Konst vs ansvar

Den s.k. konstnären Lars Vilks fortsätter att skapa rubriker. Till och med när han inte gör något just för att skapa rubriker. Något som den mannen älskar och ser som sitt huvudmål med livet. Bakgrunden denna gången är att Lars Vilks skulle deltagit i utställningen ”Udda&Jämt” på Jamtli, som hade planerad vernissage den 30 september och som arrangeras av Jämtlands läns konstförening. Men, när det stod klart att Lars Vilks valt att liera sig med högerextrema nazistinfluerade grupper med en rasistisk och islamofobisk agenda så ville inte Jämtlands läns konstförening bli förknippade med honom. Ett beslut som jag har mycket stark sympati med. Till min stora förvåning ställer då konstnärer som Marianne Lindberg De Geer, Anna Odell, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström upp som stöd för Lars Vilks och hoppar också av utställningen i protest. Och som resultat väljer konstföreningen att helt ställa in utställningen. Vi har yttrandefrihet i vårt land. Detta innebär att vi har rätt att ha vilka åsikter vi vill, och även att yttra dessa. Men, vi har också lagar i vårt land. Lagar som gäller ALLA, inklusive de som kallar sig konstnärer. Lars Vilks har med sin åverkan och förstörelse i naturparken på Kullaberg visat att han inte vill följa svensk lag. Vidare har vi ansvar i vårt land, vi får helt enkelt själva ta ansvar för våra handlingar. Om Lars Vilks vill liera sig med högerextrema nazistinfluerade grupper med rasistiska åsikter så har han rätt till detta, men då får han också acceptera att samhället inte vill stötta honom. Att andra konstnärer ställer upp för att stödja en illegal man utan ansvar för sina handlingar och åsikter förvånar mig. OCH gör mig grymt besviken på dessa.

För övrigt kan man till och med i USA få för mycket. Två delegater till det Republikanska partiets kongress i Tampa i Florida har blivit utslängda. Detta sedan dom kastat jordnötter på en färgad fotograf hos CNN och sagt att ”Så här matar vi djur”. Till och med det Republikanska partiet kan få nog!

Dagens Nyheter har granskat var stockholmspolitikerna bor. Och intressant är att alla i den s.k. Borgarrådsberedningen bor inne i innerstaden. Borgarrådsberedningen är alltså samlingen av alla borgarråden och oppositionsråden och är alltså den yttersta makten koncentrerad. Och det är tur att det finns oppositionsråd, för det är nämligen bara tre sådana som bor utanför innerstaden ute i ytterområden. När den yttersta makten bor så koncentrerat blir deras prioriteringar fel. Att vi har ett folkstyre med representanter från alla områden är en förutsättning för att allas åsikter också kommer till tals. Bor alla beslutsfattare inom ett begränsat område och kommer från en begränsad krets blir också deras prioriteringar färgade av detta. Det här är något som man alltid måste ha i åtanke när man tillsätter och väljer ansvariga. Det har tydligen inte Högeralliansen tänkt på i Stockholm.

Och som en fortsättning på att samhället är uppdelat. Och att vi faktiskt inte behandlas lika, vill jag ta ett exempel på som jag läser om i det lokala bladet. Det handlar om en högt uppsatt moderatpolitiker. Hon misstänktes för snatteri. När hon gick ut från affären gick larmet och det visade sig att hon betalt en del varor, men inte alla. Hon betalade för dessa också och kunde gå ut ur affären utan att larmet gick. Men hittade själv ännu en vara som inte var betald och den slängde hon i en papperskorg när hon hittade den. I domstolen hävdade hon att allt inte var medvetet utan berodde på stress. En förklaring som jag inte kan säga emot. Det är mycket möjligt att hon säger sanningen. Hur som helst väljer domstolen att fria och den kvinnliga moderatpolitikern kan återvända till politiken. Och jag säger inte att domstolsutslaget var fel, det kan mycket väl vara så att hon drabbats av stress och inte alls hade för avsikt att stjäla. Men, min undran är om domstolen hade kommit fram till exakt samma dom om det inte varit en väletablerad kvinnlig moderatpolitiker utan istället handlat om en manlig A-lagare som tillbringar större delen av dagen sittande på en parkbänk med några ölburkar som sällskap? Tror ni det? Han kan också vara drabbad stress och inte riktigt veta vad han gör! Men vi är mycket snabbare att döma honom!

Lämna en kommentar

Under Högeralliansen, Högerextremism, Islamofobi, Lars Vilks, Rasism, Samhällsklyftor, Stockholm, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s