Höj A-kassan

Dagens majoritet: Även Kristdemokraterna sällar sig nu till den majoritet som vill höja taket i A-kassan. Tidigare har Folkpartiet och Centerpartiet framfört att dom vill göra liknande förändringar. Alla tre seriösa oppositionspartier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill höja taket. Det innebär att det finns en rejäl majoritet i Riksdagen för en höjning. Det är bara Moderaterna som säger Nej. Men eftersom det är dom som bestämmer så blir det inget av någon höjning. Formellt heter det att A-kassan är 80%. Men eftersom ingen med en månadslön över 18.700 kronor kan få mer i A-kassa så innebär det att i stort sett ingen heltidsarbetande får 80%. Till detta ska läggas att A-kassan straffbeskattas så att det blir ännu mindre. I Moderaternas värld är arbetslösa bara arbetsslöa och om dom inte svälter så söker dom inte seriöst nytt arbete. Alltså ska A-kassan hållas lågt. Att vår dåliga A-kassa (som är bland de sämsta i Europa) innebär att arbetslösa inte har några pengar att konsumera för förstår inte Moderaterna. Ingen konsumtion innebär ingen produktion och försäljning. En höjd A-kassa skulle helt enkelt skapa jobb istället. Men det begriper inte Moderater.

Dagens klarspråk: ”Det är inte bra för bankerna att ha för mycket kapital.” Kommentar från moderata Finansmarknadsministern Peter Norman apropå bankernas rekordutdelningar till aktieägarna. Man kunde ju också tänka sig att kunderna fick del av alla miljarderna istället. Kollegan Anders Borgs tidigare hotelser mot bankerna att inte höja utdelningarna var inte värda ett ruttet lingon.

Dagens statistik: Enligt WHO Mortality Database har Sverige 4,3 självmord per 100.000 innevånare bland 15-19 åringar. Vilket faktiskt inte är så illa trots Sveriges dåliga rykte när det gäller självmord. I Tyskland är siffran 5,6 och i USA 8,0. I vårt grannland Finland ligger siffran mer än dubbelt så högt som Sverige, 9,6 självmord per 100.000 ungdomar. Kanske ska Jan Björklund fundera på om det kan finnas något samband mellan självmordssiffrorna och den finska skolan som ju är en förebild för Jan Björklunds nya pluggskola?

Dagens avslöjande: När det meddelades att den första vargen legalt skjutits ihjäl av jägare i år så utbröt en spontan applåd på Centerpartiets kommundagar. En av några hundra utrotningshotade vargar mördad! Fast jag ska inte vara elak, jag jublar ju när ännu en av de utrotningshotade centerpartisterna lämnar partiet…

Dagens Låt mig slippa: I dag börjar Melodifestivalspektaklet. Låt mig slippa hysterin!

Lämna en kommentar

Under A-kassa, Bankerna, Björklund, Centern, Folkpartiet, Girighet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Musik, Samhällsklyftor, Skolan, TV, Vargar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s