Kräv av Israel att man följer internationella lagar

Staten Israel fortsätter att strunta i internationella lagar. I dag har den israeliska krigsmakten överfallit ett finskt skepp på internationellt vatten och hindrat skeppet från att segla till sin destination och istället under vapenhot tvingat skeppet att istället segla till Israel. Skeppet, Estelle, var på väg till Gaza som Israel självsvåldigt utsätter för en mer eller mindre total blockad. Och av någon oförklarlig anledning låter världen Israel fortsätta med denna blockad utan att på allvar protestera. Det går att läsa i Aftonbladet och Svenska Dagbladet t.ex. Vad vi väntar på att få läsa om är att Staten Israel börjar respektera sina grannars suveränitet. Inte att läsa, som jag gjorde i går, att man godkänt byggandet av ytterligare 800 bostäder på illegalt ockuperad mark.

Mutskandalen i EU, som redan tvingat en EU-kommissionär (John Dalli) att avgå, fortsätter att växa. Tobakslobbyn har mycket pengar och resurser, men uppenbarligen mycket lite moral. Bara dagar efter avslöjandena om de mutor som fick John Dalli att avgå utsattes flera antitobakorganisationer i Bryssel för proffsigt utförda inbrott där datorer med viktig information stals. Det handlar om stora summor pengar för de multinationella tobaksbolagen som har mycket att tjäna på att nya hårdare regler för tobaksförsäljningen stoppas eller skjuts på framtiden. Läs här och här.

Den anrika amerikanska tidskriften Newsweek har deklarerat att från årsskiftet är det slut på den tryckta papperstidningen och man gör istället en total satsning på en nätversion av tidningen. En utveckling som jag tycker är beklagansvärd. Att läsa tidningen på skärmen har sina fördelar. Det är snabbare och ofta behändigare. Och om man är ute efter en viss speciell nyhet är det överlägset. Men, om man vill ”läsa tidningen” liggande i soffan eller vid frukostbordet utan att vara ute efter någon speciell nyhet utan vill ”se vad som har hänt” är den tryckta papperstidningen överlägsen. Det är mängder av nyheter och notiser som man missar eftersom man inte visste att dom kunde vara intressanta när man nöjer sig med en digital version av tidningen. Att läsa på pytteskärmen i mobilen är ett rent värdelöst sätt att hitta alla de där nyheterna man inte visste om eller att läsa en djup redovisning av ett ämne. Nättidningen är ett komplement, men inget slår den överlägsna upplevelsen av att slöläsa en tjock papperstidning liggande i soffan.

Enligt en undersökning som gjorts av SKOP för tidningen Dagens Samhälle skiljer sig stödet rejält för en del av partierna mellan riksnivå och kommunnivå. Två partier, med traditionellt stor folkrörelsebakgrund, har radikalt mycket större stöd lokalt än på riksnivå. Detta medan tre partier istället har märkbart lägre stöd lokalt än på riksnivå. I den gjorda SKOP-undersökningen i september får Socialdemokraterna 33,5% i riksdagsvalet men hela 36,2% i kommunvalen. Ännu mer märkbar är skillnaden för Centerpartiet. Annie Lööfs Centerparti får i riksdagsvalet 4,1%, precis över riksdagsspärren. Men i kommunvalen får man mer än 50% fler röster, 6,4%! Är det så att lokalt finns fortfarande kvar de traditionella centerpartisterna med folklig kontakt medan Annie Lööfs av Stureplanscentern dominerade högerparti inte lockar. De partier som har ett märkbart större stöd på riksplan än lokalt är Moderaterna (30,3 mot 26,8%), Miljöpartiet (9,8 mot 8,3) och Sverigedemokraterna (6,3 mot 4,7%). Och det kan vara spännande att spekulera i orsakerna till detta.

Dagens visdomsord:
Det enda sättet att övervinna sömnproblem är att trötta ut det

Lämna en kommentar

Under Centern, EU, Gaza, Internet, Israel, Lööf, Media, Miljöpartiet, Moderaterna, Moral, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s