Jan Björklund kapitel femtioelva

Sverige har ju tyvärr begåvats med en minister med ansvar för skola och utbildning som är totalt okunnig. Detta samtidigt som han tror att han vet bäst i alla frågor. Den här klåfingrige snackemostern, som heter Jan Björklund, har ju föresatt sig att förändra den svenska utbildningen rejält. Att den svenska skolan på senare år tappat sin topposition och i vissa avseenden försämrats är väl de flesta ganska överens om. Men var skulden till detta ligger är man inte lika överens om. Enligt Jan Björklunds historiebeskrivning ligger skulden i sossarnas flumskola och i kommunaliseringen av skolan. Fast de flesta förståsigpåare lägger snarare den stora skulden på införandet av friskolor och det fria skolvalet. Vad Jan Björklund alltid glömmer att nämna är att de senaste Läroplanerna, som är de som styr den svenska utbildningen, 1980 och 1994, alla fastställts av borgerliga regeringar. Och nu har Jan Björklund kommit med ännu en ny läroplan 2011. Det är alltså Jan Björklunds kollegor som har ansvaret för Läroplanerna. Och de stora fallen i den svenska utbildningen har dessutom skett sedan Jan Björklund fick ansvaret och började peta i allt. Jan Björklund verkar också vara ganska ensam om att tro att ett förstatligande av den svenska skolan skulle lösa en massa problem. Det är inte alls säkert att en centralisering löser fler problem än det skapar. En myndighet som är förstatligad är polisen. Inför skolstarten har det därför bestämts att polisen under den gångna veckan skulle göra extra fartkontroller utanför skolorna. Och det var klara direktiv. Fartkontroller utanför skolor skulle prioriteras under veckan. I Jämtland börjar dom inte skolan förrän kommande vecka. Men det hjälpte inte. Dom skulle göra fartkontroller utanför skolorna ändå! Det är som sagt inte alltid en centraliserad styrning löser problem… Läs också vad Expressen tycker.

Det händer att politiker trampar rejält i klaveret. En som verkligen gjort detta är moderaten Thomas Böhlmark. Han är huvudansvarig för moderaternas Twitter-flöden men sysslar för övrigt tydligen mest med att sitta och surfa runt på rasistiska sajter. På sin privata Twitter kallade han socialdemokraten Nalin Pekgul för klappturk. Ett uttryck som tydligen används flitigt inom rasistiska kretsar, men som jag själv aldrig hört. Så var Thomas fått det ifrån förstår jag. För övrigt visar det på total okunnighet eftersom Nalin verkligen inte är turk, hon är kurd. Nu har Thomas Böhlmark fått tid över till att surfa mer runt på dom där sidorna som han borde ha hållit sig borta från eftersom Moderaterna stängt av honom från hans jobb. Ett rejält klavertramp var det i varje fall. Att Sverigedemokrater trampar i klaveret är dock något som vi vant oss vid. Dagens klavertrampande sverigedemokrat är Pär Norling i Bollnäs som i en intervju med SVT tycker att islam ska förbjudas i Sverige och att de som inte lyder utan fortsätter att tro på fel gud ska utvisas ur landet. En sak är säker, SD kan slopa det demokratiska i namnet.

Stefan Löfven har hållit sitt sommartal. Och det stora löftet var att man ska minska arbetsgivaransvaret för sjuklönen från nuvarande två veckor till en vecka. Ett löfte som är osedvanligt vettigt för att komma från en politiker. Sjuklönen var ett feltänk från början och har inte blivit bättre. Bra Stefan, fortsätt på den vägen. läs mer Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Sydsvenskan

Sedan Högern sänkt krogmomsen har antalet anställda inom hotell- och restaurangbranschen minskat! För ett år sedan var det enligt SCB 134.495 anställda. Vid senaste mätningen hade siffran sjunkit till 131.030. När branschen själva gick ut med siffror om motsatsen fick Högeralliansen glädjefnatt. Den siffran visar troligen att antalet säsongsanställda ökade under sommaren. Ökningen var cirka 1,9%, samtidigt som de tillsvidareanställda minskade med 4%. Dessutom visar prisutvecklingen att förändringen av priserna är i stort sett obefintlig. Momspengarna har alltså i princip hamnat i krogägarnas fickor.

Jag såg på TV:n att Lufthansa snart är uppe i samma dåliga siffror som Ryanair när det gäller att strunta i utslag från Allmänna Reklamationsnämnden. Fast dom, Ryanair alltså, tycker ju att ARN är kompletta idioter. Ett uttalande som säger mer om Ryanair än om ARN.

För övrigt såg jag att Dagens Nyheter är förvånade över att den Alliansfria rörelsen fortfarande finns kvar. Den bildades för att vara en motpol till det kalla kriget mellan NATO och Warszawapakten. Och, menar DN, det kalla kriget finns ju inte kvar. Jag för min del är ännu mer förvånad över att NATO finns kvar sedan motparten inte finns kvar!

Lämna en kommentar

Under Arbetslöshet, Arbetsmarknad, Björklund, Löfven, Moderaterna, NATO, Rasism, Sjukförsäkringen, Skatter och ekonomi, Skolan, Sverigedemokraterna, Utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s