Privatiseringens avarter

Genom avancerade leasingavtal via amerikanska riskkapitalister har ett stort antal landsting genom sina länstrafikbolag försökt spara pengar. Pengar som sparas in genom att skattebetalarna i Sverige och USA luras på pengar. Istället för att länstrafikbolagen själva, eller genom deras gemensamt ägda leasingbolag, äger sina tåg så har dessa i sin tur överlämnats till amerikanska leasingbolag. Det är avancerade rockader som varit nära att kosta landstingen stora pengar istället. Naturligtvis ska länstrafikbolagen inte ge sig in på dylika avancerade affärer för att hjälpa riskkapitalister i USA att tjäna mer pengar genom att lura skattebetalarna på pengar. Om flera landsting gemensamt äger tågen för att kunna utnyttja dessa effektivare så är det däremot OK. Sätt stopp för den offentliga sektorns totala privatiseringskollaps!

Och när vi är inne på ämnet länstrafik och privatisering, så i Skåne körs de s.k. Pågatågen av företaget Arriva sedan dessa lämnat lägsta anbud. Lägsta pris fick man ihop genom att bland annat säga upp ett stort antal tågvärdar pga arbetsbrist. Dom fick sina uppsägningar via e-post. Dagen efter återanställdes en stor del av dom som timvikarier eftersom man hade stort behov av detta för att klara trafiken!

MigrationsverketTvå anställda på Migrationsverket i Malmö har anhållits som misstänkta för att mot betalning ha sålt falska handlingar som gjort det möjligt för dom att få uppehållsrätt i Sverige. Vi ska inte gå och tro att Sverige är fritt från mutor. Mutor och andra former av oegentligheter finns inom alla delar av vårt samhälle. Med största sannolikhet i mindre omfattning än i de flesta andra samhällen. Men, det finns. Finns det en möjlighet att tjäna en extra hacka på andra så finns det alltid en grupp som faller för frestelsen.

Och när vi är inne på möjligheten för människor från andra länder att komma till Sverige så ändrade ju vår Högerregering för ett antal år sedan reglerna för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU-området. Syftet skulle vara att göra det möjligt för svenska företag att ”importera” specialister som det enligt uppgift fanns brist på. Man införde också att det var företaget själva som avgjorde om det fanns brist på personal. Något godkännande från fackliga organisationer eller Arbetsförmedling behövdes inte. En utvärdering visar att de flesta som kommit hit enligt de nya reglerna jobbar inom lågavlönade och okvalificerade arbeten. Områden där det redan i dag finns arbetslöshet. En effekt har blivit att människor i fattiga länder tvingas ”köpa” jobb i Sverige där dom sedan får jobba för extremt låga löner och med usla arbetsvillkor. Ofta lurade på utlovad lön. Vi har på kort tid kunnat läsa om ungdomar som fått ”köpa” jobb på McDonalds eller nu senast killar från Kamerun som fått betala för att komma hit och plantera träd men sedan inte ens fått ut sina löner. Det är en oroväckande stor andel företag som importerat arbetskraft från fattiga länder men som officiellt skattetekniskt inte har någon verksamhet alls. Bluff och lurendrejeri har gjorts möjligt för att Högeralliansen skulle hjälpa företagen. Men det är de oseriösa som fått hjälp att konkurrera ut de seriösa.

Lämna en kommentar

Under Kollektivtrafik, Migrationsverket, Privatisering, Skattefusk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s