PPM fiaskot

Överenskommelsen om Premiepensionen gungar tydligen lite. I dag avsätts 2,5% av lönen till Premiepensionen där man sedan, är det tänkt, själv ska välja fonder som ett led i privatiseringen av pensionerna. När överenskommelsen var klar på 1990-talet (mellan de fyra Borgerliga partierna och Socialdemokraterna) var den moderata ledamoten i överenskommelsen så övertygad om att det hela skulle göra sådan succé att hon trodde att det snart skulle komma krav på att öka andelen som pensionsspararna själva skulle förfoga över. Succén har dock uteblivit. De flesta gör inga egna aktiva val utan deras pengar administreras av ”ickevals fonden”, den s.k. ”Soffliggarfonden”. Och faktum är att vi som gjort så faktiskt klarat oss bättre i snitt än de som gjort aktiva val. I dag är det tydligen snarare så att Tomas Eneroth, som är Socialdemokraternas talesman i pensionsfrågor, är på väg att eventuellt föreslå att andelen som går till PPM-systemet ska minskas. En intelligent slutsats som bygger på att PPM faktiskt blivit ett fiasko. De enda vinnarna är i princip de fondbolag som fått pengar att leka med (och ta ut avgifter för att leka med pengarna). Mycket få gör egna aktiva val, och ännu färre av dessa gör någon bra affär på detta. Många gör istället en dålig affär på det egna valet. Avskaffa PPM!

Intressant att läsa är att i samma Näringslivsbilaga från Svenska Dagbladet som jag läser om PPM i finns en intervju med två olika sparekonomer från Avanza och Nordnet. Båda får frågor om PPM. Så här svarar Claes Hemberg: – ”Viktigast är att inte lyssna på PPM-rådgivare, lägg på luren om de ringer. Gå inte på snacket om efterlevandeskydd som är årets PPM-säljarbluff. Välj istället soffliggarfonden, Sjunde AP-fonden.”. Och så här svarar Günther Mårder: – ”Ickevalsalternativet är inte så dumt om du inte vill engagera dig. Den har normalt en hög exponering mot svenska börsen och har dessutom låga avgifter.” Någon succé kan knappast systemet kallas för!

Jag ser att valet i Katalonien inte blev den framgång för regionens nationalistiske president, Artur Mas, som han hoppats på. Han hade hoppats på egen majoritet för att kunna fortsätta att driva ännu kraftfullare kraven på en separation av Katalonien från Spanien. Men valresultatet blev en motgång. Istället för att gå framåt och få egen majoritet gick hans Nationalistiska och konservativa parti bakåt. Istället var den stora vinnaren det radikala Vänsterpartiet. Fast å andra sidan stödjer dom också en separation från Spanien…

Annars ser jag att en stackars Stockholmsadvokat råkat ut för den vansinniga lagen om sjöfylleri. Efter lite fest i Sandhamn i glada vänners sällskap bar det hemåt. Men det gick lite för fort (15 knop där hastigheten var max 8 knop) så det blev stopp från Kustbevakningen. Som tyckte att det luktade alkohol. Och mycket riktigt ett prov visade på 0,42 milligram/liter. Gränsen för grovt sjöfylleri är 0,50. Nu blir det för den stackaren att hosta upp 13.500 i böter. Fast det är nog inget problem att hosta upp eftersom affärsjuristen har egen advokatbyrå och dessutom sitter i ett antal bolagsstyrelser. Är Maria Abrahamsson (m) och Ulf Brunnberg m.fl. informerade om denna förmyndarmentalitet.

För övrigt fäller jag en tår när jag ser att Brother lägger ner tillverkningen av skrivmaskiner i Storbritannien. Inte för att det inte finns efterfrågan, utan för att dom kan inte få fram komponenter som behövs för tillverkningen. Kanske snart dags att lägga ut min maskin till försäljning. Eller kanske ska jag behålla den?

1 kommentar

Under Alkohol, Pensioner, Privatisering, Spanien

Ett svar till “PPM fiaskot

  1. Låt folk själva få bestämma mer om sina pensioner,det är dem själva som jobbat ihop dem, hur jag vill spendera mina privata pensionsfonder är upp till mig den rätten ska inte staten ta ifrån mig, även premiepensioner ger än endast begränsade möjligheter att välja själv, man får välja bland fonder som staten har valt ut men om jag vill satsa mina privata fonder i guld,silver,platinum eller skogstillgångar hur gör jag då?

    Jag har ju inget annat val än att satsa mina livsbesparingar i ett fondsystem som jag inte tror på,hur kan det vara rättvist?

    Driver själv en blogg om politik,framförallt om amerikansk stormaktspolitik och den europeiska skuldkrisen,in och kommentera vet ja!

    http://shockandawetactics.blogspot.se/
    http://shockandawetactics.blogspot.se/2012/11/truth-or-dare.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s