Folkstyre eller Politikerstyre

Jag har ju under några dagar haft lite synpunkter och tankar när det gäller politikers förmåga att styra. Det har handlat om min misstro mot EU:s Maktelits ointresse för att ta hänsyn till vad medborgarna tycker i sin iver att skapa en central byråkrati som ska bestämma över vad dom vill ha som ett kommande Europas Förenta Stater. Aftonbladet funderar i dag också över politikerna i Sveriges ovilja att diskutera EU:s framtid och Sveriges eventuella roll i denna framtid. Det har också handlat om regionala politikers vilja att utan någon folklig debatt skapa en storregion i Sydsverige.

I dag tänkte jag gå ännu mer lokalt och ta två lokala exempel på hur lokala politiker tycker att dom vet bättre än folket. I Helsingborg vill Makten bebygga den sista resten av öppen yta mot vattnet i centrum med ett stort kongresscentrum och hotell kallat Saltkristallerna och riva / flytta den gamla Färjestationen. Ett unikt minnesmärke över en viktig epok i Helsingborgs historia. Det folkliga stödet är litet, men den Borgerliga majoriteten (med Socialdemokratiskt stöd) bryr sig inte om detta. Det måste byggas ett Kongresscentrum mitt inne i Centrum. Det ursprungliga förslaget har stoppats, men man ger sig inte. Och detta trots att flera undersökningar visar att en majoritet av Helsingborgarna vill ha kvar Färjestationen på den plats där den står i dag. Men, planerna ska drivas igenom. Det SKA byggas ett minnesmärke över politikerna. Jag för min del tycker att Helsingborgs politiker skulle koncentrera sig på en lösning som gör att inte nya resenärer till Helsingborg som kommer med tåg, buss eller färja allra först möts av en trefilig ”motorväg” som går rakt igenom centrum. Inte skapa en verksamhet som ökar trafiken på denna ”motorväg”.

Och jag har redan tidigare också skrivit flera gånger om konflikten om Pyttebron i Ängelholm. Detta är en gammal järnvägsbro över Rönneå som ligger i ett ganska idylliskt område nära centrum i Ängelholm. Järnvägen är sedan länge nedlagd och uppriven, men bron fungerar som gång och cykelbro. Nu vill den Högerstyrda ledningen i Ängelholm bygga en ny bilinfart till centrum, och den är tänkt att gå rakt igenom det idylliska och vackra området och Pyttebron ska därför bort och ersättas av en ny modern bro. Innevånarna i Ängelholm har protesterat och undersökningar har visat att en majoritet INTE vill ha någon bilväg / bilbro i området. Efter namninsamlingar fick man till och med igenom en folkomröstning. En omröstning som också gav ett klart Nej till planerna. Men, Högerledningen i Ängelholm under ledning av kommunalrådet Åsa Herbst bryr sig inte om folkomröstningen. Man tycker att för få röstade och har gjort den underbara kullerbyttan att de som inte röstade räknas som om dom accepterat planerna och därför går man vidare med planerna. Även i Ängelholm borde man koncentrera sig på att få in mindre bilar i centrum, inte att underlätta ännu mer biltrafik in i centrum. Bilden på Pyttebron är tagen av mästerfotografen som även skriver dessa rader.

Nyligen gick ju säkerhetsföretaget Panaxia i konkurs. Nu ser jag att konkursförvaltaren tycker att det saknas hundratals miljoner i företaget. Det är ju bra med ”säkerhet” i säkerhetsföretagen. Det har tidigare framkommit flera olika uppgifter om oegentligheter. Säkerheten var uppenbarligen på topp.

Slutligen ser jag att även politiker tar hand om sina gamla vänner. Region Skåne (styrd av Högeralliansen med stöd av Miljöpartiet) har tecknat ett avtal med gamle moderata Arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. Han ska nu som konsult ragga telekomjobb till Skåne som ersättning för de jobb som försvinner när Sony Mobile drar ner rejält i Lund. Det var Sven Otto Littorin som avgick från Högerregeringen för ett par år sedan under ”mystiska” omständigheter. Det är väl skönt när man tar hand om de sina!

Lämna en kommentar

Under Ängelholm, Demokrati, EU, Högeralliansen, Helsingborg, Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s