Sjuka ska naturligtvis jobba

Moderata FörsämringskassanDagens fortsatta jakt på sjuka: Jag ser att Högerregeringen märkt att antalet sjukskrivna ökar igen. Det hjälpte inte att förbjuda sjuka att vara sjukskrivna. Dom fortsätter att vara sjuka. Nu uppmärksammas att det är de psykiska sjukdomarna som ökar. Vårt samhälle blir allt mer komplicerat, hårt och stressat vilket gör att allt fler helt enkelt inte orkar med längre. Och den spontana moderata lösningen på problemet är helt självklart att den som är psykiskt sjuk naturligtvis inte ska vara hemma från jobbet utan ska tvingas bli kvar på sin arbetsplats så att man kan spara på sjukpenningen. Och naturligtvis är det så att det inte alltid är rätt lösning att sätta sig hemma och deppa. I många fall är det kontakten med andra människor som är bästa behandlingen. Men jag tror inte att tvingas bli kvar på jobbet är den bästa lösningen – utom i det moderata samhället eftersom man ju då sparar pengar. Aftonbladet och Aftonbladet.

För mycket lågpris: Skavsta flygplats, som är Sveriges tredje största flygplats efter Arlanda och Landvetter, hotas av nedläggning. Huvudägaren, den spanska koncernen Abertis, vill nämligen att Nyköpings kommun ska hosta upp pengar från skattebetalarna för att bekosta service, upprustning och täcka förluster. Inkomsterna räcker inte för att betala utgifterna och ännu mindre till investeringar. Mitt tips är att de flygbolag som flyger på Skavsta betalar avgifter som räcker till för att betala kostnaderna så att skattebetalarna slipper detta. Nu är detta ingen trolig lösning eftersom största flygbolaget är Ryanair. Och deras affärsidé går ut på att flyga på flygplatser som ligger lite mer avlägset men där man kan trissa ner avgifterna så lågt att dom inte täcker kostnaderna. Och skulle Ryanair tvingas betala för sig så slutar man flyga. Det ser helt enkelt illa ut för Skavsta flygplats – eller skattebetalarna i Nyköpings kommun. Expressen.

Dagens väljarundersökning: Även SVT har nu gjort en sammanvägning av flera väljarundersökningar för att få fram en lite mer tillförlitlig undersökning istället för alla dessa ”amatörundersökningar” som översvämmar oss. Enligt den här sammanvägningen som SOM-Institutet gjort leder den Rödgröna oppositionen med 49% mot Högeralliansens totala 41,7%. Sverigedemokraterna ligger enligt denna på 8,1% och eftersom Kristdemokraterna med 3,5% åker ut så skulle de Rödgröna få en egen majoritet i Riksdagen. Socialdemokraterna med 33,9% leder ganska tryggt över Moderaterna på 28,0%. Miljöpartiet med 8,7% leder över Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet med 6,4% leder över Folkpartiet med 6,2%. Centerpartiet på 4,0% balanserar precis på gränsen medan alltså Kristdemokraterna åker ut. Ser ganska hoppfullt ut alltså.

Vicken tur dom har: För en tid sedan uppmärksammades att de s.k. Riksinternatskolorna i Lundsberg, Sigtuna och Grenna dit det fina folket gärna skickar sina telningar fått för mycket pengar i statsbidrag eftersom dom lämnat felaktiga uppgifter i sina ansökningar om bidrag. Nu har det kommit en dom, skolorna slipper betala tillbaka pengarna dom fått för mycket. Det står nämligen ingenstans i lagen att man ska kunna tvingas betala tillbaka felaktiga pengar… Undrar om någon som fått för mycket sjukpenning eller A-kassa också hade sluppit betala tillbaka om det inte uttryckligen stått i lagen att felaktiga pengar ska betalas tillbaka?

Privatiseringsfiaskot: När nu ett antal friskolor börjar lägga ner verksamheten eftersom dom inte fått tillräckligt många elever för att det ska löna sig har man uppmärksammat att skolorna inte har något ansvar för att eleverna ska kunna fullborda sin utbildning. Bland annat uppmärksammas det att elever som går frisörutbildning på Praktiska Gymnasiet i Landskrona inte kommer att kunna fullborda sin utbildning eftersom Praktiska Gymnasiet ska lägga ner ett antal skolor, bland annat i Landskrona. Men ägarna räddar väl sina pengar i varje fall. Taskigt att eleverna lämnas i sticket, men något får man ju offra.

Dagens protester: Jag ser på TV att man protesterat i den kinesiska staden Kunming mot bygget av en kemisk fabrik. Och de folkliga protesterna får mig att komma ihåg när jag 1989 bland annat besökte just staden Kunming. Detta var ett antal månader efter bland annat de blodiga protesterna på Himmelska fridens torg i Beijing. Och när vi åkte runt på en guidad rundtur i buss i staden visade den kvinnliga guiden var dom hade protesterat och demonstrerat. Hon visade på vilka hustak som krypskyttar legat stationerade och skjutit på de demonstrerande. Och jag blev då mycket förvånad över hur uppriktig hon var och inte alls rädd för eventuella konsekvenser. Och detta har fått mig att fortsätta att uppmärksamma att det är väldigt vanligt med stora folkliga protester i Kina. Även om kineserna lever i en diktatur finns det en stark folklig proteströrelse i många frågor. Både lokalt och på riksnivå. Det finns helt enkelt så många kineser att det är omöjligt för ledningen att hålla dom under kontroll. Och den ökade materiella standarden gör samtidigt att allt fler får en chans att säga sin åsikt. Jag har helt enkelt en stark tro på att Kina utvecklas till en demokrati. Det är helt enkelt omöjligt att hålla folket under kontroll i längden.

Lämna en kommentar

Under Demokrati, Försäkringskassan, Flyg, Kina, Moderaterna, Privatisering, Ryanair, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Skolan, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s