Om det svenska skolfiaskot

Dagens skolfiasko: En mängd ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademin kräver i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet att man stoppar vinstuttaget ur skolan. Dom konstaterar att den svenska extremt avreglerade och kommersialiserade skolan skapar en skola med ökade klyftor. Men som Mette Fjelkner konstaterar så vågar de svenska politikerna inte ta i skolfrågan. Man debatterar småsaker, men vågar inte ta upp till diskussion den stora frågan. Dvs Friskolereformen och de öppnade dörrarna för att låta riskkapitalbolag i skatteparadis ta över skolmarknaden för att kunna maximera sina vinster på de svenska ungdomarnas bekostnad. I Dagens Nyheter skriver en annan grupp inflytelserika svenskar och kräver att förändringar måste göras. I Expressen skriver Per Kornhall om hur det extremt marknadsliberalt utformade skolsystemet i Sverige sänker den svenska skolan. Men som sagt, våra rikspolitiker vågar inte ta i huvudfrågan! Det är inte ”flumskolan” som är problemet för skolan som skoltalibanen Jan Björklund hävdar, det är den marknadsliberala friskolereformen som är problemet.

Dagens mattips: Livsmedelsverket har granskat innehållet i nötköttet runt om i Sverige, och det visar sig att det är mest nötkött faktiskt. Livsmedelsverket konstaterar att man inte hittat något speciellt bevis för medvetet fuskande. Samtidigt läser jag att Brittiska BBC låtit göra liknande tester av bland annat olika curry- och kebabrätter som säljs i Storbritannien. Och detta är ingen trevlig läsning. Rätten ”Biff med svart bönsås” innehöll i stället för nötkött en hög andel ”kycklingmaterial”, däribland blod. En hamburgare innehöll inget nötkött alls, däremot frikostigt med hjärta och blod. En Lammcurry innehöll visserligen kött, men det var varken lamm, gris, kyckling, nötkött, häst och get. Vad det var lyckades man inte fastslå. Och i Danmark visar det sig att Kebab som skulle vara gjord på Nöt innehåll en stor mängd griskött. Det är nästan så att man är på väg att bli vegetarian. men å andra sidan så visar ju granskning att grönsaker och frukt innehåller mängder av bekämpningsmedel!

Dagens usla prognosmakare: Konjunkturinstitutet har i samband med sin senaste konjunkturrapport granskat hur olika prognoser från tidigare håll har slagit ut. Och granskningen visar att Anders Borgs Finansministerium lyckats rejält uselt. Dom har ganska konsekvent (visar även andra tidigare jämförelser) varit överoptimistiska. Anders Borg är helt enkelt usel på att förutspå den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Eller också är det så att han medvetet är för optimistisk för att kunna motivera ännu fler skattesänkningar till de som redan har sitt på det torra. Sedan kan ju verkligheten användas för att motivera att man skär ner för de som har det knapert och svårt.

Dagens nyord: Ordet ”googla” har nu fått en ny betydelse. Det innebär att trampa i klaveret. Att tro att man är något bara för att man är störst och har mest pengar och försöka utnyttja detta men trampar rejält i klaveret. Läs gårdagens tankar i ämnet och även i Svenska Dagbladet.

För övrigt missar ni väl inte SVT:s program om Sveriges ledande teflonpolitiker, Calle Str… f’låt Bildt.

Lämna en kommentar

Under Bildt, Björklund, Borg, Kommersialism, Mat, Näringsliv, Privatisering, Skatter och ekonomi, Skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s