Ställ krav på Israel

Kraven på att varor som kommer från Israels illegala bosättningar på ockuperad mark ska markeras som att dom kommer därifrån har åter aktualiserats. Bland annat Svenska Kyrkan har engagerat sig i frågan. I många länder är det redan så att varor som produceras i bosättningar på ockuperad mark ska markeras som detta. Men Sverige tillhör de länder där någon sådan information inte finns. I stort sett en enig värld han fastslagit att Israels ockupation är olaglig. Att bosättningarna på ockuperad mark är olagliga. Och att detta är en av de största hindren för att det ska kunna bli fred i området. Att köpa produkter (det rör sig om allt från Jaffa-apelsiner till elektronikprodukter) är ett stöd till ockupationen. Och det är ett rimligt krav att den som inte vill stödja ockupationen också ska slippa göra detta. Effekten av att varorna inte märks upp är att man inte köper varor från Israel alls. Det är alltså dags för Sverige att göra som många andra länder. Israels ambassadör har skrivit ett svar som ju faktiskt inte innehåller något egentligt argument till varför varorna inte ska utmärkas. På radion hörde någon som argumenterade att eftersom man inte ställer kravet när det gäller andra länders ockupation, så kan man inte göra det på Israel heller. Det är som att inte döma någon för mord bara för att inte alla mördare kan dömas.

Sedan Göran Hägglund privatiserade stora delar av apoteken (det hette avreglerade) för några år sedan har vi fått en hel del nya apotek. Och det finns faktiskt två orter i landet som fått ett apotek som inte hade detta tidigare. Men i stort sett alla nya apotek har hamnat i storstäderna, där ligger apoteken numera på långa rader. Undersökningar visar också att tillgången och möjligheten att köpa receptfria värktabletter har ökat stort. Däremot har möjligheten att lösa ut sina recept försämrats. En utredning har nu lämnats in som anser att det ska ställas högre krav på apoteken att förbättra lagerhållningen samt att kunna ge besked om var medicinerna finns om dom inte har dom själva i lager. Problemen som man borde ha tänkt på när avregleringen genomfördes. Aftonbladet och HD

Antalet larm om riskhändelser på kolossen Skånes Universitetssjukhus har skjutit rejält i höjden på senare tid. Skånes Universitetssjukhus är en mastodontskapelse som skapats av Region Skåne genom att slå ihop sjukhusen i Lund och Malmö. Och sedan dess har stora nedskärningar gjorts. I den nya budgeten ska ytterligare en halv miljard kronor sparas in och personalen skäras ner med ytterligare 500 personer. Vi kan väl räkna med ännu fler olyckshändelser! Läs t.ex. HD:s ledare.

Antalet döda i olyckor på sjön verkar i år bli det lägsta på 40 år. Kan det finnas något samband med den nya lagen om nykterhet till sjöss? En majoritet av de döda förra året hade ju alkohol i kroppen. Vad tror ni Maria Abrahamsson (m) och Ulf Brunnberg m.fl.

Lämna en kommentar

Under Alkohol, Apotek, Israel, Moderaterna, Palestina, Privatisering, Sjukvård, Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s