Bankernas guldregn

De svenska bankerna skär guld med täljknivar. Swedbank gör rekordvinster och höjer bonusarna till toppgubbarna ytterligare. Och skär ner på personalen… Och i dag rapporterar Nordea att deras vinst 3:e kvartalet ligger på 922 miljoner Euro (vilket mycket förenklat är 8 miljarder kronor). Detta är den högsta vinsten någonsin ett tredjekvartal. Vinsten sammanlagt de tre första kvartalen är också den högsta någonsin. Fast marknaden hade tydligen förväntat sig ännu högre vinst och blev besvikna. Detta säger lite om hur bankerna just nu skär guld med täljknivar. Och jag kan inte annat än att återigen påminna om att vår Högerregerings största satsning i den nya budgeten är att sänka bolagsskatten. Detta är den skatt som företag betalar på sin vinst. Dom stora vinstmaskinerna i Sverige är bland annat bankerna. Och dessa miljarder i skattepengar kommer alltså att gå till bankernas ägare till mycket stor del. Alla små företag som kämpar för att överleva har ingen som helst nytta av sänkt bolagsskatt. Den som har nytta av detta är de stora aktieägarna som kan se fram emot ännu mer i aktieutdelning och de stora slipsnissarna som kan se fram emot att det blir ännu mer pengar över till bonusar. Läst i Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Sveriges Radio.

Avslöjandena om dopningen inom cykelsporten fortsätter. Nu är det svenska cyklister som plockas ner från sina pidestaler. Som sagt, det kommer att ta tid innan cykelsporten återfått vårt förtroende. Men man är på rätt väg när man nu börjar ta itu med det fusk som varit.

Expressen och Aftonbladet berättar att dom allra finaste kunderna i den exklusiva klubben Pandion känner sig förolämpade. Gratischampagnen på Europaflygningarna ska bytas ut med vanligt billigt bubbel. Usch ja, skandal!

Och debatten om Ättestupan i Sjukförsäkringen fortsätter. Nu senast har det framkommit att när Högerpolitiker försöker berätta om hur bra det gått så handlar det om rejält manipulerad statistik. Blad annat visar det sig att när man berättar om hur många tidigare sjukskrivna som nu jobbar så ingår alla de som jobbade deltid och var sjuka deltid och som nu jobbar lika mycket deltid men inte har någon sjukpenning för resten som lyckade, för dom jobbar ju.

Lämna en kommentar

Under Bankerna, Idrott, Moderaterna, Näringsliv, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Skatter och ekonomi, Slipsnissar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s