Hjärnsläpp i Älmhult

Dagens stora nyhet är väl IKEA:s klavertramp. Visst är det bra med principer, men över allt annat står möjligheten att tjäna en hacka. I den version av IKEA-katalogen som ges ut i Saudiarabien har alla kvinnor retuscherats bort på bilderna. Det har varit intressant att följa debatten i frågan på de kommentarsfält som fortfarande finns kvar. Och det visar sig att förståelsen för att IKEA anpassar sig till Saudiarabiens odemokratiska kultur är mycket större än vad den varit när debatten handlat om Telias eftergifter i andra diktaturer. Och det kan vara intressant att fundera över dessa skillnader. Handlar det om att vi tycker att det är skillnad på de krav vi kan ställa på Telia och de krav vi kan ställa på IKEA? Är IKEA en så upphöjd ikon på vår himmel att dom inte får kritiseras, medan däremot är det alltid fritt fram att kasta dynga på det gamla Televerket? Jag har inget svar. Svenska företag som verkar i andra länder ska naturligtvis följa de lagar som gäller där. Är dessa lagar i vissa diktaturer så orimliga att det inte är etiskt att följa dom så får man helt enkelt låta bli att vara verksamma i landet. Måste man använda mutor för att kunna verka, så är det självklara beslutet för Telia att hålla sig borta. Om IKEA inte får visa bilder på kvinnor i sin katalog så är det också det självklara beslutet att inte ge ut någon katalog. Har man plockat bort töser och tanter helt frivilligt i tron att det var lämpligt så är det dags för lite utrensning inom IKEA. Läs bland annat i Metro och hos Sveriges Radio och Expressen och Aftonbladet.

Veckans mest uppblåsta pseudonyhet måste vara det faktum att Fredrik och Filippa varit på biografen Rigoletto tillsammans och tittat på den svenska filmen Hypnotisören. Expressen lyckas bland annat berätta att Rigoletto i VIP-avdelningen bland annat har ”swedish love seats”. Denna enormas nyhet lyckas båda våra ledande tidningar placera på löpsedlar, framsidor och på hela uppslag inne i tidningen. Av detta kan vi dra slutsatsen att inget har hänt sedan i går. Snälla Aftonbladet och Expressen låt paret Reinfeldt ha sitt privatliv i fred! Jag föraktar den politik präglad av egoism och den starkes rätt över den svage som dessa båda politiker står för. Men deras privatliv ger jag f-n i.

Dagens skratt måste vara det jag ger upp när jag läser vår moderata Socialutförsäkringsminister Ulf Kristerssons debattinlägg i Expressen med rubriken S-politik återgång till bidragslinjen. Ulf är upprörd över att Socialdemokraterna vill återställa en del av försämringarna av sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Den gode Ulf står ju fast vid den moderata filosofin som går ut på att sjuka och arbetslösa egentligen bara är lata. Genom att dra in deras sjukpenning så blir dom nämligen friska. Och genom att göra A-kassan dyr och dålig så skaffar dom omedelbart ett jobb. Att antalet sjukskrivna har minskat betyder enligt denna moderata syn på människan att dom har blivit friska. Att dom istället lever på andra familjemedlemmar, försörjningsstöd eller annat blundar man för.

Och så ser jag att kundernas förtroende för bankerna fortsätter att sjunka. I Svenskt kvalitetsindex undersökning förra året låg de fyra storbankerna på mellan 69,5 – 77,8 i betyg. I år har man sjunkit till mellan 66,4 – 75,2. Bankerna får väl trösta sig med att Anders Borgs sänkning av Bolagsskatten skänker miljardbelopp till storbankerna.

Lämna en kommentar

Under A-kassa, Bankerna, Bidragssamhället, Diktatur, Ikea, Media, Reinfeldt, Saudiarabien, Sjukförsäkringen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s