Stoppa privatiseringsraseriet!

Dagens privatisering: Privatiserings- och kommersialiseringsentusiasterna kommer aldrig att ge sig. Det har ingen betydelse vilka fakta som läggs fram om att effekten är försämringar för både medborgaren som individ och samhället som grupp. Privatiseringar är bra, just eftersom privatiseringar ju är bra. Läs t.ex. de här båda kristdemokraternas försvar för vinstmaximeringens viktiga betydelse för att (några) skolelever ska få en bättre skola. Att det för de flesta innebär en sämre skola har ingen betydelse. DERAS vänner kanske får en bättre skola, och DERAS vänner kan i varje fall tjäna en hacka. I ETC Skåne kan vi läsa om hur de 10 stora inom den privatiserade välfärden lägger under sig en allt större andel av välfärden, och hur deras vinster ökar. Och det sker på bekostnad av personaltäthet, personalens löner och servicen till de som ska betjänas. 2008 gjorde de 10 stora en sammanlagd vinst på nästan 1,5 miljarder. 2011 var den sammanlagda vinsten för de 10 stora nästan 2,3 miljarder. 2011 köpte kommuner och landsting verksamhet från privata utförare för 85 miljarder, en ökning med 24 miljarder från 2008. 2008 hade de 10 stora 30% av den privata kakan. 2011 hade andelen ökat till 37%. Störst inom skolan är Academedia. Inom deras skolor går det 6,8 lärare per 100 elever. Genomsnittet för privata skolor är 7,7 lärare per 100 elever. På de kommunala skolorna är det 8,3 lärare per 100 elever. Personaltätheten på privata äldreboenden är 10% lägre än på kommunalt drivna äldreboenden. Men någonstans måste man ju spara in för att riskkapitalbolaget som äger ska kunna få någon vinst!

Carl Bildt som strutsDagens Kalle Stropp: Det är lite kul att läsa kommentarer om Calle Str… f’låt Bildt och hans översittarattityd mot de som dristar sig att ställa kritiska frågor eller föra fram kritik på något sätt. Läs här och här och här för en del exempel. Carl Bildt är faktiskt ganska unik inom svensk politik. Mycket skicklig på att inte svara den fråga som ställs utan på något annat. Och sedan stå och blåljuga utan att så mycket som under en sekund fundera över detta. Ty Carl Bildt har alltid rätt. Intressant är också att bland annat Expressen uppmärksammar det här utbrottet från Carl Bildt 2007. Där han beskyller TV4:s Ulf Kristoffersson för att bedriva en kampanj och inte vill erkänna något. Fast några dagar senare fick Calle erkänna på sin blogg att det faktiskt var han som hade fel och Ulf Kristoffersson som hade rätt. Det hela kan ses som ett riktigt typiskt exempel på hur Carl Bildt behandlar journalister. Dom begriper ingenting enligt honom. Han har ju alltid rätt, det är en naturlag. Och skulle han ha fel så gäller naturlagen att han ändå har rätt.

Dagens Regeringsmisslyckande: I partiledardebatten i höstas hävdade Fredrik Reinfeldt att Sverige var på väg att uppfylla de miljömål som satts upp: – ”Vi är på god väg att uppnå miljömålen” sade han. Naturvårdsverket har i ett pressmeddelande berättat att det tyvärr inte är så bra som Fredrik Reinfeldt dillar om: – ”14 av 16 miljökvalitetsmål kommer inte att nås till år 2020. För att nå målen krävs större miljöhänsyn i hela kedjan av produktion och konsumtion – från råvara till avfall. Det visar den årliga uppföljningen av Sveriges miljökvalitetsmål och etappmål för 2013 som samordnats av Naturvårdsverket”. Men det låter i varje fall bra att hävda att man är på god väg att uppnå miljömålen.

Lämna en kommentar

Under Bildt, Kristdemokraterna, Miljö, Privatisering, Reinfeldt, Skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s