Väljarundersökningsfrosseri

Dagens väljarundersökning: Svensk Väljaropinion är en sammanställning av ett antal väljarundersökningar som Novus gör för SR:s Ekoredaktion. Och det gör att underlaget ju blir större än i de enskilda mätningarna och eventuella missvisningar jämnas ut. Vinnare i den här undersökningen är Socialdemokraterna som ökar 1,2 procentenheter till 33,4%. Förlorare är Moderaterna som tappar 0,9 till 27,9. I övrigt är det i princip oförändrat. Miljöpartiet 9,4% är något större än Sverigedemokraterna med 9,2%. Folkpartiet är obetydligt större (6,0%) än Vänsterpartiet (5,9%) och Centern och Kristdemokraterna ligger fast förankrade utanför Riksdagen med 3,5% vardera. De Rödgröna får egen majoritet i Riksdagen med 48,7% mot Alliansens 40,9%. M + Fp som är de enda som kommer in i Riksdagen får sammanlagt 33,9%, dvs obetydligt större än Socialdemokraterna ensamma.

Dagens förtroendemätning: Och när vi ändå är inne på opinionsinstitutens arbete, så presenterade Aftonbladet i går sin mätning över vårt förtroende för partiledarna. Och detta måste vara en ledsam läsning för främst Annie Lööf. 16% av svenskarna har mycket stort förtroende för henne. Och då klår hon precis Jimmie Åkesson med 13%. Men får stryk av Jonas Sjöstedt med 21%. Göran Hägglund med 28% och Jan Björklund med 32% ligger alltså ungefär dubbelt upp. Fredrik Reinfeldt med 63% vinner som vanligt över Stefan Löfven med 45%. Miljöpartiets Gustaf Fridolin har 40% och Åsa Romson som är föräldraledig får 22%. Intressant är att Jimmie Åkesson naturligtvis leder ligan över de som vi totalt saknar förtroende för. Mer än varannan svensk, 55% saknar helt förtroende för honom. Men Annie Lööf är nog inte särskilt lycklig över att nästan var tredje svensk totalt saknar förtroende för henne, 30%. Övriga ligger mellan 9 – 18% och med Stefan Löfven i topp. Det är bara 9% som helt saknar förtroende för honom. Undrar hur länge Annie Lööf sitter kvar?

Dagens ytterligare väljarundersökning: Som alla tidningar med självaktning så har även Dagens Nyheter en sådan. Och i denna är det Socialdemokraterna med +1,5 till 34,6% som är den stora vinnaren tillsammans med Kristdemokraterna som med +1,0 precis haspar upp till 4%. Den stora förloraren är Sverigedemokraterna som tappar 2,2 procentenheter till 8,0%. De Rödgröna får 49,4% och egen majoritet i Riksdagen. Högeralliansen får 41,4%. Centern åker naturligtvis ut med 3,8%. Som sagt, undrar hur länge Annie Lööf blir sittande?

Dagens ännu fler väljarundersökningar: Dagens Industri har också roat sig med en väljarundersökning bland företagare. Och jämfört med en undersökning gjord för 1½ år sedan så är Sverigedemokraterna med +4,6 procentenheter och Folkpartiet med +3,2 de stora vinnarna. Den stora förloraren är Moderaterna som tappat 7 procentenheter. Men å andra sidan så får man 64,4% av stödet från Sveriges företagare. Resten får Socialdemokraterna med 10,3%, Folkpartiet 7,6%, Sverigedemokraterna 5,5%, Centerpartiet 3,8%, Miljöpartiet 3,6% och Kristdemokraterna och Vänsterpartiet med vardera 2,5%. Siffran på 3,8% (vilket är ner 12,7 procentenheter) för Centerpartiet kan inte vara kul läsning för Annie Lööf. Men å andra sidan har hon någon kul läsning att hitta någonstans?

Dagens Calle Stropp: Jag gissar att en hel del av er roat sig med att titta på dokumentären om Calle Str… f’låt Bildt som SVT sänt. Det var periodvis ganska komiskt att lyssna på översittaren som alltid har rätt – i varje fall tycker han det själv. Riktigt komiskt var att höra honom fortsätta hävda att alla utredningar som gjorts om de påstådda U-båtarna visade att det var ryska sådana. Han är nog den enda som fortfarande tror detta. Men han kunde sitta och påstå detta utan att skämmas. För att hävda något annat vore ju att erkänna att han haft fel. Och det vore ju emot naturlagarna. Men samtidigt tycker jag att han kom undan lite väl lätt med sina trassliga oljeaffärer. SVT:s reportrar lät teflonytan vara orörd för lätt. Läs också här.

Dagens Billströmmare: I Aftonbladet läser jag om den Nordkoreanska familjen med sina båda barn som är födda i Sverige som nu ska utvisas till – Sydkorea! Dom har inte fått uppehållstillstånd, och ska därför utvisas. Och den officiella motiveringen till att dom ska utvisas till ett annat land än det dom kommer ifrån, ett land där dom aldrig har varit är att detta land (Sydkorea) inte erkänner Nordkorea utan hävdar att även Nordkorea tillhör Sydkorea. Och med den motiveringen kan man utvisa familjen till Sydkorea eftersom det enligt Sydkoreas definition är samma sak. Vilket ju verkligen är en fascinerande tanke. Som en konsekvens av detta skulle t.ex. flyktingar från forna Östtyskland ha kunnat utvisas till Västtyskland om inte Västtyskland hade erkänt Östtysklands existens. Eller flyktingar från Israel kunnat utvisas till Palestina om Palestina inte erkänt Israels existens. Eller tvärtom. Har dom fått hjärnsläpp på Migrationsverket? Det är väl inte Sydkoreas definition som ska avgöra utan vår egen! Vi kan ha olika syn på Nordkorea och Sydkorea, men det är i praktiken två helt olika länder och behandlas i internationella sammanhang som just detta, två olika länder. Hjärnsläpp! Läs här och här.

Världsautismdagen

Lämna en kommentar

Under Autism, Bildt, Migrationsverket, Nordkorea, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s