Skoltalibanen biter i surt äpple?

Dagens Vad var det vi sade: Jan Björklund verkar ha bitit i det sura äpplet och förstått kritiken mot den nya Gymnasieskolan där studerande på praktiska linjer inte får automatisk behörighet till fortsatta Högskolestudier. Kritikerna pekade på att ungdomar inte vid 15-års ålder vet, när dom ska välja till gymnasiet, vad dom ska syssla med resten av sitt liv. Och de praktiska linjerna på Gymnasiet får inte bli en återvändsgränd där de som ”valt fel” inte kan växla spår. Och kritikerna har fått rätt, antalet sökande till de praktiska linjerna har sjunkit rejält. Ungdomarna har nämligen insett, det Jan Björklund inte insett, dvs återvändsgränden kan vara farlig. Men nu läser jag att Jan Björklund insett problemet och tydligen ska titta på om det inte går att ändra. Bra Jan, men du kunde lyssnat på kritikerna redan från början.

Karta över PalestinaDagens regeringsberöm: Den svenska Riksdagen har godkänt att den palestinska representationen i Stockholm får samma privilegier, immunitet, undantag och förmåner som andra ambassader och deras företrädare har. Dvs det är i praktiken en ambassad. Bra gjort Carl Bildt som förhandlat fram detta!

Dagens Israelklagomål: Ekoredaktionen uppmärksammar i dag att Israel får hård kritik från FN:s barnfond Unicef för hur man behandlar barn. Och det handlar alltså om palestinska barn som fängslas. Inget annat land i världen använder militärdomstolar mot barn. Barn som är så unga som 12-13 år gamla kan dömas till upp till 6 månaders fängelse och från 14 års ålder kan dom dömas till upp till 20 års fängelse. Något som inget annat land skulle komma på tanken att göra. Ofta handlar det om barn som har kastat sten på israeliska ockupationssoldater. Just nu sitter 234 minderåriga i israeliska fängelser. Det är skamligt!

Dagens Jag kunde lika gärna hållit tyst: Jag hörde vår moderata Justitieminister Beatrice Ask i radion uttala sig om kritiken mot Polisens påtvingade REVA-projekt. Ett arbete där arbetsmetoderna från många betecknats som direkt rasistiska. Detta eftersom urvalet av vilka som blir kontrollerade främst verkar bero på utseendet. Dvs ser du utländsk ut är det bäst att ha passet med dig. Mer än 90% av de som kontrollerats har nämligen varit helt vanliga svenskar, men med lite mörkare hy. Låt mig ta vad vi kan kalla Herr Smith som ett exempel. Herr Smith bor i Köpenhamn och har bott på den här sidan av Atlanten i 17 år. Men Herr Smith kommer ursprungligen från en stat i Västindien och har en rejält mörk hy. För en tid sedan lämnade Herr Smith sitt hem i København på andra sidan Öresund för att hälsa på flickvännen i Lund. I samband med besöket råkade Herr Smith ut för just REVA-projektet – han har ju en rejält mörk hy. Och han hade inte de rätta handlingarna i fickan. Resultatet blev en natt på häkte och sedan, än så länge, mer än en månads inlåsning på Migrationsverkets Förvar i avvaktan på utvisning till sitt hemland Danmark. Jag tycker att Beatrice Ask skulle hållit tyst eller svarat ”inga kommentarer” när media ville ha en kommentar. Då hade hon gjort bort sig mindre! För det hon hade att säga, dvs ingen kritik, hade varit bättre att inte säga.

Dagens Billström: Och apropå frågan om utvisning av papperslösa så är det inte så lätt som vissa vill göra det. I dag sitter ungefär 4.000 helt öppet och utan att gömma sig men som inte kan utvisas. Allt fler länder vägrar nämligen att ta emot tvångsavvisade. Har dom inte passhandlingar och motsvarande utfärdas inte heller sådana om flyktingen inte vill återvända. Sverige har vid flera tillfällen drabbats av plötsliga landningsförbud och motsvarande när man chartrat hela flygningar för att tvångsavvisa personer till t.ex. Irak eller Libyen.

Dagens Public Service: Apropå debatten om att Radiotjänst nu börjat kräva att även innehavare av datorer, läsplattor och smarta telefoner ska betala TV-licens så ser jag i Computer Sweden att SVT efter hård kritik backat och skapat en app så att även innehavare av smarta mobiler med Windows ska kunna titta på SVT. Så det finns tydligen i varje fall en hel del som tittar på Public Service via smarta telefoner – och alltså ska betala TV-licens.

Dagens Berlusconi: Åsså ser jag att Silvio Berlusconi dömts till 1 års fängelse. Fast det är ingen som tror att han kommer att avtjäna det här året.

Lämna en kommentar

Under Bildt, Björklund, Flyktingmottagande, Israel, Italien, Palestina, Public Service, Rasism, Skolan, Tobias Billström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s