Hur bekämpar vi rasism?

Återigen har ett attentat gjorts mot Judiska församlingens synagoga i Malmö. Och förhoppningsvis är det de skyldiga som man denna gången har gripit. Och tyvärr har den här typen av dåd utnyttjats politiskt av de som vill ta politiska poäng. Precis som kristna har rätt att gå klädda med ett kors om halsen har judar rätt att gå klädda i kippa och muslimer har rätt att gå klädda i sin klädsel utan att trakasseras. Och precis som kristna har rätt att ha kyrkor utan att få dessa angripna har judar rätt att ha sin synagoga i fred och muslimer rätt att ha sin moské i fred. I Malmö har både den judiska synagogan och den muslimska moskén vid upprepade tillfällen utsatts för mer eller mindre allvarliga attacker och attentat. Det är skamligt att kritiker av den Israeliska politiken mot palestinierna inte kan skilja denna kritik från att attackera judar som grupp. Precis som andra kritiker mot grupper som Al Qaida inte kan skilja denna kritik från att attackera muslimska grupper som grupp. Väx upp! Enligt statistiken är religiösa hatbrott vanligare i Malmö än i de andra svenska större städerna. Det sker också fler attacker mot muslimer än mot judar i Sverige.

Det har blivit en rejäl debatt om censur sedan Tintin plockats bort från Kulturhusets Barn- och Ungdomsavdelning. Det handlade alltså inte om att Tintin plockats bort helt och hållet, men albumen flyttades över till vuxenavdelningen. Nu innebar debatten att albumen till slut flyttades tillbaka. Och det hela gör att Sven Tycker har svårt för att tycka något. Helt klart är att flera av de gamla Tintinalbumen, som skapats i en annan tid, visar en klart rasistisk bild av t.ex. människor från Afrika. Och det handlar inte om en snäll bild som t.ex. Astrid Lindgrens ”negerkung”. Det är en grovt elak bild. Och hur ska vi göra med litteratur (och liknande) som är uppenbart rasistisk? Under Naziåren i Tyskland skapades ytterst rasistisk litteratur. Denna finns inte kvar i dag. Beror det BARA på att den var usel och inte har överlevt, eller har vi ”gallrat” bort den? Är det också fel i så fall? Det här är faktisk en svår fråga. Det är inte så enkelt som en del försöker göra det. Tintinalbumen är underbara i övrigt. Jag har dom allihop själv. Men, jag reagerar i dag när jag läser en del av dom. Och det gjorde jag inte när jag var ”ung” och läste dom. Då slukade jag budskapet utan att ifrågasätta det. Hur ska vi göra med bra litteratur som innehåller ett ”vidrigt budskap”? Ska vi förbjuda? Ska det krävas ett ”förord”? Eller står yttrandefriheten över allt annat?

Inom EU finns det i dag elproduktion från vindkraft på sammanlagt 100 gigawatt. Produktionen motsvarar elkonsumtionen i 57 miljoner hushåll. Eller elproduktionen från 39 kärnkraftsreaktorer. Det finns alternativ!

Slutligen noterar jag att EU vill att Sverige (och en del andra lite mer privilegierade länder) betalar en högre avgift till EU än tidigare. För Sverige handlar det om omkring 10 miljarder kronor om året i ytterligare avgift. EU har ju lite svårt att få in pengar så att det räcker till alla bidrag till bönderna i Frankrike. Säg Nej till EU och kräv att man stryper bidragsfloden!

För övrigt kan jag berätta att den version av Sven Tycker som finns på Blogger nu passerat 30.000 besökare. Enligt statistiken är det faktiskt dagligen här som de flesta läser Sven Tycker.

Lämna en kommentar

Under Antisemitism, Bloggar, EU, Islamofobi, Kultur, Privat, Rasism, Yttrandefrihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s