Sven Tycker funderar

Ibland blir man lite fundersam. Ingen har väl undgått att uppmärksamma att konkurrensen bland hemelektronikkedjorna är mördande – bokstavligt. On Off och Expert har redan gått i graven. Och de andra går med rejäla förluster. Det handlar om att överleva längst helt enkelt. Nu läser jag att en av de små i konkurrensen, Webhallen, är ett undantag och faktiskt går med vinst. Det intressanta är att Webhallen ägs av franska Pixmania, som ju är en av de andra lite mindre konkurrenterna. Pixmania ägs i sin tur av brittiska jätten Dixon. Och dom äger i sin tur också Elgiganten… Visst är det bra med de fria marknadskrafterna med en fri och rejäl konkurrens!

Yttrandefriheten är viktig i vårt land. Och yttrandefriheten har en mycket stark ställning i Sverige. Du åker inte i fängelse för att du skriver om ”fel” ämnen i en tidning eller på en blogg i Sverige. Det är många länder i världen där till och med en anspråkslös blogg som Sven Tycker inte hade accepterats. Den hade stängts ner och lilla jag hade suttit inlåst bakom galler. Men, yttrandefriheten stavas också med pengar. Har du gott om slantar har du en större möjlighet att utnyttja din yttrandefrihet. Och ibland räcker det inte ens med pengar. Den här bilden med texten: ”Vissa tycker vi har en fungerande järnväg. Vi håller inte med. Det måste bli slut på lekstugan!” skrev facket SEKO på reklam som man vill sätta upp på Sveriges järnvägsstationer. Men, det ville inte Jernhusen. Dom tyckte att det var styggt mot dom, så det blev tvärstopp. Jernhusen är alltså det bolag som äger järnvägsstationerna. Det är Trafikverket som står för spåren och signalerna. Och sedan kan dom lägga ut arbetet på entreprenad. Sedan kör SJ och en hel del andra persontågen på spåren. Godstågen körs av Green Cargo och en massa andra. Den svenska avregleringen har komplicerat mycket. Men det får inte SEKO berätta för resenärerna. Dom mår väl bäst om dom inte begriper sammanhanget utan skyller allt på SJ – som på den gamla goda tiden.

Men jag ska inte bara klaga. Jag ska komma med positiva nyheter. Den multinationella jättekoncernen Siemens har bestämt sig för att bojkotta Ryanair. Deras personal ska inte behöva utsättas för Ryanair menar man. Bra tänkt! Vem blir nästa med att kasta ut skandalbolaget?

Lämna en kommentar

Under Ekonomi, Facket, Flyg, Järnvägar, Kommersialism, Näringsliv, Privatisering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s