Om rofferi

Giriga slipsnissarDe svenska fackliga organisationerna har tagit ett stort ansvar och i sina löneavtal begränsat löneökningarna till bara ett par procent. Det har tagits ett stort ansvar. Men trots detta har man från arbetsgivarhåll gnällt ganska mycket över hur dyrt det blivit och att ökningarna blivit allt för stora. Fast egentligen borde kritiken vara hårdare mot de egna cheferna. En granskning som Dagens Nyheter gjort visar att VD:arna för våra stora företag roffat åt sig rejäla löneökningar. Enligt granskningen har de dryga 200 VD:ar som man tittat på i snitt ökat sina inkomster med flera vanliga arbetares hela årslön. De 20 bäst betalda VD:arna ökade i snitt sin lön med 3 miljoner. Genomsnitts VD:n har ökat sin lön med 12%. Men samma gubbar (för det är nästan bara gubbar) skäms inte för att gnälla över att deras anställda får för höga löneökningar. Se även Sveriges Radio och Sydsvenskan. Sanningen är istället att lönekostnadens andel av företagens omsättningar har stadigt minskat under senare år. Däremot har aktieutdelningar och bonusars andel ökat. Men så går det när slipsnissarna känner att dom har de styrande politikernas stöd.

Och på sin fritid är väl dessa överbetalda gubbar medlemmar i de fina klubbar som Veckans Affärer berättar om. Det är Noppe, Nobile, The Lobby och Sällskapet. Här riskerar dom inte att behöva umgås med kvinnor eller med vanligt folk men däremot med blåblodiga från Knugahuset och annat fint folk.

EU har sagt Nej till vargjakt och det kan väl ses som en positiv nyhet. Sedan tycker jag faktiskt inte att EU ska lägga sig i så mycket som dom gör. Och det är egentligen här som min stora invändning mot EU:s kamp mot snuset har sin förklaring. Jag skiter fullständigt i snusets framtid. Snus är precis som annan tobak ett gift som vi alla hade mått bättre av om det inte funnits. Men EU:s motstånd mot snus visar på den klåfingrighet och inkonsekvens som präglar hela EU-bygget. Vårt medlemskap i EU innebar en ökad tillgång på importerade cigaretter och alkohol. Men här var vi tvingade att följa EU:s regler. Och detta är varor som är farligare än snus. Jag stödjer alltså den svenska regeringens kamp för snuset. Inte för att det handlar om snus utan för att det handlar om en kamp mot EU:s byråkrati och klåfingrighet.

Israel fortsätter att aktivt arbeta för att förhindra att det ska kunna bli möjligt att skapa en tvåstatslösning. Dvs att det finns en Israelisk stat och en Palestinsk stat som lever i fred bredvid varandra som jämbördiga partners. Numera kommer det varje vecka besked från Israel om nya beslut om byggande av nya bostäder för israeler inne på ockuperad palestinsk mark. Nu senast bygge av en hel mindre ny stad på cirka 25.000 innevånare. Dessa bosättningar stjäl först och främst mark från palestinierna. Samtidigt avskärmar det palestinska samhällen från andra palestinska samhällen. Det byggs motorvägar mellan de israeliska bosättningarna. Vägar som palestinierna i allmänhet inte får använda. Dom får inte ens korsa dessa utan att passera israeliska militärkontroller. Det kan för palestinier ta flera timmar att resa några kilometer pga alla kontroller. Och ibland stängs kontrollerna så att man inte ens kan besöka sina egna odlingar på andra sidan den israeliska motorvägen. Det palestinska samhället påminner om de gamla Sydafrikanska bantustans som apartheidregimen där försökte bygga upp. Och detta låter världen Israel fortsätta med!

Och så ser jag att försäljningen av vapen skjuter i höjden i USA. En annan storsäljare är skottsäkra ryggsäckar till barn.

För övrigt var det väl den här vintern som alla våra kärnkraftverk skulle jobba för fullt? Tidigare var det väl Oskarshamn som tvingades nödstoppa och som sedan satts under tvångsförvaltning. Och nu ser jag att Ringhals i går på kvällen tvingades stänga ner sin fjärde reaktor. Men för övrigt går det relativt bra…

Och jorden gick tydligen inte under.

Lämna en kommentar

Under Facket, Israel, Kärnkraft, Löner, Monarki, Palestina, Samhällsklyftor, Slipsnissar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s