Jag älskar väljarundersökningar

Så är det då dags för nya väljarundersökningar. I Dagens Nyheters undersökning ser vi att Miljöpartiet är den stora vinnaren medan Centerpartiet och Vänsterpartiet är de stora förlorarna. Intressant i undersökningen är att S + Mp nu ensamma är större än de fyra Högerpartierna i Högeralliansen. Socialdemokraterna får 34,7% (-0,8) följt av Moderaterna 30,6% (-0,3). Miljöpartiet får 9,9% (+2,1), Folkpartiet 6,3% (+0,8), Sverigedemokraterna 5,8% (+0,9) och Vänsterpartiet 4,9% (-1,2). Och under 4%-strecket hittar vi både Centerpartiet 3,7% (-1.2) och Kristdemokraterna 3,2% (-0,8) tillsammans med alla de andra småttingarna som får 1,0% tillsammans. Det ska påpekas att det väl egentligen bara är Miljöpartiets uppgång som är vad som kallas ”statistiskt säkerställd”.

Men det är ganska enigt bland opinionsinstituten som presenterat siffror än så länge i helgen. Sentio ger Centern 3,6% och Kristdemokraterna 3,5%, Novus ger Kd 3,3% och C 4,1%, Skop ger Kd 2,9% och C 4,1% medan alltså Ipsos i DN gav C 3,7% och Kd 3,2%. Det ser risigt ut för både Kristdemokraterna och Centerpartiet. Kristdemokraterna är vana, men jag undrar när upproret mot Annie Lööfs fiaskotid som partiledare sätter fart ordentligt bland centerpartisterna ute i landet?

För övrigt så ser jag att det ryktas om att Fredrik Reinfeldt skulle vara aktuell som en kompromisskandidat till posten som EU-kommissionens ordförande när José Manuel Barroso ska ersättas 2014. För att han ska kunna bli aktuell som ny ordförande så måste han avgå som statsminister INNAN valet. Så egentligen skulle detta kunna vara en bra lösning. Vi blir av med honom som statsminister, och om vi sedan lämnar EU så blir vi av med honom helt och hållet.

Och på tal om EU så ser jag att Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi, är arg på EU. Valutasamarbetet kallas för ”storsvindel”. Han menar att svångremspolitiken som avkrävs de krisande länderna inom EU leder till en kollaps. Och på den punkten har han nog en hel del rätt faktiskt. Fast när man granskar det hela lite noggrannare så ser man att det egentligen inte är nedskärningarna som retar upp honom. Nä, det som retar upp fifflaren Silvio Berlusconi är att de italienska skattemyndigheterna tvingas öka sina insatser mot skattesmitare!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s