Om skatter och inte skatter

Dagens skatteplanering: Den 22 april skrev jag några rader om att TeliaSoneras nya styrelseledamot Martin Lorentzon inte har varit så jättepigg på att fördela några av sina miljoner till oss andra skattebetalare. Det är mycket billigare att hyra en postlåda på Cypern än att betala skatt var hans motto. Men nu verkar den gode Martin Lorentzon tycka att det känns lite pinsamt att ha blivit avslöjad. Så den gode Spotify-grundaren har ställt upp på en intervju i Dagens Industri som fått rubriken Jag är en stolt skattebetalare. Och det är han faktiskt, under ett av de senaste fem åren. Men dom andra fyra åren var det inte lika kiffigt att betala skatt. Men så är det, ju mer pengar du har, desto lättare är det att själv bestämma över inkomsterna och skatterna. Även läst i Sveriges Radio.

Dagens banker: Och så läser jag att de svenska storbankerna fortsätter att få slantar över på verksamheten. Under det senaste kvartalet gjorde Nordea en kvartalsvinst på 9,1 miljarder, Swedbank 4,9 miljarder, Handelsbanken 4,3 miljarder och SEB 3,7 miljarder. Sammanlagt 22 miljarder kronor på 3 månader. Det är ju inte så illa pinkat kan man säga. Jag tittar i den svenska statsbudgeten. Och om man tittar på en aktuell summa, så är den svenska Försvarsbudgeten 46 miljarder. De fyra svenska storbankernas totala vinst på ett halvår motsvarar alltså nästan exakt vad hela Sverige lägger ut på ett försvar under ett helt år. Som sagt, inte illa pinkat.

Dagens snuskhummer: En myndighet som många tydligen tycker har för lite att göra är Polisen. Ni har väl alla läst om mannen som hamnade inför domstol för att ha gått naken – inomhus i sin egen bostad. Det verkar vara en del som inte har så mycket att göra än att titta in genom andra människors fönster. Och det är klart, det kan ju vara spännande ibland. Men för att koppla in polisen för det man då får se så får det nog handla om mer kriminell verksamhet än att gå naken inomhus. Däremot skulle man kunna säga att man ska kanske undvika att ställa sig på en stege och hänga upp gardinerna om man går naken…

Lämna en kommentar

Under Bankerna, Militär, Moral, Polisen, Skattefusk, Skatter och ekonomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s