Sverige ett föredöme?

IMF, den Internationella Valutafonden, har deklarerat att Sverige har varit ett föredöme när det gäller att klara av den ekonomiska krisen. Och vi kan vara övertygade om att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt samt övriga inom Högeralliansen kommer att berätta om detta upprepade gånger. Fast frågan är hur stort ansvar dom har för detta. När IMF ska förklara varför Sverige klarat sig så bra så beror detta till stor del på att vi hade en god ekonomi med reserver när krisen kom. Vi ska alltså vara ytterst tacksamma för att Göran Persson en gång i tiden sanerade den svenska ekonomin så att Högeralliansen kunde ärva en god ekonomi. Och i övrigt så står det klart att det är den svenska friheten från Euron som räddat oss. Den stora tacksamhetens tanke ska vi alltså skänka alla de som intensivt argumenterade mot Makten och Kapitalet som i stor enighet satsade stort för att få oss att rösta Ja till Euron. Men, lyckligtvis, hade vi motståndskraft mot Makt och Kapitals stora övertag. Vi sade Nej!

Några som sade Ja, var danskarna. Enligt en undersökning som gjorts nyligen skulle i dag bara 22% av danskarna ha röstat Ja till Euron om det hölls en folkomröstning i dag. Det är lätt att vara efterklok!

Och när jag nu ändå är inne på EU och Euron, så ser jag att en majoritet av länderna nu kommit överens om att införa en form av s.k. Tobinskatt. En skatt på finansiella transaktioner. Man betalar en mycket låg skatt på alla transaktioner (mellan 0,01% och 0,1% av beloppet). Beloppet är så lågt att det inte påverkar handeln egentligen. Däremot blir det dyrt om man gör många och korta spekulationsaffärer. Affärer som inte fyller någon funktion annat än som spekulation, och som blir farliga för den allmänna ekonomin när det blir kris. Anders Borg är naturligtvis mycket kritisk. – ”Det här är ett förslag som sänker tillväxten i Europa, och som ökar finansieringskostnaden för både stater och företag. Det har en negativ inverkan, och det är bara att beklaga. Det hade varit bättre om vi hade sluppit denna skatt.” Vilket ju är rena skitsnacket. Om du köper godis för 100 kronor och istället får betala 100 kronor och 10 öre så påverkar detta ingenting. Men om du köper och säljer dessa chokladkakor fram och tillbaka ett tiotal gånger samma dag och alltså får betala sammanlagt 1 krona istället så kanske du börjar fundera. Anders Borg snackar i nattmössan – som vanligt.

I Malmö har två Miljöpartister motionerat om att två statyer med Karl XII och Gustav II Adolf ska flyttas till mindre centrala platser. Dom tycker att hyllningen av krigarkungarna är tveksam. Historikern Dick Harrysson tycker att detta är det dummaste han hört. Jag undrar om han tyckt att det var lika dumt om tyskar motionerat om att ta bort statyer av Adolf Hitler eller ryssar av Josef Stalin?

TCO har lagt fram ett förslag på hur dagens s.k. Arbetslöshetsersättning kan förvandlas till en riktig Arbetslöshetsförsäkring och inte den grundersättning som finns i dag för att förhindra att människor svälter ihjäl. A-kassan har försämrats kraftigt under senare år i en medveten politik från Högeralliansen. Och Anders Borg är naturligtvis negativ till en förvandling av försäkringen till en verklig försäkring. När man hör hans motstånd ska man ha i åtanke hans mål från ungdomen: – ”Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken”.

Lämna en kommentar

Under A-kassa, Borg, EU, Euro, Skatter och ekonomi, Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s