Blå, Rödgrön, Blågrön, Blåsvart, Röd eller Rödblå?

Dagens väljarundersökning: Dagens väljarundersökning att frossa i kommer från Svenska Dagbladet som låter Sifo göra denna. Månadens vinnare är Vänsterpartiet som ökar 1,6 procentenheter medan månadens förlorare är Sverigedemokraterna som tappar 1,0 procentenheter. Socialdemokraterna får 34,4%, Moderaterna 27,9%, Miljöpartiet 8,9%, Sverigedemokraterna 8,0%, Vänsterpartiet 7,0%, Folkpartiet 5,4%, Kristdemokraterna 3,6% och Centern 3,5%. De båda småttingarna är alltså tryggt parkerade under 4% spärren och har dessutom en nedåtgående trend. Jag fortsätter att ställa frågan hur länge Annie Lööf får lov att fortsätta dra Centerpartiet ner i Gödselkurran? Gör man en fördelning av mandat i en Riksdag med dessa röstsiffror får man följande fördelning. Socialdemokraterna 131 mandat, Moderaterna 106 mandat, Miljöpartiet 34 mandat, Sverigedemokraterna 30 mandat, Vänsterpartiet 27 mandat och Folkpartiet 21 mandat. Vi kan av detta se att Socialdemokraterna ensamma är större (131 mandat) än den rest av Högeralliansen som kommer in i Riksdagen, alltså M + Fp (127 mandat). De tre Rödgröna partierna S + V + Mp har en stabil majoritet i Riksdagen med 192 mandat mot en Blåsvart opposition med 157 mandat. S + V (158 mandat) eller S + Mp (165 mandat) är tillsammans större än hela den blåsvarta samlingen med M + Fp + SD (157 mandat). Fredrik Reinfeldt, som vägrat att debattera med Stefan Löfven innan han presenterat hur ett Rödgrönt Regeringsalternativ ska se ut, kanske själv ska fundera över hur han ska få ihop ett eget Blått Regeringsalternativ? Inte ens om man från den Blå sidan lyckas locka med sig Miljöpartiet och skapa en Blågrön Regering med M + Fp + Mp så får man ihop en majoritetsregering med de 161 mandat man får ihop. Det blir dock obetydligt större än Vänsteroppositionens S + V som får ihop 158 mandat. Och att Miljöpartiet väljer att skapa ett Blågrönt Regeringsalternativ är inte helt osannolikt. Här i Skåne regerar Miljöpartiet utan några större problem ihop med de fyra Högerallianskollegorna och för en mycket tydlig högerpolitik. Allt eftersom tiden har gått har Miljöpartiet lämnat de Gröna rötterna och istället blivit ett Liberalt parti. Men Socialdemokraterna är alltså i en Riksdag med dessa siffror ensamma större än hela Högeralliansen!

Storbritanniens flaggaDagen Järnlady: Margaret Thatchers död skapar en hel del konfrontation i Storbritannien. BBC har t.ex. hamnat i dilemma. Sången ”Ding, dong häxan är död” från filmen Trollkarlen från Oz har plötsligt seglat upp som en av de mest spelade låtarna i Storbritannien. Men innebär det att den ska spelas på BBC när man spelar topplistan? Ett ytterst moraliskt svårt dilemma för BBC-ledningen. Den statsbegravning som Margaret Thatcher ska få tycker ungefär 60% av britterna att familjen själva ska betala och inte skattebetalarna. Det brittiska Parlamentet kallades in för en speciell session för att hylla den avlidna f.d. Premiärministern. Ledamöterna lockades med upp till motsvarande mer än 35.000 kronor i reseersättning för att kunna resa till London. Trots detta var det rejält tomt i bänkarna. I stort sett inga Labourledamöter reste till London för att hedra Järnladyn. Och den stackars partiledaren Ed Miliband såg rejält ensam och malplacerad ut. Och det har firats rejält på många håll i Storbritannien. Det finns alltså fortfarande ett rejält hat mot den kvinna som för att knäcka den fackliga rörelsen fördubblade arbetslösheten och inflationen. Och såg detta som en framgång!

Till slut kan vi konstatera att det äntligen känns som vår. Solen skiner från en klarblå himmel. Temperaturen har hamnat i tvåsiffriga tal. Och det tittar faktiskt fram lite blomster här och var. Eftermiddagens promenad visade på tussilago på flera ställen. Rabarbern börjar våga titta fram i trädgården. DET ÄR VÅR!

Lämna en kommentar

Under Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Storbritannien, Vädret, Väljarundersökning, Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s