Oj då!

När Högeralliansen ”avskaffade” fastighetsskatten och istället införde en fastighetsavgift så innebar detta rejäla skattesänkningar för boende i stora fina lyxvillor i Stockholm medan boende i små och gamla villor på landsbygden fick högre skatt. Nu lägger en statlig utredning fram ett nytt förslag på förändrad fastighetsavgift. Enligt det nya förslaget kan det bli så att avgiften helt baseras på yta. Dvs den som bor i en lyxig och dyr villa på Djurgården får betala lika mycket som den som bor i ett gammalt ruckel på landet, om ytan är den samma. Det kan till och med bli så att den som bor på landet och har lite större tomt kan få betala mer i fastighetsavgift. Men uppenbart är att tanken på att föra över ännu mer pengar från landet till Stockholm inte tilltalar så många. Det är att utmana ödet lite väl mycket.

”Africa has lost a strong and important leader in PM Meles Zenawi. We all want to help Ethiopia in meeting the challenges of its future” twittrar utrikesminister Carl Bildt när Etiopiens premiärminister Meles Zenawis avlidit. Det är i Etiopien som Martin Schibbye och Johan Persson nu suttit fängslade i 415 dagar sedan man åkt till Ogadenprovinsen för att granska finansmannen Carl Bildts bolag Lundin Oils inblandning i folkfördrivningar och folkmord i provinsen.

Landstinget i Värmland ville närmare utreda sjukgymnasten Annétthe Zettergrens räkningar. Det fanns en hel del underligheter. Hennes patienter fick ovanligt många behandlingar. Hon har inte betalt hyran till landstinget på fem år. Och hon ska ha behandlat patienter samtidigt som han deltog i möten på landstinget. Och när nu länsstyrelsen vill kolla hennes papper är dessa försvunna, journalerna går inte att få fram. Annétthe Zettergrens har nu lämnat sina politiska uppdrag i landstinget som hon hade för moderaterna. Hon får väl ägna sig åt att leta fram papper…

Mer från fiffelhörnan. När VD:n för Stiftelsen Kunskaps- och kompetensutveckling Madeleine Sandström fyllde 50 blev det brakkalas för över 100.000 kronor. Och det är väl upp till henne om hon vill använda sin väl tilltagna lön till sådant. Men att låta Stiftelsen betala med forskningspengar var kanske inte lämpligt?

Och ännu mer från fiffelhörnan. Renoveringen av Söderledstunneln i Stockholm har kostat en hel del miljoner. Och troligen minst 28 miljoner för mycket. 2 företagare utreds nu för fiffel med bluffakturor och skattebrott. Och en anställd på Stockholms stad behöver inte gå till jobbet på ett tag – ja, han får inte lov att gå dit…

För att få in mer pengar så ska Trafikverket höja avgifterna för de tåg som kör på spåren (som trafikbolagen sedan får plocka ut i biljettpriser). Och detta drabbar också svenska museiföreningar som kör tåg på Trafikverkets spår. Risken är stor för att många föreningar tvingas lägga ner sin verksamhet och sälja sin utrustning till utlandet. Bra tänkt!

En effekt av Högeralliansens privatiseringsiver är ju att Svensk Bilprovning förlorar sitt monopol. Nu är det fritt fram för kommersiella utövare att fungera som ”myndighet”. En effekt är att Svensk Bilprovning nu funderar på att lägga ner sin statistik över hur olika bilmodeller klarar besiktningen. Underlaget blir helt enkelt för dåligt om bara en del av besiktningarna ingår. Men det är ju så bra med privatiseringar.

Och så ser jag att de kommersiella aktörerna på den nyligen avreglerade apoteksmarknaden inte vill ha konkurrens. Apoteket Hjärtat vill stoppa statliga Apoteksbolaget från att öppna nya apotek. Eftersom de som kan välja ofta föredrar de statliga apoteken så får deras expansion stoppas så att de fria kommersiella konkurrenterna har någon chans. Det är ju så bra med privatiseringar och konkurrens.

Lämna en kommentar

Under Bildt, Etiopien, Järnvägar, Moderaterna, Privatisering, Samhällsklyftor, Skattefusk, Skatter och ekonomi, Stockholm, Svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s