Internt gnäll och gnöl i C och M

Dagens Centerstämma: Det är spännande att lite smått följa vad som händer på Centerpartiets stämma. Ibland kan det vara riktigt roligt att höra vad partiernas rötter tycker om saker. Jag läste vad en av Centerpartiets rötter tycker om Högerallianskollegorna. Så här tyckte CUF:aren Andreas Eriksson: – ”Jag är uppvuxen med att kalla saker för vad det är. En gris är en gris, en företagare är en företagare, en folkpartist är en hycklare, en traktor är en traktor och Centerpartiet är liberaler…” Och det är ju trevligt att höra att Centerpartisterna tycker att Högerallianskollegorna i Folkpartiet är hycklare. Även Centerpartister kan tydligen pricka rätt någon gång då och då.

CenterpartietVi kan också notera att kärnkraften numera är en fråga som splittrar Centern. Dom gamla traditionella Centerpartisterna fortsätter att hålla fast vid kärnkraftsavvecklingen medan dom nya Centerpartister som håller på att ta över partiet har en helt annan syn på saken. Nu lyckades de traditionella Centerpartisterna i varje fall få med i det nya Idéprogrammet att ”Centerpartiets vision är ett samhälle utan kärnkraft” trots att det i det ursprungliga förslaget inte alls fanns med något om kärnkraftsavveckling! Men det mycket blygsamma målet att kärnkraften skulle vara avvecklad inom en generation förlorade omröstningen med 231 – 226. Det är alltså intressant att notera att det parti som en gång i tiden i princip ville snabbavveckla kärnkraften i dag accepterar att det byggs helt nya kärnkraftsverk. För de som finns i dag överlever inte en hel generation till utan måste då ersättas av nya. Jag förstår att Centerpartiet håller på att avveckla sig själva istället (inom en generation?) Man kan inte helt ostraffat byta åsikt i egna profilfrågor. Att helt byta väljarbas som den Nyliberala falangen som kuppat sig in i partiet vill göra kommer inte att fungera. Vad som händer är att de gamla hoppar av, men det finns inte tillräckligt många nya för att ersätta dessa. Vila i frid!

Men Annie Lööf tycker att det hela har varit bra för partiet i längden. Men vad ska hon egentligen säga? Nu har stämman smusslat undan de värsta nyliberala tokerierna som den nyliberala kretsen kring Annie Lööf och Stureplanscentern lagt fram. Men jag tror inte att detta räcker för de gamla centerrötterna.

Dagens moderatbekymmer: Ett annat parti som börjar få bekymmer med partirötterna är Moderaterna. Förtroendet från Moderatrötterna för Fredrik Reinfeldts allt mer tydliga positionering i mitten börjar svikta allt mer i samma takt som ”anpassningen” inte ger direkt utslag i ökade opinionssiffror. Så länge den populistiska anpassningen lönar sig i ökat stöd, som kan användas för att trots allt driva igenom hjärtefrågorna, så håller de traditionella moderatrötterna tyst. Men nu märker man att det inte längre ger utslag i ökat väljarstöd att allt mer positionera sig i mitten. ”Just nu är Moderaterna ett ideologifattigt parti med en partiledare som har osviklig otur med sina ministerposter” säger t.ex. förre försvarsministern Anders Björck. Det kan bli en spännande partistämma hos Moderaterna den dag Fredrik Reinfeldt har förlorat regeringsmakten och mittenanpassningen inte längre lönade sig.

För övrigt är jag nu ”jäkligt” trött på vinterkyla och blåst. Jag kräver av Regeringen att man omedelbart inför Vår!

Lämna en kommentar

Under Centern, Folkpartiet, Kärnkraft, Lööf, Moderaterna, Reinfeldt, Vädret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s