Om trillade polletter och undanflykter

Dagens trillade pollett: Ibland kommer det förklaringar sent. Helt plötsligt har nu SVT:s ”stjärnreporter” Lars Adaktusson meddelat att han går med i Kristdemokraterna och ska kandidera till EU-Parlamentet för Kristdemokraterna. Han berättar också att ha röstat ja till EU-medlemskapet och Euron. Och när man läser detta så trillar det ner en del polletter och man förstår en del samband. För trots ”myten” om journalister som mest vänster och miljöpartister så gäller detta inte de mer inflytelserika politiska journalisterna i de stora medierna. Där är det borgerliga värderingar som styr och ställer. Och när nu Lars Adaktusson avslöjar var han hörde hemma så förstår vi kanske en hel del. Dagens NyheterAftonbladet, Expressen, Expressen och Sveriges Radio.

Dagens Billströmskratt: Jag har ju tidigare kommenterat det svenska ointresset för att ”ta hand om” de tolkar man utnyttjat i Afghanistan. Många av dessa känner sig hotade eftersom många anser att dom förrått sitt land och arbetat för ”ockupationsmakten”. Dom vill därför få skydd och asyl i Sverige. Men intresset från den svenska sidan för att ta sitt ansvar är lika med Noll. Och det är naturligtvis sanktionerat av ansvarig minister, moderaten Tobias Billström. Men när han går ut till försvar i Expressen blir det faktiskt ganska komiskt. Dom får väl söka asyl som alla andra menar han. Det behöver inte göras någon skillnad. Vad Tobias Billström glömmer att berätta är att dom inte kan söka asyl från Afghanistan. Först måste dom antagligen betala en förmögenhet (för dom) för att smugglas till Sverige för att här kunna söka asyl. Man kan nämligen inte söka asyl hemifrån, man måste söka när man är i Sverige. Och det är inte så lätt att ta sig till Sverige legalt för dom. Och risken är stor att dom hamnar i något annat land i Europa först, och då är det detta landet som ansvar för asylansökan enligt Dublinförordningen. Skulle dom ta sig vidare till Sverige kommer Sverige ändå inte att ta emot någon asylansökan utan bara skicka dom tillbaka. Han är faktiskt riktigt humoristisk Tobias Billström ibland. Fast oftast är han mest tragiskt.

Gammalt PågatågDagens Skånetrafiken: Jag ser att Skånetrafiken hade ett lite bättre ekonomiskt år 2012 än 2011 även om det fortfarande inte går ihop. Men mitt förtroende för den skånska kollektivtrafiken är usel. Jag har kanske inte så mycket att anmärka på att Pågatågstrafiken på Skånebanan som passerar Åstorp ska stängas av under 21 veckor under sommaren för renoveringsarbete. Även förra sommaren var trafiken nere under hela sommaren för renoveringsarbete. Syftet med detta är att det ska kunna köras fortare, det ska kunna gå fler tåg och det ska dessutom kunna köras tyngre och längre godståg. När trafiken kom igång efter förra månadens sommarstopp drog Skånetrafiken in en massa tåg, bland annat vartannat tåg på helgerna. Så jag fasar för vad ska hända efter denna avstängningsperiod. Tyvärr är Skånebanan en misskött linje av Skånetrafiken. Det är bara på den här linjen som man fortfarande kör med sina gamla Pågatåg som är i stort behov av renovering och där underhåll verkar ha avbrutits totalt. Och det var alltså här man gjorde indragningar vid förra tidtabellsskiftet. Det kan finnas samband med att detta också är den enda linje som inte passerar Malmö… Min hustru pendlar dagligen med Pågatåg. Förra veckan var tåget inställt tre dagar i följd så att hon fick snällt vänta på nästa tåg. Min son åker färdtjänst varje dag, för vilken Skånetrafiken är ansvarig. En av dagarna förra veckan hade man ”missat” att skicka ut en bil, trots en skriftlig bekräftelse på beställningen. Att utnyttja Skånetrafiken ger mig hela mitt behov av spänning, jag behöver inte spela eller köpa lotter.

Dagens utförsäljning: Jag såg i Aftonbladet att delar av idrottsrörelsen genom att slopa den s.k. 51%-regeln vill förvandla idrottsrörelsen till idrottsmarknaden. 51%-regeln innebär att det är de ideella föreningarna som ska ha majoritet inom idrotten och inte sponsorer och andra investerare. Men det finns, främst inom de mer kommersiella idrotterna, en vilja att slopa den här regeln. Och naturligtvis är det idrottsrörelsen som ska fatta dessa beslut, även om jag har åsikten att det är en felaktig utveckling. Men om föreningar väljer att förvandla sig till företag så ska detta naturligtvis omfatta allt. Då ska dom också behandlas som kommersiella företag rent skattemässigt, bidragsmässigt och avgiftsmässigt. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Dagens publicitetsjägare: Det har under en följd av veckor varit tyst i media om den s.k. konstnären Lars Vilks. Och som publicitetshungrig mediefigur så är detta naturligtvis en katastrof för honom. Alltså gäller det att göra något radikalt. Jag ser därför att Lars Vilks nu ska skapa en utställning i Malmö med sina provocerande s.k. konstverk. Lars Vilks är en pajas. Men vad som är konst avgörs av den s.k. konstnären och den som betraktar ”konstverket”. Dvs anser Lars Vilks att det han gör är konst och det finns betraktare som anser att det är konst så får vi väl kalla det för konst. Och som konstnär har man rätt att provocera. Den konstnärliga friheten måste vara stor. Däremot gäller lagen även konstnärer. Som konstnär står man inte över lagen. Se t.ex. Lars Vilks brott mot lagen när det gäller byggande av enorma ”projekt” i naturreservat på Kullaberg där inget får bygga. DET ska han dömas för. När det gäller hans av rasism präglade och provocerande ”Muhammed-verk” så förtjänar dessa bara tystnad. Och på tal om provocerande konst så ser jag att Drottning Silvia också blivit provocerad av konst. Aftonbladet och Expressen. Precis som muslimer måste acceptera provokativ konst så får Knugahuset faktiskt också göra detta.

2 kommentarer

Under Flyktingmottagande, Idrott, Journalism, Kristdemokraterna, Lars Vilks, Skånetrafiken, Tobias Billström

2 svar till “Om trillade polletter och undanflykter

  1. Adaktusson har väl inte varit på SVT på 10år? Kan knappast kallas SVT’s stjärnreporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s