Ännu fler väljarundersökningar

Dagens väljarundersökningar: I dag har vi fått två väljarundersökningar att välja mellan. Dels har Novus för Dagens Eko gjort en sammanställning av ett stort antal olika undersökningar under januari. Ni kan se en massa tabeller här. Dels har Dagens Nyheter publicerat sin senaste undersökning som görs av Ipsos. Intressant är att i båda undersökningarna hamnar både Kristdemokraterna och Centerpartiet under 4%-spärren. I Novus sammanställning precis under på 3,9% och 3,8%. I Ipsos undersökning rejält under spärren på 3,2% och 3,3%. Om man tittar på Novus sammanställning så skulle faktiskt de tre Rödgröna partierna få egen majoritet i Riksdagen eftersom Kd och C åker ut och M + Fp + Sd skulle få färre mandat tillsammans än S + Mp + V får tillsammans. I Ipsos undersökning är S + Mp + V större än M + Fp men Sd skulle fått en vågmästarställning. Andra spännande saker man kan läsa ut är att i Ipsos undersökning är Vänsterpartiet nästan lika stora som Centern + Kristdemokraterna tillsammans. I båda undersökningarna är Sverigedemokraterna tredje största parti, obetydligt större än Miljöpartiet. I Ipsos undersökning har Moderaterna passerat Socialdemokraterna i storlek.

Säg Nej till SverigedemokraternaDagens spark i häcken på Sverigedemokraterna: Stefan Fölster skriver i Dagens Nyheter ett debattinlägg där han konstaterar att en undersökning han gjort visar att det inte finns något samband mellan hög andel invandrare och sociala problem i kommunen. Snarare är det så att undersökningen visar att bland de kommuner som har mest sociala problem (som hög arbetslöshet, dåliga skolbetyg osv) så är andelen invandrare under genomsnittet i landet. Och bland kommuner med få sociala problem ligger andelen invandrare över genomsnittet. Det hela är naturligtvis en rejäl spark i häcken på Sverigedemokraterna som ju med sin rasistiska baktanke skyller just hög arbetslöshet, dåliga skolresultat och andra sociala problem just på den höga invandringen. Av förståeliga skäl vill Sverigedemokratiska kommentatorer inte acceptera resultatet. Sedan ska vi naturligtvis vara medvetna om vilka slutsatser Stefan Fölster i övrigt drar av det hela. Stefan Fölster är en flitig debattör för Svenska arbetsgivarintressen, och det är naturligtvis deras intressen han bevakar även denna gången.

Dagens vargkommentar: Trots jublet på Centerpartiets kommundagar när det meddelades att den första vargen i årets vargjakt hade skjutits så är det faktiskt inte ett allt för stort intresse för jakten bland Sveriges jägare. Många jägare ställer faktiskt inte upp på jakten eftersom man tycker att den sker på fel sätt. Beslutet om jakten är ju inget annat än en eftergift till varghatet, där främst Centerpartiet gör allt dom kan för att rädda dom sista sympatisörerna dom har. Och då får man ju offra några vargar.

Dagens nya lag: I fredags infördes en ny lag som gör det möjligt att tjäna en hacka på sin bostad. Högeralliansen har nämligen infört nya regler för den som hyr ut sin bostad i andra hand. Tidigare var huvudprincipen att man fick ta ut hyra för de kostnader man hade, detta för att skydda den som tvingades till hyra i andra hand för att få en bostad. Nu har reglerna ändrats så att det blivit mer fritt fram att plocka ut i hyra vad man kan och därmed också tjäna en hacka på uthyrningen. Dessutom har man avskaffat den möjlighet som tidigare fanns för hyresgäster som upptäcker att man blivit lurade att få tillbaka den ”överhyra” som man fått betala. I fortsättningen har denna möjlighet plockats bort. Det är fritt fram att ta ut valfri hyra och hyra ut i andra hand på ren spekulation. Den stackare som är i knipa och måste ha någonstans att bo får snällt betala vad spekulanten vill ha. Däremot lyckades inte Högeralliansen få igenom förslaget att det ska vara fritt fram att hyra ut sin bostadsrätt utan att Bostadsrättsföreningen godkänner detta. Det ska även i fortsättningen vara möjligt för föreningen att stoppa en andrahandsuthyrning. Syftet med ändringen är att det ska frigöras fler bostäder. Man tror nämligen inom Högeralliansen att det finns mängder av svenskar som har tillgång till en bostad som står tom, men som inte vill hyra ut denna i andra hand om dom inte får tjäna en hacka på uthyrningen. Tydligen valde dom då istället tidigare att låta bostaden stå tom och bara kosta pengar. Själv tvivlar jag på att det är så många som hellre valde att inte få några pengar alls än att få sina kostnader betalda. Däremot tror jag att det nu kommer att komma en hel del som på ren spekulation skaffar en extra bostad som dom kan hyra ut med en rejäl vinst. Fram för mer spekulation verkar vara Högeralliansens nya valspråk. Någon som är förvånad?

Lämna en kommentar

Under Boende, Centern, Folkpartiet, Integration, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Samhällsklyftor, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vargar, Väljarundersökning, Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s