Konkurrens på lika villkor?

Dagens fusk: Dagens Nyheter kunde i går berätta hur friskolorna värvar nya kunder (= elever), nämligen genom att ge högre betyg än vad eleverna är värda. En granskning visar nämligen att friskolor utmärker sig jämfört med kommunala skolor med att ge klart bättre betyg än vad de Nationella proven gett till resultat. Dessutom har en tidigare granskning visat att Friskolor rättar de Nationella proven generösare än vad kommunala skolor gör. Och det är väl på det viset som Pekpinnefascisten Jan Björklund vill höja skolresultaten. När nu inte hans andra åtgärder fungerar. Jag vill poängtera att ordet ”Pekpinnefascisten” inte är min egen uppfinning. Jag har bara stulit det från Annie ”jag är inte nyliberal” Lööf. Det var nämligen hennes karakterisering av sin allianskollega för några år sedan – INNAN hon blev partiledare.

SocialdemokraternaDagens dikeskörning: Jag läser i Dagens Industri att Socialdemokraterna genom Ylva Johansson gått ut och nu vill ha en konkurrensutsatt Arbetsförmedling där privata aktörer ska kunna få betalt för att hjälpa till att hitta jobb till arbetslösa. Allt är naturligtvis ett sätt för att komma åt nuvarande generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist som ju onekligen inte har varit någon stor framgångssaga men som lyder Högeralliansens direktiv. Men att Arbetsförmedlingen inte fungerar tillfredsställande är faktiskt ingen anledning för att privatisera verksamheten och låta privata entreprenörer skumma marknaden och plocka ut de lönsamma som har lätt för att få jobb och sedan låta de ”omöjliga” bli kvar hos en offentlig Arbetsförmedling som dessutom då har blivit dränerad på resurser. Skäms du inte Ylva Johansson? Privatisering löser faktiskt inte problemen. Se till att Arbetsförmedlingen får de resurser som behövs. Ett råd är att sluta ställa krav på att arbetslösa ska översvämma arbetsgivarna med meningslösa jobbansökningar bara för att visa att dom är aktiva och kan få någon ersättning. Alla dessa meningslösa och onödiga ansökningar gör att många arbetsgivare helt enkelt inte vågar meddela AF att dom har lediga jobb eftersom dom då drunknar i meningslösa ansökningar. Så den arbetslösa får inte veta om alla jobben. Återigen, skäms Ylva Johansson! Privatiseringar har inte löst problemen på andra håll inom offentlig verksamhet och kommer inte att göra det här heller. Vad tänkte du på?

Dagens blivande Sverigedemokrat: Den här 16-åringen som roade sig med att i skolmatsalen säga ”där sitter aporna” till en grupp ensamkommande flyktingbarn samtidigt som han yttrade apljud och låtsades skjuta dom med en kulspruta är en stark kandidat till ett hedersomnämnande på nästa möte med Sverigedemokraterna.

Dagens Billström: Och när vi nu är inne på ämnet Sverigedemokraterna så kan det vara anledning att påminna om Utvisningsminister Tobias Billströms inkonsekvens. Han har ju varit mycket tydlig med att kritisera de andra EU-länderna för att dessa tar dåligt ansvar för flyktingar som kommer. Sverige är ju här ett föredöme (fast så ser ju inte Tobias och Sverigedemokraterna det). Men han är ganska tyst med kritiken mot de Moderatstyrda kommuner i Sverige som inte tar sitt ansvar. Tittar man på mottagningen av flyktingar i kommunerna så är de kommuner som tar störst ansvar i stort sett alla Socialdemokratiskt styrda. De kommuner som inte tar sämst ansvar är i stort sett alla Moderatstyrda. Man ska inte kasta sten i glashus Tobias?

Dagens skattefusk: På fem år, sedan Högeralliansen kom till makten, har det blivit allt vanligare att anställda väljer att istället kalla sig för egenföretagare för att komma undan skatt. Eftersom skatten på vinstutdelning är lägre än skatten på arbete så är det förmånligare att inte ta ut pengarna som lön utan istället som vinstutdelning. Syftet med detta är att straffa den som jobbar och gynna den som sitter på sin röv och bara låter andra jobba ihop pengarna och sedan tar ut vinsten istället! Eller? Finns det någon annan anledning till att skatten är lägre på kapitalinkomster än arbetsinkomster?

Dagens gömställe: Högeralliansregeringen har utmärkt sig med att vara duktiga på att gömma undan beslut i Riksdagen som inte passar. Eftersom Fredrik Reinfeldts ministär är en minoritetsregering beroende av stöd från Sverigedemokraterna händer det då och då att man går på en mina. Det gängse beteendet brukar då vara att gömma undan beslutet i någon byrålåda på Regeringskansliet. För en tid sedan beslutade en majoritet i Riksdagen (och i Skatteutskottet) att Sverige skulle arbeta för att momsen på e-böcker ska sänkas och bli lika låg som på tryckta böcker. Men i sedvanlig ordning så är det EU som bestämmer över Sverige så Sverige får inte göra som vi vill. Och när Anders Borg skriver till EU-kommissionen så visade det sig att han självsvåldigt hade plockat bort frågan om momsen på e-böcker. I sedvanlig ordning så har väl Riksdagsbeslutet stoppats i en byrålåda för att glömmas bort.

För övrigt tycker jag att Sverige ska lämna EU och sätta fart på EFTA.

Lämna en kommentar

Under Arbetsförmedlingen, Björklund, Borg, EFTA, EU, Friskolor, Lööf, Privatisering, Rasism, Skattefusk, Skatter och ekonomi, Skolan, Socialdemokraterna, Tobias Billström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s