Feltänk x 2

Region Skåne, Blekinge och Kronobergs län planerar att slå sig samman till en storregion. En diskussion som hålls ganska koncentrerad till korridorerna hos den höga Makten. Bland innevånarna i de tre ”länen” är nämligen entusiasmen inte alls lika stor som den är bland maktgubbar och maktgummor. Hela tanken är ett feltänk. För att en Region ska fungera så ska det vara ett naturligt område. Skåne är en naturlig region, det är inte ”Sydsverige” eller vad man nu ska kalla det hela. Det är en konstruktion som gjorts av byråkrater för att kunna skapa en mastodont. Jag säger Ja till ett utökat samarbete. Det sker redan när det t.ex. gäller kollektivtrafiken. Och detta samarbete kan gärna utökas. Samarbete sker inom sjukvården, och detta samarbete kan också utökas. Men det finns ingen anledning till att formellt slå samman regionerna till en mastodont. Säg Nej till politikerna NU, innan dom hinner smyga in ett beslut.

Ett annat samarbete som fått en utformning som är direkt skrattretande är samarbetet mellan de Nordvästskånska kommunerna. Alla kommunerna i Nordvästskåne samarbetar redan på olika sätt. Och detta ska stärkas. Tanken är att man ska stärka området som en attraktiv region. Och efter att ha engagerat en konsult har man kommit fram till att hela samarbetet ska gå under namnet ”Familjen Helsingborg”. Till och med jag hade kunnat komma på något bättre för en struntsumma jämfört med den där konsulten som tjänat en halv miljon kronor. Han måste ha hånskrattat hela vägen till banken. Om ni hör ”Familjen Helsingborg” är då er tanke att det handlar om ett samarbete mellan 9 kommuner i Nordvästra Skåne? Ännu ett feltänk!

Apropå den nya sydsvenska storregionen så skulle den ju kunna heta ”Familjen Malmö”?

Det står nu klart att Japan kommer att följa flera andra länder i spåren (t.ex. Tyskland och Schweiz) och ska totalt avveckla kärnkraften. I Japan gäller nu att senast inom 30 år ska all kärnkraft vara avvecklad. Det hela är naturligtvis en följd av katastrofen i Fukushima. I Sverige gäller det motsatta. Det beslut om avveckling som funnits har avvecklats av Centerpartiet under ledning av Maud(eraten) Olofsson och Annie Lööf.

Och så ser vi att SCB:s preliminära siffror över den svenska tillväxten, som Anders Borg gjorde glädjehopp inför, visade sig vara helt fel. De 2,3% tillväxt för 2:a halvåret som SCB först talade om visade sig ”bara” vara 1,3%. Men ingen fara, Anders Borg har genomgått en skönhetsoperation så mungiporna är alltid vinklade uppåt – hur illa det än är. Vi ska dock vara lyckliga för att svenska folket sade Nej till etablissemanget och röstade Nej till Euron. Snittet inom EU (Euro-länderna) ligger ännu lägre, det ligger på minus. Och där drar man ner och gör besparingar för att uppfylla villkor så ekonomierna bromsar ännu mer.

Lämna en kommentar

Under Borg, Ekonomi, Kärnkraft, Skåne, Skånetrafiken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s