En ny politisk skala

Att det går fortsatt uppåt för Sverigedemokraterna är huvudrubriken i Svenska Dagbladets väljarundersökning, som publiceras i dag. Undersökningen görs av SIFO. Fast uppgången med 0,5 procentenheter är rejält inom felmarginalen så nog tyder rubriken på att man inte hittat något vettigare att berätta. Vi kan istället kanske notera att Högeralliansen tappar 1,7 procentenheter. Undersökningens stora vinnare är Miljöpartiet (+1,1) och Vänsterpartiet (+0,6) medan de stora förlorarna är Socialdemokraterna (-1,2) och Folkpartiet (-1,0). Kristdemokraterna fortsätter att sakta halka längre ner under 4%-spärren medan Centerpartiet sakta närmar sig samma spärr från ovan. Vi kan notera att Miljöpartiet är lika stora som Folkpartiet och Centerpartiet är tillsammans. Att Vänsterpartiet är nästan dubbelt så stora som Kristdemokraterna. Eller att Sverigedemokraterna är ungefär lika stora som Centerpartiet och Kristdemokraterna tillsammans. Vi kan notera att ”de nya” Moderaternas kannibalism på sina röstboskap har byggt om den politiska kartan.

Och så ser jag att det är på gång en liten oenighet inom Högeralliansen. Folkpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, Ulf Nilsson, har i ett oväntat inslag av klarsynthet insett att taket i Sjukförsäkringen måste höjas. Han har upptäckt att taket vid en årsinkomst på 27.000 innebär att bara drygt hälften av den som är sjuk får ut de 80% som det formellt heter att sjukförsäkringen är på. Och det är ju faktiskt en ganska intelligent slutsats, som man kan förvånas av att den kommer från en av Moderaternas röstboskap. Nu tycker ju Moderaterna annorlunda så det torde inte bli någon förändring. Men det är ju kul att det är någon som tänker längre än näsan räcker. Fast den gode Ulf Nilsson kunde ju ha funderat på Arbetslöshetsförsäkringen, där taket ligger mycket lägre. Ingen med en inkomst över 18.700 i månaden får ut de 80% som det formellt heter att försäkringen är på. Så lite som 18.700 är det inte många heltidsjobbande som tjänar. Den Moderata filosofin är att förvandla våra välfärdsförsäkringar från inkomstförsäkringar till ett grundbelopp så att människor inte svälter ihjäl. Så långt som att förstå att de dåliga försäkringarna är direkt skadliga för samhällsekonomin har dom inte kommit inom Högerflanken än.

Dagens lästips är Maria-Pia Boëthius rader i senaste ETC med rubriken ”Gaza är världens skamfläck”. Läs dom raderna, det handlar inte bara om Gaza. Men läs och begrunda!

Dagens skamligaste rubrik hittar jag i Aftonbladets Sportbladet. 19-årig dansk är AIK:s nya skyttekung! Vad är detta för en förrädare. Dansk spelar hockey för ett Fjollträsklag? Det finns inom den professionella sporten ingen moral, det är bara pengar som räknas.

Slutligen kan jag inte låta bli att hånskratta. Vår egen lilla lokala bilfabrik, Koenigsegg, fick en specialbeställning på en av deras värstingmodeller, Agera RT BLT. En nyrik kines ville köpa en skräddarsydd bil för sammanlagt 33 miljoner kronor. Bilen byggdes med sina 1140 hkr och skeppades till Kina. Men den kom inte längre än till tullen. Vår nyrike kines hade glömt sån’t ovidkommande som skatter och importavgifter. Bilen konfiskerades helt enkelt! Hahahaha!

Lämna en kommentar

Under Bilism, Försäkringskassan, Folkpartiet, Gaza, Idrott, Kina, Moderaterna, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Sverigedemokraterna, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s