Kvalitetsmedia?

Staplar i AftonbladetKärnkrafsJournalistikens misstag: Ibland är det spännande att läsa tidningar. Det här är två spännande utdrag ur två av våra ledande tidningar. Till vänster hittar ni Aftonbladets staplar från den väljarundersökning jag berättade om i går. Jämför till exempel den moderata stapeln allra överst (26,9%) med den Socialdemokratiska lite längre ner (32,7%). Någon redigerare eller programmerare har tryckt på alldeles fel knappar. Man kan också titta på Centerns (2,8%) och Kristdemokraternas (4,0%). Samma klavertramp. Vi kan titta på Folkpartiets (5,4%) och Vänsterpartiets (6,8%). Eller varför inte Miljöpartiets (8,5%) och Sverigedemokraternas (11,0%). I korthet blev det inte mycket rätt där. På nätet har man numera rättat. Och till höger en rubrik från Veckans Affärers nyhetsbrev. Jag undrar verkligen vad en ”Kärnkrafstdamm” är för något? Någon ny sorts kärnkraftteknik där man utvinner kraften ur kylvattnet i dammarna där det uttjänta bränslet ska svalkas ner? Eller det är bara ett vackrare namn på kärnkraftverk. Eller är det helt enkelt så att det inte alls handlar om kärnkraft utan om vattenkraft? Eller ska man utvinna energi ur kärnor från frukter som man krafsat ur och som ska förvaras i dammar? Tyvärr kan jag inte berätta mer eftersom länken leder till en artikel som bara prenumeranter får läsa. Men spännande är det! Kanske någon snäll bloggläsare kan berätta vad det handlar om?

Äpplets skattefiffel: I samma nyhetsbrev läser jag att Apples Tim Cook kallats till amerikanska senaten för att berätta om hur det egentligen är tänkt när Apple har över 100 miljarder dollar av sina tillgångar placerade utanför USA och vägrar ta hem dom utan hellre lånar upp nya pengar. Detta är nämligen skattemässigt förmånligt. Uppskattningsvis gör förfarandet att Apple slipper betala över 9 miljarder dollar i skatt.

Dagens fiske: Både Dagens Nyheter och min egen lokala tidning Helsingborgs Dagblad har i dag på ledarplats synpunkter på vilka rättigheter som papperslösa som vistas i Sverige ska ha. Men slutsatsen hamnar på helt olika ståndpunkter. Peter Fällmar Andersson i HD visar den mänsklighet som krävs när frågan diskuteras. Skälen till varför människor väljer att gå under jorden med sina barn är lika många som personer. Men uppenbart är att Hanne Kjöller i Dagens Nyheter hellre väljer att fiska i SD-färgade vatten genom grova generaliseringar. Läsningen av de båda texterna gör mig ännu mer glad över att vi har en i praktiken rejält liberal lokal tidning medan Stockholms ledande s.k. liberala tidning tyvärr ofta hamnar i ståndpunkter som står till höger om deras lokala moderata konkurrent Svenska Dagbladet. Kanske skulle Hanne behöva träffa några av dessa ”illegala” och få en annan syn på verkligheten

Dagens skattetanke: För övrigt ser jag att revisionsjätten KPMG gjort en sammanställning över hur högt skattetrycket på arbete är i olika länder. Sverige låg på plats 20! Kanske vore det klädsamt om gnället på skattetrycket tog paus ett tag.

Till slut såg jag att SvD korat Stockholms fulaste byggnad. Överlägsen vinnare var Arkitektskolan…

Lämna en kommentar

Under Integration, Journalism, Media, Rasism, Skattefusk, Skatter och ekonomi, Stockholm, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s