Om EU som fredsapostlar

Jag hade ju i går mycket korta synpunkter på det norska beslutet att ge Nobels fredspris till EU. Calle Str.. f’låt Bildt blev ju överlycklig. Men faktum är att det ännu en gång är ett norskt avsteg från vad Alfred Nobel verkligen hade för avsikt med sitt Fredspris. I sitt testamente talar Alfred Nobel om ”en fredsförfäktare som verkar för nationell nedrustning, nationella fredskongresser och förbrödring”. Och man kan ha många synpunkter på EU:s arbete för fred, men någon ”nedrustare” är man verkligen inte. Den ursprungliga tanken med ”Kol- och Stålunionen” hade nog ett fredsuppdrag. Genom att knyta Tyskland och Frankrike närmare varandra skulle dom undvika att börja slåss. Men om det är detta som skapat lite längre fred mellan länderna än vanligt vet vi inte? Kanske är det Marshallplanen som gick ut på att bygga upp Tyskland istället för att skapa hämndbegär i Tyskland, som skapat den lite längre freden? Kanske är det helt enkelt det ökade välståndet hos folken som skapat den längre perioden av längre fred? Att ge Nobels Fredspris var ett rejält klavertramp från norrbaggarna!

”Ett krig mellan Sverige och Norge är i dag precis lika otänkbart som ett krig mellan Tyskland och Norge” läser jag som en förklaring. Möjligheten för ett krig mellan Sverige och Norge (och Danmark) försvann långt innan EU var påtänkt. Möjligheten för ett krig mellan de nordiska länderna försvann med införande av demokrati och allmänt välstånd. Men det där med nedrustning har vi glömt. Vi fortsätter att rusta. Vapenindustrin måste få leva. Jag läste en expert som sade att det är inte den militära attacken som är dagens hot, det är attacker via nätet. Det är väl därför vi måste ha nya JAS-plan? Och EU är den verkliga militära nedrustaren?

Ibland kan det vara humoristiskt att läsa andras åsikter. I varje fall tills man börjar tänka efter mer. I dagens Dagens Industri skriver Torbjörn Fagerström som är professor vid Sverige Lantbruksuniversitet under rubriken ”Ut med miljöknäppgökarna”  och protesterar mot miljökämpar, ekologisk odling och protester mot Genforskningen. Ännu ett led i det korståg som mannen verkar föra mot allt som inte är storskalig och vetenskaplig odling. Och den här tiraden är först riktigt humoristisk att läsa. Men om man sedan funderar lite medan man läser så ser man att den här mannen i sitt hat mot de som hyser en annan åsikt än hans om storskalighetens himmelrike är ännu värre än ”miljöknäppgökarna”. Söker man på hans namn ser man att det här är en man som bedriver sitt eget korståg mot ”miljömuppar”. Och då blir man snarare orolig.

Det finns ett färdigt och slutförhandlat förslag till kommunal skatteutjämning med stöd från en stor majoritet i Riksdagen. Men förslaget dröjer, Moderaterna har nämligen begravt det hela i en låst skrivbordslåda på departementet till efter 2014. Det genomarbetade förslaget skulle nämligen kosta de förmögna moderatstyrda kommunerna runt Stockholm en slant medan fattiga glesbygdskommuner skulle gynnas. Och detta vill Moderaterna inte riskera. Alltså begravs förslaget längst in och längst ner i en bortglömd låst byrålåda på departementet. Nyckeln har slängts i Strömmen. En majoritet i Riksdagen har uppmanat Regeringen att komma med en proposition till höstriksdagen. Många kommuner och landsting har kontaktat Regeringen för att få veta vad som gäller och vad som är på gång. Men ansvarig minister, Kommunminister Peter Norman, vågar inte lägga fram förslaget. Han riskerar väl uppror från sina partikamrater i de välbeställda kommunerna runt Huvudstaden. Så fungerar demokratin!

Det är inte alltid lätt att vara politiker. I Helsingborg har det byggts en ny Helsingborg Arena (sådant måste ju alla städer med självaktning ha). Men det har framförts en hel del kritik bland annat mot att det inte finns tillräckligt med parkeringsplatser. När det nu för några dagar sedan hölls ett invigande Näringslivsdagen och kritiken kom igen så påpekade Helsingborgs högsta politiker, moderaten Peter Danielsson, att man måste inte köra bil dit. Man kan t.ex. gå den sista biten, det hade han själv gjort påpekade han. Och det var ju verkligen ett nyttigt påpekande. Ända tills det stod klart att Moderaten Peter Danielsson hade ljugit. Det visade sig nämligen att han hämtats med bil i sitt hem av stadsdirektören Palle Lundberg som sedan parkerat bilen på Helsingborgs Stads egen parkering i direkt anslutning till Helsingborgs Arena. Jag tror att Peter Danielsson just nu funderar lite över hur han ska smita undan tills det hela glömts bort. Och han har nog också beställt tid för bortoperation av en enorm långnäsa.

Lämna en kommentar

Under EU, Helsingborg, Miljö, Moderaterna, Nobelpris, Norge, Samhällsklyftor, Skatter och ekonomi, Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s