Society strikes back

Samhället slår till – eller regler är till för att följas: Det är många som blir lidande när ungdomar utan hopp ger sig på döda ting i sin frustration. Många av innevånarna i Husby (och flera andra Stockholmsförorter) har t.ex. fått sina bilar brända. Nu ser jag att byråkratin slagit till rejält. De felparkerade bilvraken har fått parkeringsböter! Dom har ju inte haft parkeringsskivan fullt synlig bakom vindrutan. Jag förstår att företaget Parkeringsservice Svenska AB inte vill prata med journalister som ringer upp om detta utan lägger på luren. Ni ska få se att hela skulden till slut kommer att läggas på en enskild parkeringsvakt. Parkeringsservice Svenska AB är ett bolag som gör en vinst på 2 miljoner på en omsättning på 15 miljoner. Och det är ju inte direkt någon krisbransch tydligen.

Karta över PalestinaOm skillnaden mellan Israelkritik och antisemitism: I lördags kommenterade jag Dagens Nyheters Susanna Birgerssons försvar för den Israeliska ockupationspolitiken i Palestina. Hennes argumentation gick i korthet ut på att det var fel att kritisera den israeliska politiken så länge som man inte kritiserade alla andra stater som gör fel. Gör man detta så är det uppenbarligen ett tecken på antisemitism. En av de som kritiserats är Vänsterpartiets kulturnämndsordförande i Malmö, Daniel Sestrajcic. Han fick en våldsam kritik när han valde att delta i en demonstration mot Israels deltagande i Melodifestivalen. Och han beskylldes bland annat i ett pressmeddelande från Moderaterna i Malmö för att vara antisemit. I dagens Dagens Nyheter svarar Daniel på kritiken. Under rubriken ”Jag deltog även i kippavandringen!” påpekar han att han sedan flera år deltagit i den ”kippavandring” som genomförs i Malmö för att markera judars (och andra religiösa gruppers) rätt att existera och klä sig som dom vill utan att utsättas för trakasserier. Det är väl skrivna rader som fler borde läsa. Det är många som behöver lära sig skillnaden mellan Israelkritik och antisemitism. Man kan mycket väl kritisera den israeliska ockupationspolitiken utan att vara antisemit. Och man kan inte göra alla judar ansvariga för den vidriga israeliska politiken.

Vill Israel ha fred med palestinierna? USA:s utrikesminister John Kerry besöker i dagarna bland annat Israel. Och för att markera sin goda vilja till fred är Israel samtidigt på väg att godkänna ytterligare fyra illegala bosättningar. Enligt internationella lagar finns det inget som heter legala besättningar. Alla bosättningar är illegala eftersom en ockupationsmakt inte har rätt att flytta in sina egna medborgare på ockuperad mark och därmed tränga undan de innevånare som redan bor där. Israel har dock självsvåldigt tagit sig den rätten och stora delar av Palestina ingår i israeliska bosättningar. Men extrema judiska grupper har dessutom upprättat många illegala bosättningar. Och många av dessa har i efterhand godkänts av den israeliska ockupationsmakten och upphöjts till s.k. legala bosättningar. Och ytterligare fyra sådana är alltså på väg att godkännas nu. Det är främst extrema ortodoxa judiska grupper som ingår i den israeliska regeringen som driver frågan. Dessa grupper anser att hela Palestina tillhör Israel och att det absolut inte kan bildas någon palestinsk stat där eftersom marken är en del av Israel. Och det är dessa religiösa ortodoxa grupper som är det stora hindret mot en fredlig uppgörelse i området. Dessa extrema grupper har ett mycket stort inflytande över den Israeliska politiken. Läs här och här. Lyssna på Cecilia Uddéns reportage från Västbanken.

Lämna en kommentar

Under Antisemitism, Israel, Kommersialism, Palestina, Samhällsklyftor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s