Färdtjänstfiaskot

Sydnytt i SVT hade i går ett inslag om fiaskot med Färdtjänsten i Skåne. Här i Nordväst i varje fall är det Samres som vann upphandlingen (som naturligtvis måste göras) och det har gått mindre bra än så länge. Hur mycket det spelar in att en del personal sitter med mycket lägre löner (så att man kan lämna lågt anbud) i Moldavien och Senegal kan jag inte bedöma. Men det fungerar inte bra. Ansvarig politiker för Färdtjänst (och Skånetrafiken) är folkpartisten Mats Persson och han kommenterar med att ”han är bestört” och att ”ingen är ledsnare än han”. Vilket naturligtvis är rent struntprat. Han har fått ett billigt anbud – och så är det bra med det. Tills det går år skogen som det gör med jämna mellanrum för Region Skånes upphandlingar. Øresundstågen och Ambulanserna är ett par tidigare exempel på bara några år där extrakostnader för att lösa misslyckade upphandlingar kostat skattebetalarna mer än vad eventuell besparingar kunnat ge.

Låt mig ta några personliga exempel. Min 14-åriga son Kimmy åker hem varje dag med Färdtjänst från den verksamhet där han är på eftermiddagen efter Träningsskolans slut. Dessa resor beställer jag veckovis via e-post. Resan från Klippan till Åstorp bör ta maximalt 15 minuter. När det gått en halvtimme från det han skulle ha hämtats och han inte kommit hem så får man börja efterlysa bilen. Två gånger under de senaste 4 veckorna har jag efter kanske 20-25 minuters väntetid i telefon äntligen kommit fram och då en gång blivit kopplad till chauffören som befann sig i Landskrona pga en felprogrammerad GPS. Resan hem den dagen tog 1 timme 30 minuter. Senast i förra veckan visade det sig att chauffören pga felprogrammerad GPS kört åt fel håll (Långholmen tyckte jag det lät som enligt operatören). Resan hem tog 1 timme 20 minuter. I tisdags ringde dom från där Kimmy är medan jag stod och väntade och berättade att det inte kommit någon bil och hämtat Kimmy. Ett samtal med Skånetrafiken visade att bilen uppgett att han varit på plats, men det hade inte varit någon där. Vilket naturligtvis var struntprat. Men nästa dag fick jag en eventuell förklaring. Då ringde nämligen chauffören och uppgav att den adress han fått inne i Klippan måste vara fel. Och det var det ju eftersom Kimmy befinner sig en bit utanför Klippan. Den adress han fått finns inte alls i min beställning. Nu fick han en beskrivning och kunde hitta rätt. I går ringde samma chaufför igen och hade fått samma felaktiga adress även då. Nu har jag fått göra om alla liggande beställningar eftersom dom alla fått fel adress. En adress jag aldrig själv uppgett. Det är hela tiden spännande varje dag. Men det är inte meningen att Färdtjänst ska vara ett spänningsmoment i livet. Ibland undrar jag om inte pakethanteringen hos Posten och DHL fungerar mycket bättre än Färdtjänstens behandling av levande, men ofta sköra, människor. Byt ut Mats Persson och dom andra i Region Skåne!

Och när vi nu ändå hackar på Region Skåne. Så hävdar sjukvårdsansvariga moderaten Pia Kinhult att vården får 700 miljoner mer nästa år. Den nya budgeten är helt enkelt en satsning på sjukvården hävdar styrande Högeralliansen (med hjälp av Miljöpartiet). Av de 700 miljonerna försvinner 400 i beräknade nya högre löner. Och närmare 300 miljoner behövs eftersom det helt enkelt blir fler skåningar. Och så var dom pengarna använda. Och de där 0 kronorna över ska betala förra årets underskott på över 500 miljoner. Det blir helt enkelt ännu fler indragningar. Och det finns fortfarande de som vågar protestera bland personalen. Alla har inte tystats. Byt ut Pia Kinhult och dom andra i Region Skåne!

Fackföreningen ST har gjort en undersökning av hur deras medlemmar som jobbar inom Arbetsförmedlingen upplever sin arbetsmiljö. Undersökningen visar att det inte ser speciellt bra ut. 44% av de anställda vågar inte säga vad dom tycker om verksamheten (26% av cheferna). Över hälften av personalen tycker att samtalsklimatet blivit tystare på de senaste åren. Dvs en rejäl kritik mot AF:s generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist som fick jobbet 2008 av Högeralliansen. Angeles har sin bakgrund som tandläkare och sedan olika uppdrag inom Stockholms landsting och Företagarnas Riksorganisation. 2002 kom en bibliografi som hette Management by Love! Den kärleken verkar personalen ha missat?

En av vårt lands värsta massmördare och terrorist (Peter Mangs) har nu fått sin dom. Det blev livstids fängelse för de mord och mordförsök som det gick att rättsligt bevisa. Egentligen är det underligt att en rasistisk massmördare som med terrormetoder gett sig ut på Malmös gator och under en period medvetet mördat (eller försökt mörda) misshagliga personer inte fått större publicitet. Läs även det här i Aftonbladet och Expressen.

För övrigt ser jag att den normala svensken tittar på sin Mållgan (mobiltelefonen = låtsaskompis) 150 gånger under en normal dag. Stackare! Många verkar totalt missa att det finns en värld utanför den digitala och mobila världen. En värld som kanske vill ha en äkta kontakt. Men för svensken är det den digitala Mållgan som gäller i dag.

Lämna en kommentar

Under Arbetsförmedlingen, Facket, Färdtjänst, Mobiltelefon, Rasism, Sjukvård, Skånetrafiken, Terrorism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s