Om företagsvärldens girighet

Dagens girighet: Det är inte bara här i Sverige som vi upprörs över girigheten bland Näringslivets höjdare. Det rör sig om män (nästan alltid män) som har hamnat i så höga ersättningar att det inte är första siffran i ersättningen som har betydelse, det är istället antalet nollor i beloppet som avgör om han har varit framgångsrik eller inte. I Schweiz är man just nu upprörda över att företaget Novartis avgående ordförande Daniel Vasella ska få närmare 100 miljoner kronor i ersättning – varje år, fram tills han går i pension om 6 år. Under förutsättning att han inte börjar jobba för en konkurrent till Novartis så kvitterar han ut mer än en halv miljard kronor på 6 år utan att göra ett dugg. Novartis är ett läkemedelsföretag som bland annat ligger bakom Voltaren. Undrar hur många Voltarentuber som måste säljas för att Daniel Vasella ska kunna få sina 100 miljoner varje år? Schweiz justitieminister Simonetta Sommaruga säger att beloppet gör henne ”mållös”. Andra använder ord som ”groteskt”. I Schweiz ska man i mars månad hålla en folkomröstning om en lag som ska begränsa de sanslösa ersättningarna inom Näringslivet. Ibland ligger dom före nere i alplandet!

Göran HägglundDagens väljarundersökning: Dags för nästa väljarundersökning. Och det är hela tiden spännande att läsa alla dessa undersökningar. För varje undersökning visar alltid på något nytt, även om dom är gjorda samtidigt. Det finns alltid nya trender att kommentera, att glädjas åt eller gråta över. Hur som helst är det nu dags för Aftonbladet att presentera sin februariundersökning som görs av United Minds. I denna undersökning är Socialdemokraterna (+1,0) och Sverigedemokraterna (+1,0) de båda stora vinnarna. Båda tillhörde förlorarna i gårdagens undersökning! De stora förlorarna är Folkpartiet (-1,1) och Moderaterna och Vänsterpartiet, båda -0,7. Sammanlagt får nu de Rödgröna 48,1% (+0,9) medan Högeralliansen får 39,6% (-2,0). Fast här får jag inte ihop Aftonbladets siffror. Sverigedemokraterna ökar 1,0, De Rödgröna ökar 0,9 och Övriga ökar 0,7. Det blir en sammanlagd ökning med 2,6, men Högeralliansen minskar bara 2,0. Var kommer resten från? Hur som helst är Kd väl förankrade under 4% medan Centerpartiet nu hamnar precis på gränsen 4% efter en mindre nedgång. Folkpartiet tappar rejält och närmar sig 4% med sina 4,7%. Som sagt, alltid spännande med nya väljarundersökningar. Det finns alltid nya infallsvinklar att göra och nya trender att kommentera.

Säg Nej till rasismDagens Sverigedemokrat 1: Att debattera med Sverigedemokrater och andra rasister är inte alltid så lätt. Att på nätet kommentera dumheter slutar alltid med att man ger upp debatten (eller tvingas ge upp eftersom antalet inlägg är begränsat) när man inser att deras verklighetsuppfattning är helt sned. Dessa grupper har sin egen nyhetsförmedling och sin egen faktaspridning där lögner, felaktigheter, missuppfattningar och myter sprids på ett sätt som gör det helt omöjligt att debattera. Men samtidigt kan man ju inte låta dumheterna stå oemotsagda. Vad gör man?

Dagens Sverigedemokrat 2: Sverigedemokraterna är det parti som drabbats av överlägset flest avhopp från olika politiska uppdrag. Nästan hälften av alla som vid valet 2010 valdes in i Kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna har nu hoppat av. Närmare bestämt 47% av alla som valdes in har hoppat av. Rent allmänt hoppar yngre av oftare än äldre. Och det är nog inget att förvånas över eftersom yngre i mycket större utsträckning flyttar från orten pga studier eller jobb och alltså tvingas hoppa av. Men ni som röstat på en SD-kandidat kan känna er lurad. Hälften av de ni röstade på har hoppat av.

Dagens EU: Enligt en undersökning gjord i Storbritannien så skulle 33% rösta för att britterna ska stanna i EU vid en kommande folkomröstning. 50% skulle rösta för att lämna skutan medan resterande 17% inte har bestämt sig. Men någon sådan folkomröstning vågar dom inte hålla i Sverige!

Dagens kärnkraft: När ett antal östeuropeiska länder gick med i EU gjorde man en överenskommelse om att ett antal kärnkraftverk skulle stängas och rivas. För att hjälpa till med rivningen lämnar EU rejäla bidrag för att bekosta detta. Än så länge har EU lagt ner 24 miljarder kronor för att riva sju reaktorer i Litauen. Slovakien och Bulgarien. Men kostnaderna fortsätter att skena iväg. Det är inte bara dyrt (kostnaderna skenar alltid) att bygga utan lika dyrt att riva skiten. Kärnkraften är helt enkelt för dyr.

Lämna en kommentar

Under EU, Girighet, Kärnkraft, Näringsliv, Rasism, Storbritannien, Sverigedemokraterna, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s