Om sjukförsäkringen

Hon den där Annie Lööf har producerat en debattartikel som i korthet går ut på att sjukförsäkringen för egna företagare är usel. Med rubriken ”Småföretagarna har också rätt till trygghetsförsäkringen” tycker hon inte att det är rimligt att egna företagare i dag har en karens på minst 7 dagar innan dom får någon ersättning. Och Annie Lööf har helt rätt. Hennes förslag, dvs att egna företagare mot en höjd avgift ska kunna välja en mycket kortare karens om detta passar dom bättre, är rimligt. Bra tänkt Annie Lööf! Vad Annie Lööf i sin långa debattartikel glömmer att berätta är att det var hennes egna kollegor inom Högeralliansen som införde denna långa karens för de egna företagarna för att kunna sänka deras avgifter. Tidigare kunde dom välja 0 (dvs 1), 3 eller 30 dagars karens. Men för övrigt har du helt rätt Annie!

Och apropå Sjukförsäkringen så visar en undersökning som gjorts av de som blev utförsäkrade ur sjukförsäkringen under första halvåret 2010 att 20 månader efteråt så står nästan var fjärde helt utan inkomst. Dom har alltså inte jobb, har inte någon arbetslöshetsersättning, dom har inte någon sjukförsäkring och dom har inte heller något försörjningsstöd. Troligtvis försörjs dom av make eller maka, sambo, barn eller kanske föräldrar. Visst har det fungerat bra, den där kampen mot utanförskapet. Och för att inte kunna beskyllas för att bara klaga så är mitt förslag att den som är sjuk och inte kan jobba ersätts med en sjukpenning tills hen kan återgå till sitt arbete.

Finansminister Anders Borg har i en intervju försökt förklara varför han kovänt när det gäller järnvägsinvesteringar. Investeringar som krävdes från Rödgrönt håll för ett par år sedan betecknades då som ”robust olönsamma”, men har nu helt plötsligt blivit bra investeringar. Han sade ungefär samtidigt också att investeringar i vägar var ”fyra eller fem gånger viktigare än järnvägar”. Så vi ska ge Anders Borg en liten ros för att han visat sig kunna bättra sig. För det är väl verkligen allvar du menar nu Anders? Det är väl inte bara så att du försöker tysta en opinion med investeringar som ligger långt fram i tiden och som du i själva verket inte har tänkt att du ska satsa på alls när det kommer till kritan? Fast han försäger sig lite i intervjun. – ”Nej, jag håller inte med om att det börjar gå bättre” säger han. Och visst har han rätt. För så länge han får styra så går det ju inte bättre. Men det var väl trots allt inte det han ville säga. För att visa att jag kan komma med egna förslag så tycker jag att vi omedelbart inleder projektering av en ny snabbtågsjärnväg Stockholm – Skåne – København och Stockholm – Göteborg – Oslo. En sådan skulle dels förbättra järnvägens konkurrens och samtidigt avlasta de nuvarande stambanorna och göra plats för regionala tåg och godstrafik. Och naturligtvis ska banan Köpenhamn – Skåne – Göteborg – Oslo omedelbart göras dubbelspårig på hela sträckan. Och Söderåsbanan – Lommabanan öppnas för persontrafik!

I en debattartikel i Svenska Dagbladet ifrågasätter läkaren och journalisten Björn Rammel om flyktingbarns rättssäkerhet kan garanteras? Detta naturligtvis med anledning av ett antal uppmärksammade fall av barn och ungdomar som flytt från ett helvete och hamnat i Sverige. Men där Sverige inte vill ta ansvar utan med hänvisning till Dublinförordningen dumpar dessa i Italien som dom passerat på vägen. Vittnesmålen om hur flyktingar behandlas i Italien är många. Påståenden som att ”Italien är en rättsstat” är bara bortförklaringar. När det gäller behandlingen av flyktingar i Italien är landet ingen anständig rättsstat. Om detta är vittnesmålen och rapporterna allt för många. Men Migrationsverket lyder bara den politik som ansvariga politiker under ledning av Utvisningsminister Tobias Billström driver. Mitt förslag är att Sverige nu gör med Italien som man redan gjort med Grekland. Dvs man skickar inte tillbaka flyktingar dit, trots Dublinförordningen.

Läs t.ex. Aftonbladets reportage om Ali som dumpats i Italien. Mitt krav är fortfarande att moderaten Tobias Billström skaffar sig ett annat arbete.

1 kommentar

Under Borg, Flyktingmottagande, Högeralliansen, Italien, Järnvägar, Lööf, Migrationsverket, Sjukförsäkringen, Småföretagarre, Tobias Billström

Ett svar till “Om sjukförsäkringen

  1. delar på fejjan. Väl skrivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s