Växande klyftor

Klyftorna fortsätter som sagt att växa: Även OECD visar nu hur klyftorna i Sverige ökar. 1995 var Sverige det land av de 34 OECD-länderna där klyftorna var minst. I dag ligger Sverige någonstans i mitten, närmare bestämt på 14:e plats. Efter Israel (som redan tidigare hade många som levde i relativ fattigdom) så är Sverige det land av OECD-länderna där den relativa fattigdomen har ökat allra mest och där alltså klyftorna i samhället har vuxit allra mest. Men som jag sagt, detta är inte ett misslyckande för Högerregeringen under Fredrik, Anders, Jan, Annie och Göran. Det är en medveten politik. Eller som Folkpartiets ekonomiske talesman Carl B Hamilton säger i en kommentar: – ”Det är bra med ökade inkomstskillnader”. SCB uttrycker det så här: – ”Bland annat ökade löneskillnader och högre kapitalvinster, och så nu på senare år införandet av jobbskatteavdrag. Det har gjort att arbetslösa och bidragstagare hamnar ytterligare efter”. Och Anders Borg sitter säkert i sin kammare och myser! Läs Sveriges Radio och Svenska Dagbladet.

Svenska sedlarRiksbankens fortsatta misslyckande: Riksbankens främsta mål är att hålla den svenska inflationen kring 2%, i ett intervall mellan 1-3%. Under en lång tid har inflationen legat klart under detta mål. I april låg inflationen räknat på de senaste 12 månaderna på -0,5%, dvs istället för en inflation på 1-3% har vi en deflation på 0,5%. Genom att envisas med att hålla räntan för hög hålls inflationen långt under det mål som är Riksbankens uppgift. Och för låg inflation / deflation innebär att vi får hög arbetslöshet och att kronan stärks vilket gör att svenska företag får problem med exporten. Kort sagt, Riksbanken sköter inte sin uppgift utan har gjort fiasko! Helsingborgs Dagblad.

Ökad arbetslöshet: Och som en effekt av ovanstående och Högerregeringens politik så fortsätter arbetslösheten att öka. Enligt Arbetsförmedlingen är 401.000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Detta är 8,5% av arbetskraften. Från att traditionellt haft en internationellt sett låg arbetslöshet ligger vi nu i mittskikten inom EU, där de traditionella Nord- och Västeuropeiska länderna i allmänhet har lägre arbetslöshet medan de länder som har ännu högre arbetslöshet är de Syd- och Östeuropeiska länderna. Högerregeringen sköter inte sin uppgift utan har gjort fiasko!

Dagens privatiseringsfiasko: När du ringer 112 hamnar du hos SOS Alarm. Men, om du har otur och behöver ambulans i flera landsting kopplar dom sedan samtalet vidare till det privata bolaget Medhelp som lämnat lägsta anbudet i vår privatiseringsiver. Och dom har lite svårt att hålla vad dom lovat när det t.ex. gäller svarstider. – ”Företaget medger att bemanningen inte är tillräcklig och har krävt att få mer pengar av landstingen”. Men hallå! Om man lovar en viss sak och begär en viss summa pengar för detta, kan man då komma och begära mer pengar för att man ska kunna uppfylla vad man lovat? Kan ni tänka er hur man känner sig om man ringer 112 för att ens barn är svårt sjukt och håller på att dö, och SOS Alarm svarar att dom kopplar samtalet vidare och sedan sitter man där och väntar i minut efter minut. Minuter som känns som timmar. Sätt stopp för privatiseringsfanatismen! Läs i Dagens Nyheter. För övrigt är SOS Alarm ett offentligt ägt företag vars främsta uppgift är att gå med vinst, inte att ge samhällsservice. Det ägs alltså av stat, landsting och kommuner men uppgiften är att ge vinst till ägarna.

Ännu ett privatiseringsfiasko: För tre år sedan köpte Wallenberg 24 av de statliga apoteken från Kristdemokraternas Göran Hägglund för 225 miljoner. Nu, tre år senare, har Wallenberg sålt dom får 600 miljoner kronor. – ”Vi tycker det var märkligt att de fick apoteken så billigt” säger en insatt källa. 40% avkastning per år är ingen dålig investering för Wallenberg. Fast de svenska skattebetalarna och apotekskunderna kanske inte är lika nöjda. Högerregeringen sköter inte sin uppgift utan har gjort fiasko! Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet.

För övrigt ser jag att Calle Str… f’låt Bildt ägnar en helsida åt att berätta att Sverige inte ägnar sitt ordförandeskap i Arktiska rådet åt att försöka få till stånd ett totalstopp för oljeutvinning i de arktiska områdena. Ska Lundin Oil leta olja där?

Lämna en kommentar

Under Apotek, Arbetslöshet, Bildt, Ekonomi, Privatisering, Samhällsklyftor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s