Om internt gnäll och gnöl i S

Stefan LöfvenDagens orättvisa: I går hade jag tankar om den interna kritiken inom Centerpartiet och Moderaterna. Och det var kanske lite orättvist att framställa det som att det skulle vara just i dessa båda partier som det finns en konflikt mellan en partiledning som vill en sak och traditionella sympatisörer som vill att partiet ska stå för traditionella ideologiska mål. Ett parti där det verkligen kan bryta ut ideologiskt krig på kommande kongress är inom Socialdemokraterna. Sedan Stefan Löfven tog över efter Håkan Juholt har partiet centralt tagit ett rejält kliv mot mitten. Delvis eftersom det är en liten grupp betongsossar på högerflanken som tagit kommandot, och delvis eftersom Stefan Löfvens mål verkar vara att inte reta upp medelklassens mittenväljare genom att vilja ändra något av Högeralliansens politiska mål. Det ska bli spännande att se hur stort stöd de sossar som vill föra sossepolitik har på kongressen jämfört med de sossar som nästan inte vill föra oppositionspolitik alls.

Dagens skratt: Expressens ledarsida har upptäckt att de officiella arbetslöshetssiffrorna för ungdomar som presenteras egentligen är för höga eftersom (vilket bestäms av EU för att det ska vara lika överallt) många som vi egentligen inte kallar för arbetslösa också ingår i siffran. Men i sin iver att skydda uppdragsgivarna inom Högeralliansen så glömmer man på Expressen att berätta att siffran också är för låg eftersom många som vi skulle kalla för arbetslösa faktiskt inte räknas med. En 22-årig kille som söker heltidsjobb och som får ett vik som inhoppare en timme en dag räknas plötsligt inte som arbetslös längre. Och med detta som underlag kommer Expressen fram till att SSU:s tankar på att alla ungdomar som gått arbetslösa i 90 dagar ska garanteras jobb, utbildning eller någon annan form av sysselsättning är helt fel. Själv tycker jag att SSU:s förslag är en mycket sympatisk tanke. Det är förödande för alla att gå arbetslös / sysslolös månad efter månad. Och allra sämst är det för samhället i stort om ungdomar på detta vis passiviseras. Expressen tycker att man ”smetar” ut Arbetsförmedlingens resurser på ungdomar som egentligen inte behöver något stöd med en sådan åtgärd. Och det är här jag skrattar. För Expressen verkar inte tycka att det är ”smeta ut resurser” när Högeralliansen gör insatser för ungdomsarbetslösheten genom att t.ex. sänka arbetsgivaravgiften för ungdomar eller sänka krogmomsen. DÄR handlar det väl verkligen om att ”smeta ut” resurser. Mångmiljonbelopp har ju då ”smetats” ut för då subventioneras verkligen anställningar som ändå hade blivit till. Alla de miljoner som sänkningarna kostat statskassan hade faktiskt gjort bättre nytta om man låtit kommuner och landsting anställa alla arbetslösa ungdomar (som gått arbetslösa i 90 dagar) till att göra något vettigt som inte blir gjort annars. Men då hade ju inte alla företag som fått del av skattesänkningen kunnat använda pengarna till att öka sin vinst. Priserna på krogarna ökade mer än tidigare när krogmomsen sänktes. Pengarna användes uppenbarligen i varje fall inte för att sänka krogpriserna så att fler gick ut och åt, så att fler fick jobb. Slantarna hamnade väl i krogägarens fickor istället. Och för en del av krogarna kanske dom behövdes för att få ett rimligt överskott, men är det samhällets uppgift att subventionera kommersiell verksamhet?

Dagens skratt 2: Ett annat gott skratt får jag (även om det fastnar i halsen) när jag läser en krönika i Veckans Affärer författad av Carl Cederström. Carl Cederström tycker att debatten om Irakkriget har blivit förenklad. Men nog tycker jag att hans kolumn ännu mer förenklar debatten. Den gode Carl räknar upp ett antal argument till varför USA gick till attack. Och det är de vanliga; Massförstörelsevapen, 11 september, Kärnvapenambitioner, Olja, Skydda Israel och att USA behövde en militär stationeringsort. Fast i sin iver att försvara USA så glömmer han att berätta att massförstörelsevapnen, kärnvapenambitionerna och kopplingarna till terrorismen och 11 september var rena lögner. Och jag tycker att DET är att förenkla debatten. Men Carl Cederström är främst verksam inom finansvärlden så det förklarar kanske hur han ser på att ”förenkla debatten”.

Dagens Billström: Efter att ha låtit Tobias Billström vara i fred några dagar så är det kanske dags att på nytt driva kampanj mot honom. I dag läser jag i Expressen om fler som har svårt för att förstå mannens motvilja mot att ge militärens tolkar i Afghanistan asyl i >Sverige när vi lämnar Afghanistan. Tobias stöd i den här frågan är mer eller mindre obefintligt. Och som jag skrev i torsdags så är jag fortfarande helt övertygad om att Tobias Billström kommer att bli tvungen att göra en pudel och erkänna att han hade helt fel i den här frågan.

Dagens Billström 2: En fråga där Tobias Billström redan bytt åsikt handlar om att utreda hur det kommer sig att Migrationsdomstolen i Stockholm dömer så mycket hårdare än domstolarna i Göteborg och Malmö. När en granskning nyligen visade att det var så, tyckte inte Tobias Billström att det fanns någon anledning att titta på varför. Men nu har tydligen hans underlydande, Andreas Ollinen, gått ut och berättat att Tobias Billström ändrat sig. Jag har de senaste dagarna ”diskuterat” Tobias Billström med ett antal personer, och jag har inte träffat någon som försvarat mannen. Han ligger risigt till kan man säga. Nu har jag i och för sig inte träffat någon Sverigedemokrat så jag har ju inte träffat hans verkliga supportrar. Jag har kanske under helgen, förutom mina närmaste, främst träffat anställda på Migrationsverket och asylsökande (och andra) som ska utvisas från Sverige. Så det kanske är ett lite orättvist underlag. Men hans supportrar verkar trots allt främst bestå av Sverigedemokratiska sympatisörer och några moderata kommunalråd som vill slippa se främlingar i sina kommuner.

Lämna en kommentar

Under Afghanistan, Arbetslöshet, Irak, Löfven, Migrationsverket, Socialdemokraterna, SSU, Tobias Billström, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s