Valet mellan demokrati och diktatur är lätt – eller?

Bahrains flaggaDagens demokrati: Det är nu två år sedan demokratiprotesterna nådde gulfstaten Bahrain. Och demonstrationerna är i dag nästan våldsammare än någonsin. Demokratiprotesterna i Bahrain skiljer sig dock från motsvarande protester i alla de andra staterna i området på ett sätt. Stödet från västvärldens ledare är inte lika positivt! Istället fick man beröm från Västvärldens ledare när upproret ursprungligen slogs ner med hjälp av militär från grannstaternas diktaturer. Något som kanske kan förvåna många. Men det finns en förklaring till varför västvärlden (dvs USA) inte vill att diktaturen i Bahrain ska falla. I Bahrain finns nämligen en av USA:s största flottbaser. USA:s femte flotta är baserad här, och den är livsviktig för USA:s engagemang i Irak och Afghanistan. Och faller diktaturen i Bahrain finns ju risk för att en annan allierad, diktaturen i Saudiarabien, skulle falla. För världen är demokrati bra, men demokratin får inte hota de egna intressena för då är diktaturen bättre. Läs i Sveriges Radio, Aftonbladet och Aftonbladet.

Dagens avslöjande 1: År 2000 flyttade australiern Ben Zygier från Australien till Israel. Och han jobbade då åt den israeliska säkerhetstjänsten Mossad och kunde troligtvis bland annat använda sitt australiska pass för att kunna göra spionresor till Iran. Men 2010 tog det hela slut och Ben Zygier fängslades av de israeliska myndigheterna. En teori är att Ben Zygier samarbetat med den australiska säkerhetstjänsten ASIS. Förhållandet mellan Mossad och ASIS var mindre bra sedan israeliska agenter använt sig av australiska pass när israeliska agenter mördade en Hamasledare i Dubai samma år. Ben Zygier placerades i en madrasserad säkerhetscell i Israels mest hårdbevakade fängelse. I december meddelade de israeliska myndigheterna plötsligt Australien att Ben Zygier hängt sig i fängelset! Något som borde varit omöjligt. Israelisk press förbjöds att rapportera om händelsen – och lydde. En tidning som publicerat vissa uppgifter på nätet har tvingats att ta bort dessa. Men nu sedan australisk media rapporterat om händelsen har den blivit offentlig.

Dagens avslöjande 2: Enligt en europeisk rapport står det allt mer klart att kärnkraften är på väg att bli den parentes den skulle ha blivit mycket tidigare. Om inte av andra skäl så ekonomiska. Faktum är att i stort sett alla kärnkraftverken i Europa nu börjar närma sig sin pensionsålder. Och nyinvesteringarna i kärnkraft i Europa är mycket låg. Det är helt enkelt för dyrt. De få investeringar som är på gång är nästan utan undantag kraftigt försenade och kraftigt fördyrade jämfört med budget. Nybygget i Olkiluoto i Finland som jag skrivit om flera gånger skulle ursprungligen ha varit färdig 2009. Senaste budet är att det kanske är klart till 2016. Verkligheten är att kärnkraft är en osäker och onödigt dyr investering. Och det är därför som väldigt få är intresserade av att göra investeringar i dag. Kärnkraften blir en parentes.

Hästar på SöderåsenDagens häst: Den stora mediaskandalen just nu är väl alla slaktade hästar i den djupfrysta lasagnen. Något som får mig att börja fundera över vad som egentligen är den stora skandalen i denna mediaskandal.
1/ Är den stora skandalen det faktum att matkrämarna märkt sina pappkartonger med felaktig information?
2/ Är den stora skandalen det faktum att ovan nämnda matkrämare har outsourcat produktionen av sina produkter till stora anonyma mastodontfabriker så till den milda grad att dom inte har en aning om vad det finns i det dom säljer?
3/ Eller är den stora skandalen det faktum att nu ska tonvis och åter tonvis av fullt ätbar mat destrueras för att bli energi eftersom det är ett feltryck på kartongen? Detta samtidigt som människor svälter.

Dagens skandal 1: Det är mycket som konkurrerar om denna titel. Kanske det faktum att Nordeas VD Christian Clausen tydligen fått sitt nya löneavtal klart. Han får en löneökning på 6.000 kronor. Och det låter ju inte allt för överdrivet om det inte hade varit för att det är 6.000 i ökning per dag! Som själv Nordea-kund blir jag allt mer undrande över varför jag är detta. Det blir allt mer uppenbart att det är dags att se sig om efter att bli kund i en annan bank. Girigheten och föraktet för vanliga människor har gått för långt.

Dagens skandal 2: Den som följer nyhetsrapporteringen kan väl knappast ha missat problemen för gruvföretaget Northland Resources i Pajala där den nystartade gruvan hotas av konkurs eftersom man inte lyckas få fram tillräckligt mycket pengar för investeringen. Många småsparare har fått se sina satsningar förvandlas till en spottstyver sedan aktiernas värde rasat ner under markytan. Men det finns några som faktiskt förvandlat järnmalsgruvan till en guldgruva. Jag talar om bolagets styrelsemedlemmar. Dom har på två år fått ut sammanlagt 45 miljoner kronor i styrelsearvoden. Inte illa malmpinkat! Vi kan väl i varje fall enas om att det är lite fel i fördelningen av slantarna här i världen. Hade våra resurser fördelats lite mer rättvist hade vi inte behövt ha någon svält.

Lämna en kommentar

Under Bahrain, Bankerna, Demokrati, Girighet, Israel, Kärnkraft, Mat, Samhällsklyftor, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s