Politiker i sandlådan

Det verkar som om den lokala politiken i Åstorp under en lång tid utvecklats till en ren sandlåda. Enligt rapporterna är tydligen stämningen så dålig i Kommunfullmäktige här i Åstorp att det är aktuellt att vidta åtgärder för att diskutera igenom vad som kan göras. Vilka som är de värsta har jag ingen aning om, men jag har ju tidigare vid flera tillfällen berättat om en av de moderata ledamöterna (se t.ex. Sven Tycker den 11 sept 2010, 20 okt 2011 och 23 nov 2011) som till slut blev ett arbetsmiljöproblem för personalen på kommunkontoret. Men jag trodde att han lugnat ner sig sedan morsan blivit landshövding här i Skåne! Det finns också ett par Sverigedemokrater som jag har mindre förtroende för. Och till det finns det nog en del andra som kan ha svårt med hyfsen ibland. Annat var det på den tiden som er bloggare var ledamot av Kommunfullmäktige här. Då var vi så snälla så mot varandra! Eller kanske inte? Åstorp styrs i dag av en koalition mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet med en opposition bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Och för att hålla mig lokalt så ser jag att Örkelljungas moderata kommunalråd Carina Zachau också smittats att Moderaternas plötsliga fascination av järnvägar. Hon vill nämligen i ett debattinlägg nu ha en ny järnväg mellan Åstorp – Örkelljunga – Markaryd. Skåne-Smålands Järnväg byggdes i början på 1890-talet och gick från Åstorp (Kärreberga) via Örkelljunga till Markaryd och sedan vidare till Värnamo. Och här har jag åkt mycket i min barndom eftersom jag hade en farbror som var stins i Örkelljunga och i många år bodde på ovanvåningen på järnvägsstationen i Örkelljunga. Men i de stora järnvägsnedläggelsernas tidevarv så lades persontrafiken ner i slutet av 1960-talet och på 1980-talet försvann också de sista resterna av godstrafik. Och under 1980- och 1990-talet har i stort sett alla spår rivits upp och ofta förvandlats till cykelvägar (men i Örkelljunga står fortfarande en vattenhäst kvar som minne där järnvägsstationen låg). Och allt detta har skett utan att politikerna nämnvärt protesterat. Men nu vill tydligen Örkelljungas moderata kommunalråd att banan byggs upp igen. I dag är annars trafiken Helsingborg – Örkelljunga – Markaryd ersatt av bussar som går varje timme. I stort sett alla passerar förbi Åstorp ute på motorvägen E4 utan att köra in om. Tyvärr tror jag inte så mycket på idén, även om det väl främst handlar om s.k. light-rail. En smart idé hade varit att lägga nya spår Åstorp – Örkelljunga – Markaryd och sedan köra tågen Helsingborg – Åstorp ”den andra vägen” via Hasslarp. Lycka till Carina i ditt nyvaknade intresse för järnvägstransporter.

Jag hör förresten att Hockeyallsvenskan ändrat sig. Nu ska det bli OK för lagen att tillfälligt plocka in spelare från NHL som kan komma att lockoutas eftersom man inte kan komma överens om (över)lönerna. Har dom stuckit över till andra sidan Atlanten för att tjäna en rejäl hacka så ska dom alltså kunna komma hem för att ha något att göra när dom inte kan komma överens om sina (över)löner i NHL, och då peta de spelare som valt att stanna hemma i Sverige! Nja?

Det har utbrutit ett litet uppror inom Högeralliansen. Moderaternas Anders Borg hävdar att den allra minsta förbättring av den svenska A-kassan skulle innebära rena katastrofen för det svenska samhället. En förbättring skulle, hävdar han, innebära att ytterligare 30.000 svenskar förlorar jobbet. Den svenska A-kassan var, innan Anders Borg kom till makten, en av de allra bästa i Europa. I dag är den svenska A-kassan en av Europas sämsta. Och den rejäla försämringen har ju inte fått arbetslösheten att minska – tvärtom. För verkligheten är den att om A-kassan var förmånligare skulle de som är arbetslösa ha en bättre ekonomi och därmed kunna fortsätta konsumera och hålla försäljning och tillverkning igång. Och samtidigt skulle de som har jobb bli mindre rädda för att bli arbetslösa och chansa med att prova nya jobb. Något som skulle göra deras gamla jobb lediga och istället minska arbetslösheten. Detta har i stort sett alla svenska politiker insett, från vänster och långt in i Högeralliansens små stödpartier. Men Anders Borg spjärnar emot, han begriper nämligen inte bättre.

Dagens visdomsord:
Oroa dig inte för morgondagen, i övermorgon är den över

6 kommentarer

Under A-kassa, Arbetslöshet, Åstorp, Örkelljunga, Idrott, Järnvägar, Moderaterna

6 svar till “Politiker i sandlådan

  1. Jag kan hålla med om att hockeyspelarnas löner är väl höga. Men det är inte det största problemet. Ett större problem, och trist konsekvens, är att svenska duktiga juniorer kommer att få mycket svårare att ta plats och få speltid i dom allsvenska klubbarna.

    • Jo, jag skriver det också, ”peta de spelare…”.

      • Nu har dom juniorer som jag avser inte ”valt att stanna hemma”. Dom är precis i början av sin karriär och deras chans att visa upp sej, få speltid och erfarenhet är allsvenskan. För dessa har aldrig NHL varit något alternativ som dom har behövt överväga. Nu minskar deras chanser att få spela i allsvenskan.

  2. Dagens bild hade du väl klarat?

    • Jomenvisst. Fast jag har varit och ätit en kvällsmåltid med den gamla hinderlöparen Dan Glans. Men Färjestationen i Helsingborg kan man inte ta miste på. Träffen med Springtimeveteranerna var inte så dum den heller.

  3. Till Magnus! Du har helt rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s