Om politiska kullerbyttor

Dagens Nyheter berättar i dag om hur Arbetsförmedlingen börjat engagera bemanningsföretaget Proffice för att rekrytera personal till sig själva. Dvs Arbetsförmedlingen gör den bedömningen att dom själva inte kan klara av att förmedla arbetssökande till sig själva? Hur f-n ska AF:s Generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist kunna motivera sin myndighet i framtiden? Eller det är bara ett led i hennes uppdrag från uppdragsgivaren, dvs att privatisera verksamheten? Det framkommer också att Arbetsförmedlingen redan i dag hyr in personal från Proffice för 38 miljoner kronor på ett år. Ack ja!

Sedan läser jag i Helsingborgs Dagblad mer om de ekonomiska bekymren för sjukvården i Region Skåne. Det är rejält usel ekonomi i Region Skåne. En region som styrs av Högeralliansen med stöd från Miljöpartiet. Sjukhusen i Skåne får rejält neddragna anslag. Och man kommer att tvingas säga upp personal och lägga ner avdelningar. Detta sker samtidigt som sjukhusen brottas med stora överbeläggningar. Under året berättas om flera fall där patienter avlidit pga bristande platser på sjukhusen. Patienter har helt enkelt tvingats läggas på ”fel” avdelning och inte fått korrekt vård. Men neddragningar ska ske inom sjukvården. Medan byråkratin växer!

Och det är inte bara sjukvården som drabbas av Region Skånes ”grekiska” ekonomi. Det har tidigare beslutats om neddragningar inom Skånetrafikens tåg- och busstrafik. De flesta indragna tågen i det beslutet drabbar Skånebanan som går mellan Helsingborg – Åstorp – Hässleholm – Kristianstad. Där görs en kraftig neddragning när trafiken återupptas efter en omfattande upprustning som Trafikverket gjort under sommaren. En upprustning som görs för att kunna utöka trafiken. När trafiken återupptas drar alltså Skånetrafiken in tåg! Tydligen räcker inte detta. I dag rapporteras om ytterligare neddragningar. Flera busslinjer dras nu in eller begränsas. Jag tycker att Skånetrafikens moderata ordförande Mats Persson ska ta sig en rejäl funderare över sin framtid på Skånetrafiken.

Ja, egentligen tycker jag att hela högerstyret av Region Skåne ska fundera över sin framtid – innan Skåne går i konkurs!

Jag lyssnade på radion efter lunchen på programmet Vetenskapsradion Forum. Det handlade i korthet om risken för en Israelisk attack på Iran för att stoppa Irans eventuella kärnvapenplaner. Johan Wiktorin och Urban Björstadius pratade ganska intressant om risken. Men som vanligt var det ingen som sade ett knyst om det hyckleri det är att de två stater som är hårdast i kritiken och krigshoten mot Iran för deras eventuella kärnvapenplaner är Israel och USA – två stater som själva tagit sig friheten att skaffa sig just kärnvapen. Dessa två stater som själva har kärnvapen kan väl ändå inte utan att skämmas hota med krigsaktioner mot en annan stat för att denna vill göra just det dom själva gjort. Naturligtvis ska inte Iran skaffa några kärnvapen. På den punkten är vi eniga. Men Israel och USA borde lika självklart göra sig av med sina. Annars ska dom bara hålla tyst. Jag hörde förresten för några dagar sedan att USA just beslutat att satsa många sköna 100-tals miljarder dollar på att upprusta sitt kärnvapenbestånd. DÅ finns det inte ont om pengar!

Och slutligen ett nytt kapitel i min pågående serie med bevis för att vårt samhälle inte saknar pengar. Det är bara det att vi har fördelat resurserna lite fel. Någon har köpt ett 10 kvadratmeters krypin i Birkastan i Stockholm för 1.350.000 kronor. Dvs för 135.000 kronor per kvadratmeter. Det säger inte bara en hel del om hur våra resurser är fel fördelade utan också om hur sjuk bostadsmarknaden är i Sverige i allmänhet och uppenbarligen i Stockholm i synnerhet.

Lämna en kommentar

Under Arbetsförmedlingen, Högeralliansen, Iran, Israel, Kärnvapen, Privatisering, Samhällsklyftor, Sjukvård, Skatter och ekonomi, Skåne, Skånetrafiken, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s