Om prioriteringar av miljoner och miljarder

Så har då Högeralliansen kommit med sin dyraste satsning än så länge i jakten på väljare. Bolagsskatten (dvs den skatt som företag får betala på sin vinst) ska sänkas med några procentenheter till 22%. Något som efter andra förändringar i systemet ska kosta statskassan ungefär 8 miljarder kronor. Enligt Fredrik Reinfeldts beskrivning så kommer de svenska företagen att börja nyanställa redan i morgon, och den höga svenska arbetslösheten kommer att raderas ut med en klackspark. Fast sedan finns det andra som hävdar att 8 miljarder satsade i vård, skola och omsorg hade löst en hel del problem, samtidigt som det skapat en massa jobb inom dessa områden. Det är en fråga om prioriteringar. Mer pengar till kapitalisterna eller bättre samhällsservice.

Och när vi nu ändå är inne på Högeralliansens prioriteringar och skatter så ser jag att Högeralliansen har lovat att satsa 100 miljoner kronor på de 15 mest utsatta stadsdelarna för att hjälpa till att bryta utanförskapet. Och det är kanske inte helt fel tänkt eftersom utanförskapet har ökat kraftigt i de sämst lottade områdena sedan Högeralliansen kom till makten och kunde genomföra sin egoistiska politik som gynnar de starka. Men, kanske ska det jämföras med att bara Danderyd får 176 miljoner i ROT- och RUT-avdrag och 100 miljoner i sänkt fastighetsskatt. Siffrorna är ungefär de samma i Fredrik Reinfeldts hemkommun Täby. Bara RUT-avdraget ger de boende i moderatfästena Danderyd, Täby och Lidingö mer än 100 miljoner kronor. Kanske är de där 100 miljonerna till de områden som drabbats värst av egoismen i Högerpolitiken inte så mycket att skryta med om man tänker efter.

En amerikanskproducerad hatfilm mot Islam har skapat en våldsam vrede i den muslimska världen. Helt uppenbart är att filmen har uppnått sitt syfte. Och våldsgalna extrema muslimer spelar dessa islamofober i händerna, precis som dom vill. Flera amerikanska ambassader har attackerats. Värst gick det i Benghazi i Libyen där bland annat den amerikanska ambassadören Chris Stevens dödades. Vem som gjort filmen är inte helt klarlagt. Enligt vissa uppgifter handlar det om extrema kristna kopter i USA, enligt andra uppgifter har filmen finansierats av en israelisk man bosatt i USA. De skådespelare som deltar i filmen anser sig ha blivit lurade. Klart står i varje fall att de som producerat filmen har uppnått just det syfte dom hade, dvs att få till stånd nytt våld. Och de som står bakom våldet har gjort precis så som personerna bakom filmen ville. Förolämpningar och våld leder bara till mer våld och förolämpningar i en ständigt stegrande spiral.

Public Service SVT har ju granskat SMS-lånen och kommit fram till att det är ockerräntor som tas ut. Denna granskningen passade inte en av de stora i branschen, Folkia, som därför i helsidesannonser visat att dom är totalt okunniga. Man har jämfört ett speciellt räntefritt lån som skapats just för annonskampanjen (och alltså har räntan 0%) med förseningsavgifter och straffavgifter om man inte betalar TV-avgiften i tid. Hade man varit någorlunda seriös så hade man ju jämfört räntan om räkningarna betalts i tid, eller avgifterna om dom inte betalts i tid även för Folkias lån. Vad annonsen bevisar är bara att företaget inte är seriöst.

Jag har förresten fått ett mejl från Beverley Roberts i Hong Kong som uppger att hon vill skicka 21,5 miljoner dollar till mig. Fast hon glömmer i sitt kortfattade mejl att berätta varför jag skulle få dessa pengar till mitt konto. Och hon skriver inte heller något om de skattemässiga konsekvenserna. Jag har mejlat och frågat den söta kickan. Vi får se om hon svarar.

Lämna en kommentar

Under Högeralliansen, Islamofobi, Libyen, Samhällsklyftor, Skatter och ekonomi, Småföretagarre, Spam, Terrorism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s