Jan Björklund som katastrof

Snackemostern Jan ”skoltalibanen” Björklund fortsätter att visa sig totalt okunnig i utbildningsfrågor. Antalet sökande till gymnasieskolans yrkesförberedande linjer fortsätter att minska. Antalet elever på industriprogram, vårdprogram osv fortsätter att minska trots en stor efterfrågan på ungdomar med den utbildningen. Men Jan Björklund är inte orolig… Och det bottnar naturligtvis i det faktum att han som vanligt inte kan erkänna att han haft fel. En av de ”reformer” han infört är ju att alla gymnasieutbildningar inte längre automatiskt ger högskolebehörighet. Och det visar sig att ungdomarna är mycket intelligentare än Jan Björklund. Dom inser att dom när dom är 15 år faktiskt inte vet vad dom kommer att syssla med om 10-15 år. Alltså förstår dom att dom måste ha möjlighet till att gå vidare, att växla inriktning. Att det inte håller att växla in på ett stickspår, en återvändsgränd som yrkesprogrammen riskerar att bli. Men Jan Björklund är som sagt inte orolig! Vilket alltså de flesta är, allt från skolfolk till industriföreträdare och fackliga organisationer. Jan Björklund är katastrof för den svenska skolan. SVT, Aftonbladet, Aftonbladet, Dagens Nyheter och SR.

Men Jan Björklund har ett mål. Han vill att den högre utbildningen ska reserveras för en mindre, men mer privilegierad, grupp ungdomar. Inte vem som helst ska gå och läsa på Högskolor och Universitet. Av den anledningen skärs platserna på de högre utbildningarna ner rejält. De svenska Universiteten och Högskolorna tvingas minska antalet platser rejält de kommande åren. Snackemostern Björklund argumenterar om minskade barnkullar. Men nedskärningarna görs långt innan minskningen ”drabbar” de högre utbildningarna. Och minskningen av barnkullarna är bara kortvarig. Jan Björklund är en katastrof för den svenska utbildningen. Dagens Nyheter och SR

Det visar sig att augusti blivit en riktigt rejält misslyckad månad för den svenska järnvägstrafiken. I går tvärstoppade all tågtrafik i Skåne sedan datorn i Malmö lagt av. Och stopp på grund av nedrivna elledningar eller andra signalfel är mer regel än undantag. Och grunden till detta är naturligtvis ett bristande underhåll. Det har sparats och sparats under allt för många år. Och skulden till detta har både vänster och höger. Socialdemokratiska regeringar har snålat tidigare. Men dagens Högerallians ska inte knysta med kritik eftersom deras alternativa budgetar har innehållit ännu lägre anslag. Och sedan har Högeralliansen fortsatt på samma bana med alldeles för låga anslag. Och även om de Rödgröna velat höja anslagen har dessa höjningar varit för små och man har heller inte varit villiga att ta strid i frågan. Och till detta kan vi ställa det faktum att avregleringen och privatiseringen gjort att en stor del av ansvaret för underhållet hamnat hos lägstbjudande privata företag som främst varit ute efter att göra en rejäl vinst på sin investering. Faktum är att den svenska järnvägstrafiken förvandlats till en anorektiskt driven vinstmaximerande cirkus istället för en väl samordnad samhällsnyttig serviceorganisation.

Och det görs faktiskt upprustningar. ”Min egen bana” förbi Åstorp, Skånebanan, har varit stängd hela sommaren för persontrafik. Spår och elsystem ska bytas. Det är stopp fram till den 30 september. Och när sedan trafiken öppnar igen, så drar Skånetrafiken ner trafiken! Skånetrafiken styrs av en folkpartist, Mats Persson, som uppenbarligen inget vet. Neddragningen sker eftersom passagerarökningen inte varit så stor som man budgeterat. Och för att lösa det problemet höjs priserna och trafiken dras ner. Han verkar tro att resandet då ökar enligt budget. Jag vet inte var folkpartiet får alla stolpskott från?

Fast när Trafikverket skyller på att vissa banor är byggda på 1800-talet så får man intryck av att det inte hänt något sedan banan byggdes för mer än 100 år sedan. Men SÅ illa är det inte. Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

För övrigt ser jag att Göran Hägglund mot min förmodan inte vill helt trava i Fredrik Reinfeldts ledband. Får jag ge Göran en liten eloge?

1 kommentar

Under Björklund, Göran Hägglund, Järnvägar, Skånetrafiken, Skolan, Utbildning

Ett svar till “Jan Björklund som katastrof

  1. Obildat folk gör som du säger…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s