Om Järnvägens kollaps

Under många år var den förre Moderatledaren Ulf Adelsohn ordförande för SJ. Och en mycket frispråkig sådan. Han framförde ofta bland annat stark kritik med den avreglering och uppdelning av järnvägstrafiken som gjorts. Och han kritiserade under många år det bristfälliga underhållet och de uteblivna investeringarna i järnvägsinfrastrukturen. Och han är också övertygad om att det var denna öppna kritik som gjorde att han förra året fick sparken som ordförande. Ulf Adelsohn tror att det var Maud Olofsson som var den som fattade beslutet, men det förnekar hon själv utan skyller på den moderata Finansmarknadsministern Peter Norman. Helt klart är i varje fall att Högerregeringen inte tålde att en av deras egna öppet sade som det var, att Sverige var band de sämsta i Europa på området. Och att avreglering och uppdelning har en mycket stor skuld till järnvägens problem.

Och på tal om kommunikationer, eller brist på sådana. Vi har i dag fått ett brev från Skånetrafiken som ansvarar för Färdtjänsten (det praktiska utförandet är naturligtvis utauktionerat till lägstbjudande). Min son, som är autistisk, åker med färdtjänst hem varje dag. Och det är ofta spännande att se när han kommer. För en dryg månad sedan tog resan, som normalt bör ta ca 15 minuter, 1 timme 20 minuter. Efter att ha suttit i telefonkö i en halvtimme för att efterlysa min son kom jag då äntligen fram och kunde konstatera att en felprogrammerad GPS gjort att färden skett i totalt fel riktning. Nu kom Kimmy hem så småningom och vi har nu via Resegarantin fått kompensation för den misslyckade resan. Två blomstercheckar á 25 kronor! Det ska påpekas att rekordet än så länge är 1 tim 30 minuters försening. Det blir väl 2 blomstercheckar även då.

NRA National Rifle AssociationEfterdebatten till tragedin i Newtown fortsätter. Och som väntat handlar debatten bland annat om det absurda i att man i USA inte får gå beväpnad i skolan. Larry Pratt, som är VD för Gun Owners of America, påpekar det självklara i att man måste: – ”Beväpna lärarna och avskaffa vapenfria zoner.” Om andra lärare hade varit beväpnade hade det ju kunnat bli en rejäl eldstrid i skolan mellan Adam Lanza och kommandoutrustade lärare. Tänk vilken spännande film som sedan hade kunnat göras där eldstriden i korridorerna hade varit en höjdpunkt. Den mera kända National Rifle Association (NRA) har liknande lösningar på problemen. Försäljningen av tunga automatvapen ökade också omedelbart efter tragedin.

Carl Fredrik Reuterswärd Non violenceDet står också klart att Adams mamma, Nancy, var en hängiven vapenälskare med gott om vapen i hemmet. Hon tog ofta med barnen på skjutövningar och det var hennes vapen som användes vid tragedin. Det framkommer också att hon trodde på jordens ganska snara undergång i en fullständig kollaps och hade lagt upp ett rejält lager med konserver och liknande för att klara sig efter kollapsen.

Det är uppenbart att det allra viktigaste för USA (och andra länder) är att bygga ut den psykiatriska vården. Det står helt klart att både Adam och Nancy var i behov av vård. Och om dom fått korrekt sådan hade det hela kanske kunnat undvikits.

För övrigt läser jag en liten notis om att 10 flickor i åldern 9-11 år dödats i Afghanistan av en gammal kvarglömd landmina. Dom var ute för att leta efter ved. Ännu en av dagliga tragedier där plötsligt föräldrar nås av besked om att deras barn dödats.

Skolverket har granskat de tre riksinternatskolorna Lundsberg, Sigtuna och Grenna där en stor del av det fina folkets barn går i skola och det visar sig att dom lurat till sig minst 8 miljoner kronor för mycket i bidrag från staten under de senaste åren. Bland annat genom att hävda att föräldrarna var bosatta utomlands så att det var därför barnen behövde gå och bo på skolan. Bara i år har man dragit tillbaka 4 miljoner kronor i bidrag. Skolverket misstänker att beloppen egentligen är mycket större. Ju mer du har desto mer fifflas det.

Åsså kan vi notera att Riksbanken bestämt sig för att sänka räntan till 1,00%. Kan inte komma så mycket lägre snart.

Vidare har nu Israel gett klartecken till att bygga ytterligare 1.500 bostäder i Östra Jerusalem på ockuperad och annekterad mark. Planer som länge kritiserats kraftigt av både USA och EU. Men, det skiter man som sagt i om man styr i Israel. Internationella lagar gäller bara andra, inte oss, är tankegången.

Lämna en kommentar

Under Afghanistan, Ekonomi, Israel, Järnvägar, Maud Olofsson, Moderaterna, Privatisering, SJ, Skånetrafiken, Skolan, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s