Moderat uppvaknande?

De nya Moderaternas pengagillandeDe båda Moderaterna Peter Norman och Anna Kinberg Batra konstaterar i ett debattinlägg i Dagens Nyheter att privatiseringsfanatismen har kommit till vägs ände. Till och med Moderater verkar inse att privatiserat inte automatiskt innebär bättre, utan att det istället ofta innebär sämre. Hur mycket av detta som är fernissa och hur mycket som ens går att genomföra i den moderata organisationen återstår att se. Läs också vad Expressen berättar och tycker. Att tankarna inte passar alla Moderater kan vi se av reaktionen i Svenska Dagbladets ledare.

Möjligen har dom läst vad Svenska Dagbladet på Näringslivssidorna skrev för några dagar sedan om hur marken gungar under välfärden. Enligt en rapport från Skatteverket betalar 17 av 23 välfärdskoncerner ingen bolagsskatt trots höga rörelsevinster. Företag som är helt beroende av skattefinansiering av sin verksamhet använder diverse trixande med bokföringen för att slippa betala skatter i Sverige. Skatter som används för att finansiera deras verksamhet. Man vill gärna ha pengarna, men betala in något vill man inte. Det är hit våra skattepengar försvinner, ner i fickorna på skattetrixare på diverse obskyra öar.

Moderata KannibalpartietVäljarundersökningarna står hela tiden som spön i backen. Och om man ska kommentera dom allihopa så blir det ganska tråkigt. Därför gäller det att välja vilka man kommenterar. Och det blir då för min del de som känns trevligast… United Minds gör undersökningarna till Aftonbladet, och i decembermätningen är Moderaterna (+1,1), Socialdemokraterna (+1,0) och Vänsterpartiet (+0,9) de tre stora vinnarna. De stora förlorarna är Sverigedemokraterna (-1,5) och Folkpartiet (-1,4). I övrigt går det svagt uppåt för Miljöpartiet och svagt nedåt för Centern och Kristdemokraterna. De Rödgröna leder med 46,9% – 42,4% över de Blå medan de Svarta får 9,7%. Intressant är också att Vänsterpartiet (6,7%) i dag är rejält större än både Centern (4,8%) och Folkpartiet (4,9%). Kristdemokraterna ligger fortfarande under spärren (3,8%). Intressant är Folkpartiets rejäla ras som placerar dom i samma utsatta position som Centern. Den Moderata kannibalismen fortsätter alltså. Moderaterna (28,9%) är alltså i dag ensamma mer än dubbelt så stora som alla tre röstboskapen är tillsammans. Och de tre pluttarna är tillsammans också mindre än Vänsterpartiet + Miljöpartiet är tillsammans.

Jag ser att Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri. Men det är nog lättare sagt än gjort. Var ligger gränsen i praktiken mellan att Lutherhjälpen går omkring med insamlingsbössor, Skolklassen som samlar in pengar till skolresa och svinen som lurar hit ”tiggare” och sedan behåller pengarna. Jag tror att problemet får angripas på annat sätt.

Jag skrev i går lite om Mattecentrums ansökan till Stockholms stad för att utöka sin ideella mattehjälp i skolorna. En ansökan som ursprungligen lämnades in i februari men som uppenbarligen varit en het gröt i sta’n. När man ”äntligen” fick ett muntligt svar, som var negativt, hade det gått nästan ett helt år. Man skulle ju konkurrera med de kommersiella RUT-företag som gav läxhjälp. Och det blev liv i luckan sedan detta fått publicitet. Hur som helst kan man läsa hela händelseförloppet här.

Den fruktansvärt tragiska dödsskjutningen i Newtown i USA då 26 personer sköts ihjäl (de flesta små barn) har fått stor publicitet och med många uttalanden om medkänsla och beklagande från alla håll. Statsministern och Kungahus har uttalat sig, och en minneshögtid har direktsänts i svensk TV. Och det är naturligtvis tragiskt, mycket tragiskt. De drabbade förtjänar all medkänsla. I går bombade syriskt flyg en moské utanför Damaskus där boende i ett palestinskt flyktingläger hade tagit skydd. 25 personer dödades. Det blev en notis i några tidningar! Den svenska amerikaniseringen är total.

Slutligen ser jag att Israels konservativa och ultranationalistiska Försvarsminister Avigdor Lieberman ska avgå. Han är ökänd för yttranden som att palestinierna ska bombas tillbaka till stenåldern och tron att judars intresse står över allt annat. Men det är inte sådana åsikter som ligger bakom avgången, det är istället beskyllningar om bedrägerier och trolöshet mot huvudman. Hans ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu och Benjamin Netanyahus parti Likud har gått samman om en gemensam vallista inför valet i januari. Något som kan skapa problem med att sedan skapa en fungerande regering.

Lämna en kommentar

Under Israel, Moderaterna, Privatisering, Skolan, Socialdemokraterna, Stockholm, USA, Välfärd, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s