Om svensk krigshets

Fred och FrihetVi har helt plötsligt fått en försvarsdebatt i Sverige. Och det kan kanske förklaras delvis av att det är dags för konferensen Folk och Försvar i Sälen. Det som startade det hela var att överbefälhavaren Sverker Göranson gick ut och berättade att Sverige bara kunde försvara sig i en vecka, sedan måste vi ha hjälp utifrån. Och det påpekandet trodde naturligtvis alla på. Jag har inte sett någon som konstaterat att han, som alla andra Myndighetschefer, vill ha mer pengar. Och då gäller det ju att komma på argument som säger att pengarna inte räcker. Och nu började man därför återigen att argumentera för att Sverige naturligtvis måste gå med i NATO som snart pensionerade Alf Svensson i det här debattinlägget. Och många gläds naturligtvis åt debatten. Enligt Expressen är det kris i Försvarsberedningen där Moderaternas röstboskap (C + Fp + Kd) är på väg att göra upp med Socialdemokraterna för att öka försvarsanslagen. Moderaterna tycker att spara pengar är viktigare än allt annat. Expressen berättar också att Moderaterna under ledning av Calle Bildt vill öka Försvarssamarbetet inom Norden istället. Enligt Svenska Dagbladet är man inom NATO lite sura på Sverige som nästan fullt ut deltar i NATO, men inte är medlemmar. Och Svenskans ledarsida tycker inte att det borde vara så svårt för Försvarsminister Karin Enström att lösa problemen tydligen. Själv undrar jag vad det egentligen är vi är så rädda för. Ryssland? Jag ger inte allt för mycket för rysk / sovjetisk demokrati och jag litar inte alltid på landets utrikespolitik. Men det är ju faktiskt inte Sovjetunionen / Ryssland som under historiens lopp invaderat länder som ligger utanför deras eget direkta maktområde. Det är inte Ryssland / Sovjetunionen som under historiens lopp lite då och då angripit i stater som fört en politik som inte passat. Man har från Moskva använt sin militärmakt gentemot de direkt ”allierade” om deras politik inte passat, men inte utanför denna gruppen. Det är en annan stat som sätter in sina trupper runt om i världen lite då och då. Är vi verkligen hotade av Ryssland? Behöver vi verkligen lägga ännu fler tiotals miljarder kronor på en militär som främst används för att stötta NATO? Läs även i Helsingborgs Dagblad.

I Expressen skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ett debattinlägg där han påpekar det självklara att företag som fifflar undan skatten från Sverige inte heller ska ha rätt att få uppdrag för skattepengar. Enligt Skatteverkets beräkningar handlar det om i varje fall 50 miljarder i skattepengar (dvs mer än hela militärbudgeten) som företagen trollar bort genom mer eller mindre avancerade transaktioner för att flytta inkomsterna till s.k. Skattefiffelparadis på diverse små öar. Är det NÅGON som kan ge ett hållbart argument emot Jonas Sjöstedts åsikter? Rapport berättar i dag om Facebook som trots många sköna miljarder i inkomster betalar en inkomstskatt i Sverige på 770.000 kronor. Skatten flyttas till lågskatteländer. Men man tackar inte Nej till 100 miljoner i Etableringsstöd för serverhallen i Luleå!

Jag ser att Anna Dahlberg på Expressens ledarsida konstaterat att Moderaterna förvandlats till ett parti som försvarar Statens intresse och kan argumentera för en stark Stat medan istället Centern och Kristdemokraterna allt mer har förvandlats till nyliberala och allmänt öppet statsfientliga. Och Anna misstänker att denna utveckling kan vara den slutliga spiken i kistan för ett eller båda dessa partier. Själv undrar jag vad Moderaternas rötter tänker den dag Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs framgångar i opinionen är över? Kommer dom den dagen att kräva en återgång till mer traditionell Moderat Högerpolitik?

Åsså ser jag till slut att det utbrutit enorm ilska och vrede inom porrindustrin i Kalifornien i USA (och den är ganska stor där). En ny lag har nämligen stiftats som kräver att man använder kondom vid sexscener, och det går ju liksom inte så bra inom porrindustrin. För att det ska bli riktigt effektfullt tillämpas ju avbrutet samlag i sista sekund och då ser du ju lite löjligt ut om man måste ta av kondomen först för den riktigt effektfulla avslutningen. Stackars porrindustri!

Lämna en kommentar

Under Fred, Jonas Sjöstedt, Militär, Moderaterna, NATO, Privatisering, Ryssland, Sex, Skattefusk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s