Om att smita från skatten för högre moral

Dagens skattefifflare: Jag ser att när Finansdepartementet ville höja moralen i TeliaSoneras styrelse så valde man att nominera en rejäl skattesmitare till styrelsen. Martin Lorentzon, som tjänat många hundratals miljoner på Tradedoubler och Spotify, tyckte att han skulle behålla alla pengarna själv och inte betala skatt på sina inkomster som andra människor. Så han hyrde en brevlåda på Cypern, och vips sparade han många miljoner, som alla vi andra svenskar fick betala istället i skatter. Men det är uppenbarligen inget som man på Finansdepartementet tycker är omoraliskt. Eftersom man valde att nominera honom till Teliastyrelsen när moralen skulle höjas. Så nu vet vi det. Ordförande i valberedningen var Kristina Ekengren, som jobbar på finansdepartementet: – ”Min uppdragsgivare tycker att man ska bidra till det svenska samhället genom att betala sin skatt här, och jag har ingen annan åsikt. Men Martin är lite unik…” Jaha! Så om jag fifflar med A-kassan eller Sjukpenningen så är det också OK, bara jag är lite kreativ och unik? Dra ner rullgardinen och ta på dig skämsstruten! Läst hos SVT, Expressen och hos Veckans Affärer.

SkåneDagens väljarundersökningar: YouGov har för Metro gjort en regional väljarundersökning i Skåne som visar att det står illa till med stödet för Högerallianspartierna. Dom tappar alla rejält i stöd, och enligt denna undersökningen skulle både Centern och Kristdemokraterna hamna under den 3%-spärr som finns i valen till Regionfullmäktige. Moderaterna tappar till 25%, Folkpartiet får 6% medan Centerpartiet och Kristdemokraterna vardera får 2%. Vad troligtvis många skåningar inte är medvetna om är att Region Skåne styrs av en femklöver där Miljöpartiet har lierat sig med Högerpartierna. Miljöpartiet ökar nämligen och får 9%. Alla partierna i oppositionen ökar. Socialdemokraterna ökar till 34% och Vänsterpartiet till 6%. Mest ökar tyvärr Sverigedemokraterna som får 16%. Högeralliansen skulle alltså bli mindre än Socialdemokraterna ensamma. Men S + V skulle inte få egen majoritet. Av intervjuer med Moderata företrädare har jag förstått att man där inte har dragit ner rullgardinen totalt för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Men jag tvivlar på att Miljöpartiet är villiga att ställa upp i så fall, och troligen inte heller Folkpartiet. Men inte ens M + Fp + Sd skulle få en majoritet. Det troligaste resultatet av ett val med dessa siffror är att vi skulle få ett Rödgrönt majoritetsstyre där Miljöpartiet skulle bytt sida.

En annan del av undersökningen visar att intresset från skåningarna för att bilda en storregion tillsammans med Blekinge, Kalmar och Kronobergs län är mycket lågt. 47% är negativa och bara 19% är positiva. Men än så länge struntar Maktens män (och kvinnor) i vad medborgarna tycker. Arbetet går vidare.

Och när vi nu är inne på väljarundersökningar så har Aftonbladet presenterat sin undersökning gjord av United Minds. Här tappar Vänsterpartiet 2 procentenheter medan Miljöpartiet ökar 1,4 och Moderaterna ökar 1,0. I övrigt står det i stort sett stilla. De Rödgröna leder med 46,9% mot 41,4% mot Högeralliansen. I denna undersökning ligger både Centern och Kristdemokraterna precis över spärren vilket gör att inget av blocken får egen majoritet i Riksdagen. Vilket alltså hade gjort det möjligt att skapa en Blågrön majoritet i form av en Femklöver.

Dagens smitare: Jag ser att Moderatstyrda rikemanskommunen Vellinge har kommit på hur man ska kunna hålla skatten nere. En patient från Vellinge som vårdas på ett behandlingshem för psykiskt sjuka i Simrishamn har av Vellinge skrivits i Simrishamn. Så slipper Vellinge betala och Simrishamn får istället stå för notan. Och nu är fler kommuner på gång att göra på samma sätt. Det kan bli dyrt för Simrishamns kommun. Egoismen frodas!

Dagens partifinansiärer: Det har varit lite oenigt mellan de politiska partierna om hur man ska redovisa partiernas finansiering. Det är främst Moderaterna och Sverigedemokraterna som vill hålla det hela hemligt. Hur som helst har det redovisats hur mycket privata pengar som de olika partierna fick i bidrag under valåret 2010. Mest fick Moderaterna som fick 7 miljoner kronor i bidrag från privatpersoner. Socialdemokraterna fick 3,1 miljoner och Sverigedemokraterna fick nästan 2 miljoner kronor. Kristdemokraterna fick 1,2 miljoner, Miljöpartiet 364.000 kronor, Vänsterpartiet 195.000 kronor och Centerpartiet fick hela 10.000 kronor. Undrar var Folkpartiet hamnade?

Dagens lekstuga: Slutligen noterar jag att ungefär halva svenska folket är upprörda över att Ryssland haft en militärövning ute över Östersjön, och att det svenska flygvapnet struntade i dom och lät dom leka själva. Jag tyckte det var riktigt intelligent av den svenska militären att spara på pengarna och låta ryssarna leka för sig själva. Men det är inte alla som tänker så. Militäristerna är upprörda över att det inte skickades upp JAS-plan för att titta på. Och den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman tror att det hela läckts ut av Försvaret som ett led i en kampanj för att få mer pengar: – ”Just nu pågår det en kampanj från försvaret för att få mer ekonomiska resurser och nyheten stämmer väldigt väl in i tiden för den kampanjen.

1 kommentar

Under Militär, Skattefusk, Skåne, Väljarundersökning

Ett svar till “Om att smita från skatten för högre moral

  1. Ping: Inrätta KomVux för Moderatpolitiker | Sven Tycker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s