Vår moderata försvarsminister och tången

Media och andra har under dagen använt tång på Försvarsminister Karin Enström. När hon envisades med att inte vilja kalla Saudiarabien för en diktatur satte drevet igång. Och efter att media tagit fram tången och dragit det ur henne så fick man faktiskt under dagen henne att erkänna faktum. Saudiarabien är en diktatur! Så är det bara. Och dessutom en av de grymmaste i världen. Men det satt långt inne att få ur henne orden. Och jag förstår henne. Uppdragsgivarna i Washington och inom Vapenindustrin vill ju inte höra ordet. Karin Enströms högsta chef sitter ju i Vita Huset och Pentagon. Och där tycker man att Saudiarabien är en mycket lämplig allierad. Vännerna väljs ju ibland på lite underligt sätt kan man tycka. Bland urvalskriterierna finns inte demokrati eller diktatur med. Och den svenska Vapenindustrin vill absolut inte hör Saudiarabien och Diktatur i samma mening. Dels låter det ju inte så bra att förse diktatorer med vapen. Och dels kan ju diktatorerna bli lite sura om dom hör det och kanske inte vilja köpa vapnen mer.

Dagens Nyheter rapporterar i dag om den ökande rasismen i Israel. Ortodoxa judar ute på högerkanten har gjort sig skyldiga till upprepade attacker mot flyktingar från främst afrikanska länder. Bostäder bränns ner, affärer attackeras och människor misshandlas. Svaret från den styrande majoriteten i landet är att flyktingarna ska tvingas bo i läger och förbjudas att jobba. Och taggtrådsstängsel vid gränsen så att fler flyktingar inte ska kunna ta sig in. Det är hårresande att se hur ett folk som utsatts för så mycket ont pga rasistiska tendenser nu utmärker sig som ytterst vidriga.

I Grekland sprider sig också den våldsamma rasismen. I helgen mördades en ung irakier helt oprovocerat av 5 män på motorcykel. Det går en högerextrem våldsvåg över Grekland. De fem högerextremisterna knivhögg den unga irakiern sedan man strax innan misslyckats med att mörda först en rumän och sedan en marockan. Sedan högerpartiet Gyllene Gryning haft stora framgångar har våldet ökat starkt. I sedvanlig ordning kommer våldet från höger.

Som statistiknörd var det spännande att läsa Dagens Nyheters beräkningar på vilka länder som varit duktigast eller minst duktiga i OS i förhållande till antal innevånare, landets BNP eller OS-truppens storlek. Det visar sig att tittar man på antalet medaljer per innevånare så dominerar Västindien. Grenada vinner före Jamaica och Bahamas. Sverige kommer på 28 plats. Tittar vi i förhållande till BNP så blir det ungefär det samma. Grenada vinner före Jamaica och sedan Nordkorea. Sverige kommer på 55 plats. Tittar man på antalet medaljer i förhållande till OS-truppens storlek så visar det sig att Kina var effektivast före Jamaica och Iran. Sverige kommer på 59 plats bland de 85 länder som tog någon medalj. Mer än 100 länder blev utan medalj helt.

Och så har då den första OS-medaljören åkt fast för doping. Att det inte blivit fler – än, beror på att dom är för skickliga. Det är klåparna som åker fast!

Sedan en av vår Högerallians mest misslyckade reformer infördes, dvs avregleringen och privatiseringen av apoteksverksamheten så har försäljningen av värktabletter ökat rejält. Och att vi knaprar allt mer värktabletter eftersom dom blivit mer lättillgängliga och reklambudgeten ökats rejält är INTE positivt. Att knapra receptfria värktabletter i tid och otid är INTE nyttigt. Och jag talar av egen erfarenhet. Till slut tar man tabletter eftersom det gör ont bara för att man inte ätit någon tablett. Och när man blivit beroende är det inte lätt att ta sig ur. Receptfria värktabletter är inte ofarliga!

2 kommentarer

Under Avreglering, Grekland, Högerextremism, Idrott, Israel, Militär, NATO, OS, Privatisering, Rasism, Saudiarabien, USA, Vapenexport

2 svar till “Vår moderata försvarsminister och tången

  1. Danmark torde väl ligga ganska bra till på listan över medaljer i förhållande till antalet invånare.
    Från det ena till det andra: Hur går det med nyårslöftet Sven?

    • Jo, våra trevliga danska grannar kom ganska bra till, dom kom enligt DN:s lista på 10:e plats. Norrmännen kom på 22:e plats. Vad det gäller nyårslöftet så är det väl lite värre. Det har faktiskt, tror jag, blivit lite kortare. Om inte av andra skäl så de helger då jag jobbar 0800-2000 så blir det liksom inte tid till några långa utläggningar… Sedan var det löftet om att vara mindre gnällig? det var värre med det. Men det är ju så mycket roligare att gnälla. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s