Om misslyckad skolpolitik

Snackemostern Björklund som majorJag hörde på radion en debatt mellan Miljöpartiets Gustav Fridolin och Folkpartikeln Jan ”skoltalibanen” Björklund. Och jag fascinerades av hur Jan Björklund inte fattade vad kritiken mot honom (och t.ex. Reinfeldt) handlade om. Vår folkpartistiske skoltaliban hävdade att han ägnat hela sin ministertid åt att, som han uttryckte det, förbättra skolan. Men kritiken mot honom handlar om att han upprepade gånger skyller försämringen i skolan på invandrade skolelever. Men faktum är att det är inte så. Jan Björklunds avskaffande av ”flumskolan” och införande av ”pluggskolan” har faktiskt inneburit att resultaten i skolan försämrats ytterligare ÄVEN för icke invandrade elever. Du kan inte skylla försämringarna på invandrare och den gamla ”flumskolan” längre Jan! Det är dags att ta ett eget ansvar. Resultaten försämras fortfarande. Och det beror helt enkelt på att din plugg- och kravskola inte fungerar. Fråga den pedagogiska vetenskapen vad dom säger om pedagogik. Det handlar om att betyg, plugg och kortsiktigt lärande ger inte bättre resultat på sikt. Det viktiga är att lära för livet, inte att lära sig inför nästa prov. Du har haft sex år på dig nu Jan Björklund. Men det har inte blivit bättre, det har blivit sämre.

Schweiz äldsta bank, Wegelin & Co kommer troligtvis att tvingas stänga sedan man dömts att betala 60 miljoner dollar i böter till amerikanska myndigheter för att man under 10 års tid fifflat och hjälpt amerikaner att smita från skatten. Banken, som har anor från 1741, har under lång tid hjälpt ett hundratal amerikaner att gömma undan många sköna miljarder på anonyma konton. Utredningen mot banken har pågått sedan 2008, och fler schweiziska banker är på gång att ”drabbas” av samma öde.

Jag nås av positiva signaler från USA. Tydligen är Barack Obama på väg att utse republikanen Chuck Hagel till ny försvarsminister. Och det skapar tydligen en hel del ilska bland republikanerna. Republikanske senatorn Lindsey Graham säger: – ”skulle bli den försvarsminister i vår nations historia som är mest ovilligt inställd till Israel”. En annan republikan John Cornyn kallar det: – ”det värsta tänkbara budskap vi kunde skicka till vår vän Israel”. Kanske kan man hoppas på att USA i fortsättningen inte låter Israel göra som man vill. Och jag blir inte mindre positiv när jag läser följande citat från Chuck Hagel: – ”Jag tror på användning av våld, men bara efter en väldigt grundlig beslutsprocess.” Och med tanke på USA:s tro på att våld löser alla problem så är ju detta ett stort framsteg. Läst i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Veckans roligaste bortförklaring står Andreas Haglind på TV4 News för. Helt plötsligt började en av TV-skärmarna bakom nyhetsuppläserskan visa en porrfilm. – ”Det var inte någon som satt och tittade på filmen. På någon av servarna i huset pågick det förmodligen en intankningsprocess av något slag och filmen började av misstag att rulla på tv-skärmen.!” Jomenvisst, så klart att det var någon ”intankningsprocess” som pågick. Inte alls något medvetet val av porr. Utan när man ”tankar ner” slumpvis material så blir det just porrfilm? Hahaha! TV4 News är alltså trots sitt engelska namn svenska TV4:s egen nyhetskanal – som sänder på svenska.

Och så ser jag att bl.a. SAS och Air France lämnat in en anmälan till myndigheterna om att fiffelföretaget Ryanair ljuger när dom anmäler startvikt på flygplanen. Genom att konsekvent anmäla för låga vikter får man betala lägre avgifter och beräkningar gör gällande att Ryanair tjänar ungefär en halv miljard årligen på fuskandet. Nu riskerar Ryanair rejäla böter för avgiftsfusket. Läs t.ex. Aftonbladet och Dagens Nyheter.

1 kommentar

Under Bankerna, Björklund, Integration, Israel, Miljöpartiet, Ryanair, Skattefusk, Skolan, TV, USA

Ett svar till “Om misslyckad skolpolitik

  1. Robert

    Jag hörde också denna debatt där vi kan lägga till: ”Folkhögskoleläraren” mellan Fridolins för- och efternamn.
    Han nämnde att han var lärare en 3 – 4 gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s