Om den svenska skolans fiasko

Dagens skolfiasko: För någon vecka sedan samlades eliten inom internationell forskning kring fria skolval och marknadsprinciper i skolan på Kungliga vetenskapsakademien i Stockholm. Om detta berättade Vetandets Värld i Sveriges Radio i veckan. Till debatten hade man också bjudit in ledande svenska skolpolitiker. Men dom var inte intresserade (eller vågade inte komma). Och det kan man ju förstå. Internationella forskare är förvånade över att Sverige infört västvärldens med avreglerade och kommersialiserade skola. Trots att forskningen är ganska enig om att detta leder till sämre skolresultat. I de flesta länder, som Storbritannien och USA, skulle man inte komma på tanken att låta kommersiella företag med vinstintressen att driva skattefinansierade skolor. Resultatet av den avreglerade svenska friskolan är sämre kunskaper hos den genomsnittlige eleven. Men detta vill man inte diskutera bland svenska skolpolitiker. Lyssna på programmet! Läs även vad Anna Dahlberg skriver på Expressens ledarsida: Vinstintresset förstör skolan medan politikerna tittar på.

Dagens frisläppande: David Ranta fälldes 1991, trots sitt nekande, för mord i USA. Och han har sedan dess i mer än 20 år suttit inspärrad. Nu har han frikänts för mordet sedan nya uppgifter kommit fram och han har frisläppts. Det är ju tur att han inte tillhör de som dömts till döden för mord och avrättats innan han blev frikänd. Det finns många argument mot dödsstraff. Ett av dessa är att vi aldrig kan garantera att den dom som utfärdats är korrekt. Sitter en oskyldigt dömd i fängelse kan man i varje fall släppa honom fri. Har man avrättat honom kan man inte ge honom livet åter. Dödsstraff hör inte hemma i en civiliserad värld.

Dagens omhändertagande: Den tidigare moderatpolitikern Annétthe Zettergren som stack till Thailand efter att ha lurat landstinget i Värmland på 4,5 miljoner kronor och sin tidigare sambo på närmare 1 miljon kronor kan inte ligga och sola längre i Pattaya. Sedan Sverige dragit in hennes pass har nu polisen placerat henne i häktet i avvaktan på att hon skickas hem till Sverige och får stå till svars för sina bedrägerier. Undrar om hon tillhörde den falang av moderaterna som trodde blint på hårdare tag mot kriminella? Hur som helst hade hon tydligen tröttnat på solandet.

Sven Tycker 25-årsjubilarDagens Springtimeuppladdning: Den 4 maj är det dags för 2013 års Springtimelopp, och uppladdningen har nu kommit igång så smått. Er bloggare tillhör en liten grupp Springtimeveteraner som sprungit alla de tidigare 32 loppen och det ska alltså mycket till för att jag ska missa ett lopp. Tyvärr har det varit vinterväglag lite för länge, och det blåser även ganska kallt. Det har gjort att det väl har gått lite trögare än vanligt i år med att komma igång efter vinteridet. Jag tycker bäst om att springa uppe i skogen, men det är för mycket is och snö kvar där än så länge. I dag fick det därför bli en runda på trottoarerna inne i Åstorp istället. Tiden 26.22 i den kalla snålblåsten får väl vara godkänt med hänsyn till detta. Rundan är någon gång uppmätt till 4,7 km och tiden är faktiskt den bästa enligt statistiken. Å andra sidan är den inte sprungen så ofta heller… Den är ju lite av runda speciellt för säsongsstart. Bilden visar er bloggare 2005 iförd 25-års tröjan.

Dagens miljonslöseri: Det uppges att Maria Montazami ska få en miljon kronor från TV4 för att ställa upp i Let’s dance. Man får nu lite mer förståelse till varför TV4, som det uppges, ska lägga ner sina Regionala TV-sändningar. Pengarna räcker helt enkelt inte om man ska betala fantasiersättningar till B-kändisar för att dessa ska ställa upp i dravelprogram.

Dagens statistik: Enligt SCB äter en normal svensk Medelsvenssonfamilj 1,2 kg godis per vecka. Eller ska vi säga ”vräker i sig”? Vi äter dessutom lika mycket kaffebröd och konditorivaror.

Dagens uteblivande: Jag tänker inte skriva om Tobias Billström i dag. Jag tycker det är grymt att sparka på den som redan ligger.

Lämna en kommentar

Under Jogging, Kriminalvård, Moderaterna, Privatisering, Skolan, Tobias Billström, TV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s