Nä, Centern behövs inte!

Lite bättre än i Expressens mätning är situationen för Centerpartiet i Ekoredaktionens sammanvägning av ett antal av månadens väljarundersökningar. Man ligger tillsammans med Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna precis över 5% i stöd. Visserligen är man minst av de fyra, men marginalerna är försumbara. I den här sammanvägningen är det bara Kristdemokraterna som fortsätter att ligga på nedflyttningsplats strax under 4%. Miljöpartiet fortsätter att stabilisera sig som överlägsen trea med sina 9%, dvs med en rejäl marginal till resten av flocken. Socialdemokraternas dryga 35% och Moderaternas knappa 30% visar dock att vi i dag, mer än någonsin, är på väg att utveckla ett tvåpartisystem – tyvärr!

Men, jag vidhåller, Centerpartiet fyller inte längre någon funktion i den svenska politiken. Den gröna miljöprofil som partiet under många år vårdade har slutgiltigt slängts på soptippen av Annie Lööf (observera soptippen inte på återvinningen). Annie Lööf brydde sig inte om miljöprofilen i sitt Almedalental. Det ägnades helt till att gnälla och försöka profilera Centerpartiet som entreprenörernas egna marknadsliberala extremparti. Tyvärr visade en hel del av attackerna på Twitter mot Annie Lööf, efter hennes tal, på att politiker inte alltid tänker innan dom skriver. Folkpartisten Karin Pilsäter tyckte att det viktigaste att berätta var att klänningen måste ha varit ett panikköp medan socialdemokraten Marita Ulvskog i sin tur hänvisade till Top Model. Själv begriper jag inte varför man måste hitta sådant dravel att skriva om när det finns så mycket i sak man kan kritisera. Men det visar på svagheten med Twitter. Det gäller att på ett mycket litet utrymme komma på något klatschigt. Och då kan man inte argumentera, förklara osv. Twitter är i allmänhet mest dravel. En uppblåst bubbla som är mindre än vad publiciteten kan få oss att tro. Men det är ”mediaeliten” som är aktiv, och då blir publiciteten därefter.

Även Högeralliansmegafonerna på Expressens ledarsida har insett att det är kört för Centerpartiet. Det går helt enkelt inte att förvandla ett grönt landsbygdsparti till ett extremt nyliberalt parti för entreprenörseliten i storstadsdjungeln. Det är kört Annie!

Och på tal om Centerpartiet så kan jag inte annat än citera den. s.k. IT-entreprenören Johan Staël von Holstein. Enligt hans egen utsago: – ”Sossarna säger att jag är som Pinochet och står till höger om Djingis Khan.” Själv säger han att det är fel, men det ligger nog en del i värdeomdömet. Ett annat citat från Johan själv som exempel: – ”… LO, som är djävulen själv.” Nä, den stora politiska favoriten hos Johan Staël von Holstein är istället Centerpartiets Annie Lööf: – ”Jag gillar henne som fan. Det kan bli hur bra som helst om hon stöper om det statliga riskkapitalet på rätt sätt. Centern är på, dynamiskt och lyhört och mer förankrade i näringslivet.” Och när Johan Staël von Holstein säger så, så får vi väl tro på det. Jag gillar i varje fall Johan Staël von Holstein och saknar hans krönikor (gnölikor) i tidningen Metro. Dom var så underbara att läsa och skratta åt. Sök gärna runt på Sven Tycker, och på nätet i allmänhet, efter Holstein citat. Det är kul!

Lämna en kommentar

Under Centern, Lööf, Näringsliv, Twitter, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s